avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dacă un minor de 13 ani savarseste o fapta de natură ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dacă un minor de 13 ani savarseste o fapta de natură penală ...

Dacă un minor de 13 ani savarseste o fapta de natură penală însă nici el si nici părinții acestuia nu-l lasă să de-a o declaratie de martor pe motiv că este traumatizat fiind sub 14 ani , este obligatorie la dosar declaratia sau nu , în cauză vor răspunde civil părinții acestuia sau nu
Cel mai recent răspuns: viorelv , utilizator 09:36, 31 Octombrie 2020
~ Conținut șters la cerere ~
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In calitate de martor banuit de savarsirea unei infractiuni, are dreptul la tăcere și dreptul la neautoincriminare.
Dreptul martorului de a nu depune mărturie asupra faptelor care îl expun la urmări decurge din principiul general recunoscut consacrat de art. 6 din CEDO care este de esența unui proces echitabil, respectiv, dreptul de a nu contribui la propria incriminare ”nemo tenetur se ipsum acussare”.
In acest sens, s-a pronuntat si CCR prin Decizia nr. 236 din 2 iunie 2020 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 118 c.p.p.
Se mulțumește !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cadrul unui dosar penal audierea martorului minor in vârsta ... Rares001289 Rares001289 In cadrul unui dosar penal audierea martorului minor in vârsta de 16 ani se face cu sau fără prezenta reprezentantului legal si psiholog ? Va mulțumesc ! (vezi toată discuția)
Poate fi audiat ca martor un minor de 8 ani într-un dosar cercetare penală pentru loviri și alte violențe? Mircea  Tud Mircea Tud Bună ziua. Fosta soție, a folosit fetița noastră în vârstă de 8 ani ca martor, intr-un dosar de cercetare penala, în care reclamase loviri și alte ... (vezi toată discuția)
Martor peste 16 ani viorelv viorelv Este legala luarea unei declarații ca și martor la poliție a unui minor care a împlinit 16 ani fara sa fie însoțit de vreunul dintre parinti (vezi toată discuția)