avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate obține un procent de 25% din pensia soțului ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate obține un procent de 25% din pensia soțului decedat ...

Se poate obține un procent de 25% din pensia soțului decedat pe lângă pensia mea?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:17, 26 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ,intrucat textul de lege nu este in vigoare.
Mulțumesc pentru răspuns. Aveți idee dacă pot depune actele de pe acum sa nu pierd cele 30 zile? Sau oare se pot depune actele chiar dacă a trecut ceva timp de la deces?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti ce sa cereti la acest moment.
Legea 127/2019
Art.113
(1) Soțul supraviețuitor, pensionar pentru limită de vârstă, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar, dacă la data solicitării acestuia îndeplinește următoarele condiții:
a) a realizat stagiul complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5;
b) a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5;
c) nu s-a recăsătorit;
d) durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani.
(2) Ajutorul lunar prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei susținătorului decedat, aflat în plată sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitării, după caz.
(3) În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, de una sau mai multe dintre categoriile de pensie prevăzute în sistemul public de pensii, de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii ori de pensie din alte state, precum și de drepturi stabilite și plătite de casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea ajutorului lunar se are în vedere nivelul cumulat al tuturor acestor venituri.

(4) Suma drepturilor prevăzute la alin. (1)-(3) nu poate fi mai mare de 80% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Aceste prevederi ar trebui sa intre in vigoare la 01/09/2021
Deocamdata nu se cunoaste daca aceste prevederi vor intra in vigoare sau daca legea va suferi/nu modificari pana la 01/09/2021.
La acest moment nu se cunoste nici cat va fi la salariul minim brut pe țară garantat în plată la 01/09/2021
Sunt mai multe necunoscute in ceea ce priveste prevederea la care faceti trimitere..

Buna ziua,
Tatal meu a decedat pe 5 Decembrie 2020. Nu apucase inca sa isi depuna dosarul de pensionare pentru limita de varsta, care era pregatit, si indeplinea toate conditiile de pensionare. Va putea mama mea beneficia de acest ajutor lunar de 25% din pensia tatalui? Puteti preciza va rugam daca se vor putea depune actele dupa ce intra legea in vigoare la 21 Septembrie 2021 , daca decesul a survenit in Decembrie 2020, si cum vom putea proceda? Facem cerere de ajutor lunar si in acelasi timp depunem si actele de calculare a pensiei?

Cornel Vasile a scris:

Nu ,intrucat textul de lege nu este in vigoare.

Multumesc. Dar nu este foarte clar. Asta ar insemna ca ajutoul de 25% din pensia sotului decedat ar fi posibil numai pentru cei care au decedat dupa 21 septembrie 2021, cand legea intra in vigoare?

Alte discuții în legătură

Ajutor social mariangela55 mariangela55 Buna ziua! Sotul a decedat in luna aprilie 2019 avand pensia la limita de varsta de 1500 lei. Eu sotia am pensia de 1200 lei la limita de varsta. Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmaș, ajutor lunar sau indemnizație socială pentru soția supraviețuitoare fără venituri ? getvoi getvoi Bună ziua. În baza noii legi 127/2019 , în cazul decesului soțului, soția supraviețuitoare cu vârsta de 60 ani și șase luni, și cu 28 ani și 10 luni ... (vezi toată discuția)
Cand se depune cererea ajutor 25 la suta de la sot supravietuitor. mihairusu1949@gmail.com mihairusu1949@gmail.com A fost prietena mea sa depuna cerere de ajutor de 25 la suta de la sot decedat la casa pensii pitesti si a refuzat pe motiv ca nu stiu de art 113 din legea ... (vezi toată discuția)