avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua Pentru un testament intre soti, trebuie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua Pentru un testament intre soti, trebuie neaparat sa ...

Buna ziua
Pentru un testament intre soti, trebuie neaparat sa fie specificate bunurile imobile sau merge varianta generala: las toate bunurile imobile si mobile, ce se vor gasi....
Este vreo diferenta intre varianta generala si cea specifica?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:30, 12 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, exista. Depinde ce vreti dvs. Testamentele sunt de 3 feluri:
1. Universale - "Las toate bunurile mobile si imobile lui X"
2. Cu titlu universal - prin care testatorul lasa o cota din averea sa "Las lui X un sfert din toate bunurile mobile si imobile"
3. Cu titlu particular- pentru un bun specific "Las lui X apartamentul meu din Bucuresti"
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
precizez ca avem doi copii si dorim ca toate bunurile, dobandite impreuna sau separat (40 ani de casatorie), sa revina numai sotului supravietuitor. Am inteles ca, in acest fel, copii vor dobandi numai 1/2 din cota normala. Viata a demonstrat ca, oricat de bun ar fi, copilul tau se poate intoarce impotriva ta, Multumesc pentru raspuns.
Asa e, dar cu ce rezolva testamentul problema? Copii sunt mostenitori rezervatari, iar asta inseamna ca daca prin acel testament, le este incalcata rezerva succesorala, testamentul este supus reductiunii.
Practic, sotul supravietuitor fie va ramane in continuare in indiviziune cu copiii, fie va trebui sa le achite acestora o sulta.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti un testament calculat fie la bunurile pe care preconizati ca le veti lasa, fie la cotele concrete. Un testament generic il pune pe mostenitor la cheltuieli cu dosare si instante. Nu ajuta foarte mult. In plus, intr-un testament redactat bine puteti mentiona si o serie de drepturi specifice ale sotului supravietuitor, dreptul asupra anumitor tipuri de bunuri, abitatie etc.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2020
Liliana Gradinaru, Avocat
Multumesc pentru raspuns. Banuiesc ca, taxele vor fi mai mari, in functie de valoarea bunurilor imobile trecute in document?

Alte discuții în legătură

Testamentul intre soti schimba cotele de mostenire la succesiune? lucian1956 lucian1956 Buna ziua, Doi soti, avand doi copii, isi fac testament unul altuia. \"Las sotului meu (sotiei mele) ... toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt căsătorit ,și am doi copii. de asemenea, soția ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De asemenea, soția este in viața. Avem dobândite, împreuna cu soția mea, mai multe proprietăți ,pe toate ... (vezi toată discuția)
Testament aser aser Cind un Testament este inatacabil? (vezi toată discuția)