avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune. Eu cu ...

Buna. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune.
Eu cu sotia , nu mai suntem un cuplu de multa vreme. In fapt suntem despartiti. Eu locuiesc cu chirie de peste 2 ani. Iar ea locuieste in casa noastra , proprietate comuna.
I-am propus de nenumarate ori sa divortam la un notar , amiabil. Ea insa , refuza ori ce intelegere.
Acuma , eu sunt pe cale sa cumpar un teren , iar in primavara incep sa imi construiesc o casa. Cum pot sa ma asigur ca la un eventual partaj nu poate avea pretentii asupra investitiilor mele ? Teoretic sunt facute in timpul casatoriei. Dar noi suntem despartiti si e clar ca nu contribuie nici cu un leu. Divortul in instanta nu ma ajuta. Dureaza prea mult , iar eu sunt presat de banca sa incep lucrarile cat mai repede. Asta inseamna ca pana la sentinta , eu o sa am terenul si casa pe numele meu. Plus ca refuza si separarea de bunuri la notar
Ce ma sfatuiti sa fac ? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2020
Stefi.iuh, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:48, 9 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceți cum credeți dumneavoastră, dar orice bun cumpărat pe timpul căsătoriei va fi considerat legal bun comun. În caz de divorț, se va partaja de la prezumția de 50/50%.

Fără decizie de divorț definitivă și irevocabilă nu vă puteți proteja bunurile, chiar dacă prin instanță cu probe certe și martori...., ați obține un procent ceva mai mare de jumătate, ca de exemplu 60% sau 70%, restul tot îi va reveni soției.

În doi ani ați avut timpul necesar să divorțați prin instanță.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2020
Dapix, utilizator
Teoretic , da . Am avut timp. Dar situatia e mai complicata. Acum 2 ani a deschis ea ,proces de divort in instanta crezand ca poate face ce vrea ea cu mine. Cand a inceput sa se complice treaba , m-a inplorat sa renuntam si sa imi retrag cererea reconventionala , de dragul copilului ( avem un baiat de 16 ani )
A promis ca se schimba , ca o sa fie bine.... etc. Eu tot i-am acordat sanse peste sanse. Si tot degeaba.
Ideea e ca nu am stat 2 ani cu mainile in buzunar.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati desfacerea casatoriei pe motivul separării in fapt de 2 ani de zile iar in cazul acesta probele se vor rezuma doar la dovedirea duratei separație.
O altă variantă ar fi ca sotia sa fie de acord sa faceti la notar un partaj voluntar sau o separație de regim matrimonial. In caz contrar, va rămâne doar procedura divortului.
Contactati un avocat si discutati impreuna cu sotia dvs, poate reuseste sa medieze conflictul si sa ajungeți la un divort prin acord.
Multumesc doamna Neagu.
Am incercat sa o conving si cu separatia de bunuri , degeaba. Nu vrea sa mearga la notar si nu semneaza nimic. Nu stiu cum sa fac....
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2020
Stefi.iuh, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul acesta, faceti lucrurile legal, etapa cu etapa.
Amânati achizitia terenului si constructia casei pana la finalizarea divortului sau achizitionati terenul pe numele părinților dvs daca sunteti unicul copil al familiei.
In caz contrar, o sa cheltuiti sume uriase cu taxele de timbru pentru partaj cat si probabil pierderea in favoarea sotiei a unei cote parti din acele bunuri.
Va sfatuiesc sa contactati in avocat care sa va ajute sa găsiți cea mai buna solutie pentru dvs.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2020
Avocat Neagu Elena, Avocat

Alte discuții în legătură

Apartament in romania soti roman si italian separatie de bunuri patrimoniale ContSters59529 ContSters59529 Am cumparat din venitul personal o garsoniera in Romania in 1992 pe numele meu, fiind casatorita in regim de separatie de bunuri patrimoniale cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Care este procedura separației de bunuri după căsătorie de ... DAE219 DAE219 Care este procedura separației de bunuri după căsătorie de comun acord,a bunurilor proprii înainte de căsătorie și a bunurilor dobândite in timpul ... (vezi toată discuția)
Diferențe între regimurile matrimoniale ContSters219511 ContSters219511 Care este dferenta cele 3 variante ale regimului matimonial dupa noul cod civil de la 01 oct 20111? - regimul in comunutate de bunuri - regimul in ... (vezi toată discuția)