avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cot indiviza cu un mostenitor decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cot indiviza cu un mostenitor decedat

Buna ziua! Nasa mea detine un certificat de mostenitor dupa decesul sotului ei, care a avut trei copii (ai sotului decedat) din prima casatorie in care s-a impartit o garsoniera dupa cum urmeaza:
1.Diana (nasa) a primit 1/2 din dreptul de bun comun si 1/4 din 1/2 ( partea sotului decedat dezbatuta la succesiune
2. Gheorghe ( fiu de tata) 1/4
3.Mihai (fiu de tata) 1/4
4. Ana (fiica de tata) 1/4
Gheorghe , mentionat la punctul 2 a decedat la trei ani dupa aceasta succesiune.
Nasa mea imi poate vinde partea ei de 1/2 si restul de 1/4 din 1/2?
Mentionez faptul ca ceilalti doi copii nu vor sa se deplaseze in nici un fel sa faca vreun act sau succesiunea dupa fratele lor care nu are alti mostenitori.
Efectiv ei vor sa ramana cu garsoniera dupa decesul nasei mele. Problema este ca ei (copii defunctului ) locuiesc intr-o casa care nu au mentionat-o la succesiune. Aceasta casa fiind in proprietatea sotului nasei mele.
Va rog sa imi acordati sprijin pe acesta cale si eventual sa deschidem procesele necesare.
Cel mai recent răspuns: vali_085 , utilizator 08:25, 5 Ianuarie 2010
Nasa dvs. poate vinde cota sa parte din bunul succesoral fara prezenta si fara acordul celorlalti mostenitori. Dar atentie nu vinde bunul propriu zis sau o parte din el, ci doar o cota parte, un procent care, pentru a fi individualizat ulterior, tot trebuie facut partajul. Eventualul cumparator dobandeste doar o cota-parte din bun fara a cunoaste exact care este aceasta.
Nasa poate cere iesirea din indiviziune cu privire la acel bun. In ceea ce priveste acel imobil proprietate a sotului decedat , care nu a fost inclus in masa succesorala, ar trebui sa se faca un supliment la certificatul de mostenitor si sa se imparta si acel imobil (casa).
Cat despre faptul ca nasa doreste sa va vanda dvs, colega a mentionat corect....
Referitor la cota de 5/8 din acea garsoniera , este clar , nasa v-o poate vinde , dupa ce se fac cadastrul si intabularea!
Referitor la bunul nedeclarat ca facand parte din masa succesorala , nasa poate sa mearga la notarul unde s-a dezbatut succesiunea si unde se afla dosarul succesoral si sa declare si acel bun care va fi partajat conform cotelor stabilite anterior prin certificatul de mostenitor(se va redacta un certificat suplimentar de mostenitor). Dupa aceea , procedura de vanzare este aceeasi-cadastru , intabulare si vanzare!
Succes!
B-)
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Imi poate vinde cota ei chiar daca unul dintre mostenitori este decedat?
Ceilalti mostenitori (adica fratii decedatului ) nu vor sa faca succesiunea de pe urma fratelui lor cu gandul ca astfel o vor impiedica pe nasa mea sa imi vanda cota ei.
Ea poate sa imi vanda partea ei in aceste conditii si mai ales ca nu mai are alta casa?
Dupa ce vom face si succesiunea pt casa din Buza intentionam sa deschidem iesire in indiviziune pt ambele proprietati: garsoniera din Bucuresti si casa din Buzau. Asfel nasa le va lasa lor casa din Buzau si ei sa ii lase nasei garsoniera in urma sultelor calculate si a diferentelor.
Da, asta va spuneam. Atata vreme cat va vinde cota sa indiviza din bun (fara a fi identificata in concret aceasta cota) nu e necesara prezenta ori consimtamantul celorlalti mostenitori. Asadar nu are relevanta decesul unuia dintre co-mostenitori.

Alte discuții în legătură

Iesire in indiviziune vali_085 vali_085 Buna ziua! Am cumparat cota de 5/8 din garsoniera nasei mele (dreptul ei in urma unei succesiuni). Ceilalti coproprietari nu au declarat la momentul ... (vezi toată discuția)
Proces compensare vali_085 vali_085 Buna seara! Detin cota de 5/8 prin contract de vanzare cumparare a unei garsoniere de la nasa mea (cota obtinuta in urma unei succesiuni a sotului nasei ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre mama vitrega si copii vali_085 vali_085 Buna ziua! Doresc sa iau in ingrijire o batrana (nasa de botez) care are o garsoniera in Bucuresti. Aceasta doreste sa imi vanda fara contract de ... (vezi toată discuția)