avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces compensare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces compensare

Buna seara! Detin cota de 5/8 prin contract de vanzare cumparare a unei garsoniere de la nasa mea (cota obtinuta in urma unei succesiuni a sotului nasei mele). Acum nasa a deschis o alta succesiune pentru obtinerea unui certificat suplimentar de mostenitor de pe urma sotului ei in care va mosteni tot 5/8 (cred) in diviziune cu aceiasi mostenitori de la garsoniera.
Pot deschide un proces de indiviziune cu compensare?
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 16:59, 5 Martie 2010
Ca nasa sa obtina un certificat suplimentar de mostenitor trebuie a dupa deschiderea succesiunii sa se fi descoperit alte bunuri care nu au fost avute in vedere la eliberarea certificatului de mostenitor initial.

Puteti intenta o actiune de iesire din indiviziune cu privire la garsoniera si avand cota majoritara puteti obtine in intregime garsoniera cu obligarea celorlalti mostenitori sa va plateasca sulta pentru cotele ce le corespund.
Dupa deschiderea succesiunii am descoperit alte bunuri care apartineau defunctului si erau ascunse de ceilalti mostenitori. Bunul se refera la o casa cu terenul aferent situata in Buzau. Stiu ca pot intenta proces de iesire din indiviziune dar voi avea de platit sulde de aproximativ 20000 euro.
Se poate ca nasa mea sa deschida un proces de compensare in care sa le lase celorlalti mostenitori cota de 5/8 din casa de la Buzau si ea sa primeasca cota de 3/8 din garsoniera din Bucuresti?
I-am contactat telefonic pe cei care detin 3/8 si au refuzat orice intelegere. Ei spun mereu ca vor si la Bucuresti si la Buzau. Unul dintre mostenitori locuieste in casa de la Buzau si detine doar 1/8 din acel imobil. Este posibila efectuarea unei tranzactii in instanta in care eu sa raman cu garsoniera si cel care sta la Buzau sa ramana cu casa de acolo? Sora celui de la Buzau zice ca ea renunta la casa in care sta fratele ei dar nu renunta la garsoniera ( ea detine tot 1/8 si din garsoniera si din casa de la Buzau). Eu daca raman cu garsoniera il va obliga pe fratele ei sa ii plateasca sulta.
Valoarea garsonierei este aproximativ egala cu valoarea casei de la Buzau.
Da, in cadrul procesului de iesire din indiviziune, dumneavoastra impreuna cu ceilalti mostenitori puteti incheia o tranzactie in sensul mentionat de dumneavoastra. De aceasta tranzactie va lua act instanta si va pronunta o hotarare de expedient.

Sfatul meu este sa intentati actiunea iar la momentul efectuarii expertizei, cand se va constata ca valoarea celor 2 imobile este sensibil egala sa propuneti incheierea tranzactiei. Oricum avand in vedere ca si dumneavoastra aveti dreptul la casa din Buzau partea dumneavoastra din sulta pentru garsoniera se va compensa cu sulta pe care ar trebui sa o primiti pentru casa din Buzau :thumbup:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire in indiviziune vali_085 vali_085 Buna ziua! Am cumparat cota de 5/8 din garsoniera nasei mele (dreptul ei in urma unei succesiuni). Ceilalti coproprietari nu au declarat la momentul ... (vezi toată discuția)
Vanzare cot indiviza cu un mostenitor decedat vali_085 vali_085 Buna ziua! Nasa mea detine un certificat de mostenitor dupa decesul sotului ei, care a avut trei copii (ai sotului decedat) din prima casatorie in care s-a ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune fara voia mostenitorilor vali_085 vali_085 Buna ziua! Nasei mele i-a decedat sotul si s-a deschis succesiunea. Atunci s-a impartit garsoniera in care a locuit, intre ea si copii vitregi( care nu au avut ... (vezi toată discuția)