avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impozit >proprietar ???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impozit >proprietar ???

Stiti cumva daca exista vreo lege conform careia daca platesc impozit pe terenul altuia timp de o anumita perioada de timp si pot dovedi ca am platit impozitul respectiv iar proprietarul de drept nu doreste sa plateasca sa devin eu proprietar?

...ca sa fiu mai explicit, am platit impozit pentru terenul unui frate al meu timp de douazeci de ani, el fiind plecat din tara si neinteresandu-l terenul respectiv.In cazul in care nu exista posibilitatea de a incheia cu el un contract de v-c , pot deveni proprietar de drept printr-o alta modalitate ??? Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Daca folositi terenul al carui proprietar de drept este alta persoana, vreo 3 0 de ani, platind si impozitul, iar in acesti ani nu va deranjeaza nimeni , fiind considerat adevaratul proprietar ...s-ar putea sa fie posibila pronuntarea unei hotarari judecatoresti prin care dvs. sa deveniti proprietar pe calea prescriptiei achitive sau a uzucapiunii.
In sistemul Codului nostru civil uzucapiunea este un mod originar de dobândire a proprietăţii unui bun imobil, ca efect al exercitării posesiunii utile asupra acelui bun un interval de timp determinat de lege.
Pentru dobândirea dreptului de proprietate imobiliară prin uzucapiunea de 30 de ani, astfel cum este reglementată în art. 1890 din Codul civil, este necesar să fie îndeplinite, cumulativ, două condiţii: posesia propriu-zisă să fie utilă, adică neviciată, şi să fie exercitată neîntrerupt timp de 30 de ani, indiferent dacă posesorul este de bună-credinţă sau de rea-credinţă.
În acest sens, în art. 1846 alin. 1 din Codul civil se prevede că orice prescripţie este fondată pe faptul posesiunii , precizându-se, în alineatul următor, că posesiunea este deţinerea unui lucru sau folosirea de un drept, exercitată, una sau alta, de noi înşine sau de altul în numele nostru .
Puteti invoca uzucapiunea de 10 de ani,pentru a intra in proprietatea terenului,daca ati locuit in circumscriptia de care apartine terenul,sau uzucapiunea de 20 de ani daca terenul se afla in alta circumscriptie fata de unde locuiti.
ART. 1895
Cel ce câştigă cu bună-credinţă şi printr-o justa cauza un nemişcător determinat va prescrie proprietatea aceluia prin zece ani, dacă adevăratul proprietar locuieşte în circumscripţia tribunalului judeţean unde se află nemiscatorul, şi prin douăzeci de ani dacă locuieşte afara din acea circumscripţie.
ART. 1899
Justa cauza trebuie sa fie totdeauna probată de cel ce invocă prescripţia de 10 până la 20 ani.
Bună-credinţă se presupune totdeauna şi sarcina probei cade asupra celui ce aleage rea-credinţă.
@marius33
In speta se aplica uzucapiunea de 30 de ani. Exact cum a spus d-na legally. mihais1981 a precizat ca terenul este proprietatea fratelui.

Nu stiti ce inseamna justa cauza? Dar just titlu?
Intrebarile sunt retorice.
Intr-adevar, uzucapiunea de 30 de ani pare a fi aplicabila in cauza...As avea o singura intrebare: la rolul fiscal figureaza fratele iar dvs. platiti impozitul in numele lui (adica tot dansul apare si pe chitanta) sau apareti direct dvs??
Din 1990 apar pe chitante eu iar pamantul meu se afla lipit de al lui , practic a fost o bucata pe care mama a impartit-o in doua.... Pot invoca uzucapiunea? De 10, 20 sau 30 ani ?! Multumesc si un An Nou fericit !

Alte discuții în legătură

Noul cod civil act de vanzare cumparare Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Doresc sa stiu ce articol sau articole din noul Cod civil sau Cod de procedura civila, fac referire la posibilitatea daca intr-un act de vanzare cumparare nu ... (vezi toată discuția)
Ce este uzucapiunea? Laurr Laurr Va rog, ce este uzucapiunea,este necesat avocatul? Multumesc! (vezi toată discuția)
Teren agricol fara act de proprietate varsanufie varsanufie Detin un teren agricol in suprafata de 0.42 ha, mostenit de la bunici. Terenul a fost achizitionat de bunici de la o persoana care acum este moarta si nu are ... (vezi toată discuția)