avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire/succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire/succesiune

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi . Soacra mea are la tara , casa parinteasca +terenul aferent acesteia (491mp cu totul)+teren extravilan . Parintii soacrei sunt decedati ,mama naturala decedata de foarte multi ani , tatal acum mai bine de 10ani , mama vitrega anul trecut. Soacra mea mai avea o sora buna(aceasta a decedat dar are la randul ei o fiica) si doi frati vitregi. Speta este in felul urmator: anul acesta ne-am pus de acord sa facem succesiunea dupa cei decedati, succesiune incheiata de comun acord cu toti succesorii. Mentionez ca pentru terenul extravilan se ocupa primaria sa faca intabularea si cadastrul , cat si trecerea in cartea funciara.Acum vrem sa trecem pe rol casa si terenul din curte , dar nepoata soacrei mele (din partea sorori ei) refuza sa ne dea titlul de proprietate (original) si un act doveditor ca ea este succesoare dupa moartea mamei ei sau macar copie legalizata de pe certificatul de deces. Ne terorizeaza cum ca noi intram prin efractie in curte (curte in care nu mai locuieste nimeni de mai bine de 1 an) si pe care vrem sa o intretinem curata si ingrijita . Ne ameninta ca aduce in chirie tigani cu fier vechi pe partea ei de mostenire. Mai mentionez ca i-am oferit o suma de bani, mai mare decat pretul care i-ar reveni pe partea ei, dar am fost refuzati pe motiv ca ea vrea mai mult .
Cum putem sa obtinem actele pentru a finaliza succesiunea( cadastru-intabulare, trecere pe rol ) ? Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2020
carmenganea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 09:08, 10 Septembrie 2020
Daca nu reusiti sa rezolvati amiabil, la notar, va trebui sa contactati un avocat si sa va adresati instantei.
raluk0207 ce sa facem la notar ? succesiunea s-a incheiat urmand acum sa intram in drepturi fiecare pe bucatica lor de mostenire, doar ca intr-o curte de 491mp cu o casa veche din '49 fiecare succesor vrea sa fie mostenitor ,dar trebuie sa isi plateasca si darile catre stat (impozit etc). Persoana rau-voitoare spune ca nu are bani ptr plata datoriilor , impozit 160lei , partea din costul de cadastru si intabulare aprox 450lei ,de evaluator nici nu mai incape vorba ptr ca acesta ne-a cerut 700lei fara tva , si pentru ce ? in zona ,pretul este de maxim 10euro/mp x491mp =4910 euro , iar eu am oferit persoanei in cauza 3500euro , bani pe care i-a refuzat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partajul ("sa intram in drepturi fiecare pe bucatica lor de mostenire") . Asta sa faceti la notar. Bineinteles, daca e amiabil.
Cum se pare ca nu e amiabil, trebuie sa deschideti o actiune in instanta.
Insa orice cale ati alege, toate aceste pretentii, plus obtinerea in final a unui act de proprietate, costa.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă „succesiunea s-a încheiat”, înseamnă că aveți certificat(e) de moștenitor - în care sunt prevăzute cotele-părți ale fiecărui moștenitor.

Dacă terenul acesta ar fi fost o pizza, era simplu de tăiat în felii, ca să aibă fiecare „bucățica” lui. (în natură)
Dar un teren de 491 mp. nu poate fi fărâmițat în loturi („felii”) atât de mici încât să aibă fiecare „bucățica” lui (fizică).
Iar casa construită pe 491 mp, mira-m-aș să fie vreun palat cu „n” camere, bucătării, băi, etc. de împărțit, în natură, astfel încât să aibă fiecare „bucățica” lui.
Ca atare, în cazul unui partaj terenul și casa vor fi atribuite unuia dintre copartajanți (care devine proprietarul exclusiv), cu obligarea lui la plata unei sulte către ceilalți. (sulta = contravaloare în bani a cotei lor părți).
Fie ajungeți la o înțelegere și încheiați la notar un act de partaj voluntar, în sensul celor de mai sus.
Fie promovați pe rolul instanței o acțiune de partaj. (cu taxe de timbru, cheltuieli cu expertiză și ... tot tacâmul).
Iar dacă vreți să vă apucați dvs. de promovarea acestei acțiuni de partaj, atunci ar fi bine să nu ocoliți avocatul. Altminteri riscați să fiți doar ... finanțatorul (taxă de timbru, etc.), iar atribuirea să fie făcută ... te miri cui.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2020
romascanu, moderator
Multumesc foarte mult de raspuns . Problema vine din partea unuia dintre copartajanți care refuza sulta ofertita de noi , sulta cu o valoare mai mare decat pretul de vanzare din acea zona , dar care ne ingreuneaza si demersurile aferente treceri pe rol/carte funciara a acestei locati (491mp) . In acest caz nu avem decat sa aducem un evaluator, despre care copartajata rau-voitoare ne va striga ca l-am mituit si alte vorbe de ocara, vorbe pe care ni le-a aruncat si la adresa notarului , notar respectabil ce are cabinet in Ploiesti , si mai apoi sa mergem in instanta .Am inteles bine? inca o data multumesc .

Alte discuții în legătură

Contractul de tranzactie este cea mai ieftina solutie de iesire din indiviziune ? omidee omidee Suntem 4 mostenitori , mama si trei copii, ai unui teren de 1550 mp ( care conf.certificatului de mostenitor se imparte in mod egal celor patru ) si a unui ... (vezi toată discuția)
Unul dintre moștenitori vrea să cumpere părțile celorlalți doi, dar aceștia cer mai mult decât le-ar reveni conform expertizei. ce poate decide instanța în acest caz? vlad69 vlad69 In urma succesiunii dupa ambii parinti, a rezultat o casa de locuit si un teren, la 3 mostenitori.Doi mostenitori au acceptat sa vanda partea lor celui de-al ... (vezi toată discuția)
Succesiune ne dezbatuta-drepturi demolare imobil miky68 miky68 mama decedata sotul ramas-tata vitreg-are dreptul sa aduca modificarii masei succesorale ,adica sa darime o constructie desi inca nu s-a dezbatut succesiunea? (vezi toată discuția)