avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Inregistrarea noii structuri de conducere
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Inregistrarea noii structuri de conducere

La o ASOCIATIE (OUG 26/2000) la retragerea unui membru, inscrierea altui nou membru, alegeri noi in componenta CONSILIULUI DIRECTOR... se actualizeaza actul constitutiv si Statutul??? Trebuiesc depuse aceste acte actualizate la Judecatorie? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
Niciunul. Depuneti procesul verbal al adunarii generale atestat de un avocat in care apar datele de identificare cu nume, cnp, adresa pentru componenta nominala a consiliului director nou ales alaturi de celelalte acte cerute la judecatorie.
Buna ziua, da.
Aceste modificari privesc statutul asociatiei si trebuie inregistrate la instanta. Astfel, veti avea de efectuat urmatorii pasi:
Veti trece toate modificarile in procesul verbal al adunarii generale, semnat de catre membrii cu drept de vot ai asociatie prezenti la adunarea generala. Pentru cei care se retrag (prin depunerea in scris), membrii fondatori sau membrii primiti in asociatie ulterior infiintarii, nu faceti nimic deosebit la judecatorie.
Cu copii dupa actele de la infiintare (act constitutiv si statut) si procesul verbal al adunarii generale, mergeti la un avocat pentru a vi-l certifice si apoi la judecatorie.
ACTE NECESARE MODIFICARII STATUTULUI UNEI ASOCIATII sau FUNDATII: ([ link extern ] )
1. cerere tip (se va solicita grefierului delegat de la camera 101);
2. taxa de timbru în cuantum de 100 lei
3. Procesul - verbal al sedintei si hotarâreaAdunarii Generale sau a Consiliului Director - 2 exemplare originale- autentificate sau certificate de avocat.
4. actele modificatoare (hotarâre/proces-verbal/acte aditionale) în format electronic - (CD - format word si pdf).
Multumesc!
Deci, in momentul efectuari de alegeri noi pentru componenta CONSILIULUI DIRECTOR... se actualizeaza Actul constitutiv si Statutul chiar daca in acestea nu apar nominal niciun membru al consiliu director?
Alegerea noului consiliu director nu face obiectul art. 33 din OG 26, deci care este procedura de actualizare a datelor de la pct.10 din certificatul de grefa obtinut din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor si ce acte trebuie depuse pana la urma?
Constat ca sunt doua raspunsuri diferite...
modificarea componentei CD este o modificare de Statut ( nu mai exista "act constitutiv" - componenta organelor de conducere si control in contextul noii forme a legislatiei intrate in vigoare in 5 decembrie 2020 se trece in Statut) si trebuie operata prin Judecatorie de fiecare data. Modificarea listei membrilor este o modificare implicita de statut pt ca in mod stupid legislatia spune expres ca si lista membrilor e parte din statut, insa majoritatea judecatoriilor accepta ca actualizarea listei e doar o forma de publicitate si ca e OK sa o faci doar din cand in cand cand mai actualizezi alte prevederi din Statut, nu de cate ori intra sau iese un membru, ca la organizatii mari ar insemna ca aproape zilnic faci un dosar de modificare statut.... INSA exista unele judecatorii care dau o interpretare literala - in opinia mea eronata si abuziva - actualului text nefericit formulat din OG 26 / 2000 si pretind ca dupa orice modificare de lista de membri sa operezi prin instanta, ceea ce duce la situatii absurde si la o afectare a dreptului constitutional de libera asociere si transforma inregistrarea modificarilor in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor dintr-o forma de publicitate ( asa cum ar trebui sa fie) intr-o procedura care naste sau stinge fapte juridice ceea ce este aberant

Alte discuții în legătură

Schimbare consiliul director intr-un ong Dan012345 Dan012345 Buna ziua, Dorim schimbarea presedintelui unei Asociatii (nu este asociatie de proprietari ci ong). El este numit in Actulul Constitutiv si in Statut. In ... (vezi toată discuția)
Actualizare date asociatie emillius emillius Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu procedurile de urmat in cazul fiecarei situatii de mai jos: 1. Cativa membrii fondatori ai asociatiei au iesit ... (vezi toată discuția)
Modificarea actului constitutiv al unei fundatii Nicolae Fratea Nicolae Fratea In 1997 s-a constituit o fundatie. In PROCESUL-VERBAL(acesta este actul constitutiv) este prevazut: \"Conducerea fundatiei sa fie asigurata de 21 persoane\". ... (vezi toată discuția)