avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara! Va scriu în legătură cu o decizie de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara! Va scriu în legătură cu o decizie de concediere ...

Bună seara!
Va scriu în legătură cu o decizie de concediere care ma neliniștește.

Lucrez la o firma de consultanță . De la semnarea contractului în data de 15.10.2020, am precizat ca sunt nevoita ca 2 săptămâni pe luna sa lucrez de acasă din cauza grădiniței cu program hibrid(2 cu 2), șefa mea acceptând acest lucru. Din păcate grădinițele și școlile au trecut în scenariul rosu și de 3 săptămâni lucrez de acasă.
Randamentele mele legat de munca sunt la fel de mari ca la sediul firmei, sau poate mai mari.
Astăzi am fost sunata de către șefa mea, spunându-mi ca nu mai putem continua asa de acasă, sa merg sa predau echipamentul și sa îmi anunț una dintre colege sa pregătească contractul de reziliere.
Știu ca e o perioada de proba, dar mi se pare abuz.
Pe lângă asta în contract precizează clar zi de salar în data de 10 ale lunii, eu neprimind nici un ban pana în ziua de azi.
Îmi este frica ca nu voi primi salariul și bonusarea pentru munca prestata în aceste luni dacă semnez contractul de reziliere.

Care sunt termenii legali? Unde pot depune plangere? Care sunt pașii?

Va mulțumesc din suflet, aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastra!

Cel mai recent răspuns: T. Ana , utilizator 21:57, 17 Noiembrie 2020
1. C.i.m.pe ce durata a fost semnat?

2. Este mentionata o perioada de proba in cuprinsul acestuia ? Daca da, care este durata perioadei de proba?

3. In speta, neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Contractul este semnat pe perioada nedeterminata cu perioada de proba de 90 de zile. Știu ca poate fi desfăcut unilateral fără vreun motiv întemeiat.
Deranjant este ca am avut randamente mari de acasă, am îndeplinit și targetul pentru bonusarea de 3 luni într-o singura luna, și acum ma da afara presupun ca nu vrea sa îmi dea acei bani.
Eu am echipamentul acasă, se considera furt dacă nu îl predau pana la primirea remunerației?
Nu semnati nimic fără sa consultati in prealabil un avocat la cazul in speta.nu exista reziliere de contract ci doar desfacerea contractului de munca.
Intr-adevar, asa este ... Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Poate fi considerata infractiune fapta de a nu preda acel echipament.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Predati echipamentul si puneti punct.E clar ca nu se poate merge mai departe.Banii puteti sa ii primiti fara probleme dupa predatea echipamentului sau daca nu actionati in instanta si tot ii primiti.Pastrati dovezi pentru trobunal daca ajungeti pana acolo.

Alte discuții în legătură

Bună ziua,am și eu o nelămurire legata de fostul loc de munca...la ... BirauBogdan BirauBogdan Bună ziua,am și eu o nelămurire legata de fostul loc de munca...la lichidare eu am dispărut subit de pe rapoartele lor nemaiplatind către mine și bonusul ... (vezi toată discuția)
Angajator care renunta la perioada de preaviz Dic84 Dic84 Angajator care renunta la perioada de preaviz Buna Ziua. 1)Doresc sa stiu daca un angajator are dreptul sa renunte la perioada de preaviz. Practic dupa ... (vezi toată discuția)
Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce ... Stefy790 Stefy790 Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce pot face? (vezi toată discuția)