avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... convocare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

convocare disciplinara

buna ziua!!! am o problema foarte urgenta asa ca trec direct la subiect:
acum 6 luni am fost convocata la o ancheta disciplinara la care ulterior eu m-am prezentat ,numai ca sefii mei nu s-au prezentat.Acum dupa aproximativ 6 luni (fara 8 zile ) mi-au trimis o convocare prin mail la care nu stiu daca sa ma duc sau nu pt ca nu stiu daca e legala sau nu.Sediul firmei este la Bucuresti,iar eu sunt angajata la o sucursala in Galati,unde trebuie facuta ancheta ,in Bucuresti sau in Galati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 23 Septembrie 2010
Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a
aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi constă într-o actiune sau inactiune săvârşită cu vinovătie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispozitiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul sunt graduale, sanctiunea cea mai drastică fiind desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă (art.264 alin.(1) lit.f) coroborat cu art.61 lit.a) din Codul Muncii).
Amenzile disciplinare sunt interzise.
Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica o singură sanctiune.
Angajatorul stabileşte sanctiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere:
- împrejurările în care a fost săvârşită fapta,
- gradul de vinovătie,
- consecintele abaterii,
- comportarea generală în serviciu a salariatului şi
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Sub sanctiunea nulitătii absolute, nici o măsură disciplinară, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări prealabile. Salariatul se convoacă în scris de persoana împuternicită de angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
Neprezentarea salariatului, fără un motiv obiectiv, dă dreptul angajatorului să dispună sanctionarea fără efectuarea cercetării prealabile.
În cursul cercetării salariatul are dreptul să se apere cu probe şi motivatii, precum şi să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. (art.268 din Codul Muncii).
Sub sanctiunea nulitătii absolute, în decizie se cuprind în mod
obligatoriu:
a)descrierea faptei;
b)precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern saucontractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat sau, în cazul neprezentării, motivele pentru care nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia se aplică sanctiunea disciplinară;
e) termenul în care sanctiunea poate fi contestată;
f) instanta competentă la care sanctiunea poate fi contestată.
Decizia de sanctionare se comunică în scris în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării (se predă personal cu semnătură, ori în caz de refuz, prin scrisoare recomandată la domiciliu (reşedintă).
Decizia de sanctionare poate fi contestată de salariat la instantele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la data comunicării.
nebunika86 a scris:

buna ziua!!! am o problema foarte urgenta asa ca trec direct la subiect:
acum 6 luni am fost convocata la o ancheta disciplinara la care ulterior eu m-am prezentat ,numai ca sefii mei nu s-au prezentat.Acum dupa aproximativ 6 luni (fara 8 zile ) mi-au trimis o convocare prin mail la care nu stiu daca sa ma duc sau nu pt ca nu stiu daca e legala sau nu.Sediul firmei este la Bucuresti,iar eu sunt angajata la o sucursala in Galati,unde trebuie facuta ancheta ,in Bucuresti sau in Galati.


Trebuie sa ne lamuriti intr-o problema. Daca angajatorul are mai mult de 30 zile de cand a luat cunostinta de abaterea dvs.disciplinara si nu a emis decizia de sanctionare, nu mai aveti nici o obligatie sa va prezentati.
Forma prin care angajatorul ia cunostinta de abaterea angajatului este un referat intocmit de un sef ierarhic, in urma caruia angajatorul da dispozitie sa se inceapa cercetarea prealabila. Referatul respectiv trebuie inregistrat, nr. si data.
Cum spuneam, daca au trecut cele 30zile de la data referatului nu mai poate efectua cercetarea.
Daca este vorba despre un astfel de referat, trebuie sa ne spuneti, pentru a va putea da un sfat util.
Sub aspectul naturii juridice, termenul de 30 de zile este de prescripţie si începe să curgă de la data la care reprezentantul angajatorului persoană juridică sau angajatorul persoană fizica a luat la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare.
Da, angajatorul are mai mult de 30 zile de cand a luat la cunostinta si mi s-a trimis si atunci o convocare prin curier dar cu semnatura de primire(de acum se fac 6 luni).numai ca ei acum cateva zile mi-au trimis o alta convocare prin mail si as dori sa stiu daca este valida acea convocare sau nu.Si daca nu ma prezint ma pot da afara?
1. Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute de lege fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

2. Prima convocare nu mai este valida daca a trecut termenul de aplicare a sancţiunii disciplinare, insa cea de-a doua convocare pentru ce abateri a mai fost facuta?

Alte discuții în legătură

Cum pot concedia un angajat? amelia20100 amelia20100 buna ziua.am un angajat care are ff multe abateri dar pana acum nu i-am atras atentia decat verbal.ultima data insa i-am facut un avertisment scris pe care nu ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract munca disciplinar gabyteo gabyteo Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai axact. Dl Popovici a depus demisia de la locul de munca in data de 13 ian 2009. A trimis aceasta demisie prin posta ... (vezi toată discuția)