avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pentru a ma autoincrimina

Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pt. a ma autoincrimina?


Speta: X este prins de catre Politie ca vindea droguri. X incepe sa-i dea in gat pe toti, inclusiv pe mine cum ca mi-ar fi vandut droguri. Ok , apare politie, procurori,mascati... perchezitioneaza toata casa. Nu gasesc nimic. Le-am zis ca nu vrea dau o declaratie, si mi se confisca cateva caiete si un telefon mobil. Nu se gasesc nimic pe acele chestii, dar pe hartiile pentru confiscarea bunurilor electronice scrie "faptuitor" si "suspect".

Nu mi-au luat nici o declaratie ca nu vreau sa declar nimic. Ma trezesc acuma citat ca martor sa le zic despre presupusa tranzactie. Ei zic ca e posibil sa fiu chiar victima, intrucat poate altcineva mi-a dat banii si nu stiam ce in acel pachet. Pot in acest sa zic ca nu stiu nimic? Daca sunt prins cu minciuna raspund si pt. marturie mincinoasa si pt. mine? Nu vreau sa mint, nu vreau sa le zic nimic. Acel X exagereaza si inabereaza, dar ei imi vor mai pune alte o mie de intrebari care m-ar putea acuza indirect. Mai mult probe "complementare" , relevante cauzei dar neacuzatoare. Gen stiu sa dozez droguri , aia, celalta.

Am zis "AVOCAT" m-am ridicat si am fugit din sectia de politie, am sunat la 112 zicandu-le ca mi s-a facut rau :(

Desi mi-au confiscat bunuri, imi refuza dreptul de-a citi dosarul pe motiv ca nu sunt parte in acel dosar.
Cel mai recent răspuns: Nofacenoname0 , utilizator 19:54, 7 Iunie 2015
.....sunteti intr-o situatie delicata,lucru pe care il stiti deja....daca faptuitorul v-a indicat,intr-o zi tot o sa dati declaratie...o sa fiti citat si daca nu va prezentati,o sa fiti dus cu mandat la audieri...si este putin probabil sa scapati basma curata din ce ne relatati...sunt curios daca nu va suparati,de unde stiti ce o sa va intrebe procurorul?.....de ce sa va prinda cu minciuna?....cum ati fugit din sectie si nu ati fost adus inapoi?....trebuie sa consultati un avocat...succes
Ati procedat corect ca ati refuzat sa fiti audiat. Martorul are dreptul sa nu se autoincrimineze. Puteti refuza sa dati declaratie de martor, in temeiul art. 118 din codul de procedura penala. Mai trebuie sa stiti ca nu exista sanctiune penala pt. refuzul martorului de a da declaratie. Dar daca acceptati sa dati declaratie, nu mai puteti omite nimic din ceea este esential si trebuie sa raspundeti la toate intrebarile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2015
Nofacenoname0, utilizator
Art.118 c.p.p.se refera la declaraţia de martor dată de o persoană care, în aceeaşi cauză, anterior declaraţiei a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosită împotriva sa, in concluzie se refera la o declaratie existenta, nu la dreptul martorului de a nu da o declaratie daca se autoincrimineaza.
Consider ca c.p.p. reglementeaza prin acest articol mai degraba un drept circumscris excluderii probelor din procesul penal si nu un drept efectiv al martorului de a nu se autoincrimina.
patrascu razvan a scris:

Art.118 c.p.p.se refera la declaraţia de martor dată de o persoană care, în aceeaşi cauză, anterior declaraţiei a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosită împotriva sa, in concluzie se refera la o declaratie existenta, nu la dreptul martorului de a nu da o declaratie daca se autoincrimineaza.
Consider ca c.p.p. reglementeaza prin acest articol mai degraba un drept circumscris excluderii probelor din procesul penal si nu un drept efectiv al martorului de a nu se autoincrimina.


Interpretati acest articol ca un procuror, domnule avocat:)
Era nevoie ca textul de lege sa mai reia in cuprinsul sau si dispozitia expresa ca martorul are dreptul de a nu se autoincrimina? Evident ca nu, din moment ce chiar asta scrie in denumirea marginala a articolului, e o chestiune de tehnica legislativa.

De altfel, in vechiul cod de procedura nu exista un asemenea text, insa dreptul martorului de a nu se autoincrimina era recunoscut pe baza jurisprudentei CEDO, sunt sigur ca stiti asta.
K, sa presupunem ca martorul pastreaza dreptul la tacere, de unde ar putea cunoaste organul judiciar daca el exercita acest drept pentru a nu se incrimina sau poate a-l proteja pe suspect/inculpat? Daca ar fi asa, va dati seama ca s-ar crea ptr. toti martorii o posibilitate nepermisa de a nu raspunde la anumite intrebari, invocand cand doresc dreptul la tacere.
Mai mult, nu exista reglementata obligatia organului judiciar de a aduce la cunostinta martorului dreptul la tacere, ci doar obligatia de a mentiona calitatea procesuala anterioara.
Daca martorul ar beneficia de dreptul la tacere, ar fi trebuit sa fie existat si obligatia corelativa de comunicare a acestui drept.
Este adevarat, ca in practica de cand cu NCPP cand UP incepe in rem, organul judiciar audieza o persoana in calitate de martor, avand in vedere ca trebuie sa aiba o anumita calitate, ii comunica ca marturia mincinoasa se pedepseste, persoana respectiva se autoincrimineaza si imediat ii schimba calitatea in suspect, lucru total nelegal.
Din punctul meu de vedere, consider ca organul judiciar atunci cand sesizeaza ca martorul se autoincrimineaza sa-l opreasca si sa-l audieze in legatura cu alte fapte si imprejurari.

Alte discuții în legătură

Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)
Am fost prins deținând droguri de risc, mi s-a întocmit dosar penal iar până în prezent am fost citat și audiat ca martor. ce se poate întâmpla în continuare? nume123 nume123 Salut, am fost prins dintr-o prostie detinand un 0,8 de marijuana, acestia l-au trimis la laborator, am recunoscut ca am ce e, si ca am calitatea de martor? ce ... (vezi toată discuția)
Refuz declaratie la organele de cercetare Gherman Adrian Gherman Adrian Va rog sa-mi spuna cineva daca pot refuza sa dau declaratie la politie intr-un dosar (vezi toată discuția)