avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Stimaţi domni, stimate doamne, Cărţile pot fi ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Stimaţi domni, stimate doamne, Cărţile pot fi distribuite ...

Stimaţi domni, stimate doamne,

Cărţile pot fi distribuite audio contra cost dacă autorul acestora s-a stins din viaţă, cu cel puţin 70 de ani în urmă. Legislaţia României, codul penal, civil, pot fi multiplicate şi distribuite fizic sau audio gratuit sau contra cost de un particular, fără ca acesta să fie tras la judecată pentru violarea dreptului de autor, de proprietate intelectuală sau alt motiv?

Vă mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:38, 25 Decembrie 2020
Cu acordul mostenitorilor.
Domnule Popa, întrebarea mea era: Legislaţia României, codul penal, civil, pot fi multiplicate şi distribuite fizic sau audio gratuit sau contra cost de un particular, fără ca acesta să fie tras la judecată pentru violarea dreptului de autor, de proprietate intelectuală sau alt motiv?
Nu ati inteles raspunsul meu.
Autorul decedat are mostenitori, chiar daca a murit in urma cu 70 de ani. Mostenitorii beneficiaza de drepturile de autor. Aveti nevoie de acceptul scris al acestora, eventual sa incheiati un contract cu acestia.
Drepturile patrimoniale prevăzute la art. 13 și 24 din Legea 8/1996 durează tot timpul vieții autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moștenire, potrivit legislației civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoștința publică în mod legal.

Dacă nu există moștenitori, exercițiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivă mandatat în timpul vieții de către autor sau, în lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectivă cu cel mai mare număr de membri, din domeniul respectiv de creație.

Nu pot beneficia de protecția legală a dreptului de autor textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară și traducerile oficiale ale acestora.
Exista un termen dupa implinirea caruia drepturile de autor (anumite drepturi) asupra operelor create, nu mai sunt protejate de lege, operele intrand in patrimoniul universal. In functie de opera, termenul este diferit, 25, 50, 70 ani, ca principiu, si curge de la un moment anume, de regula de la aducerea la cunostinta publica pentru prima oara. Deci este un șpil cu operele protejate si cu termenele astea, care trebuie verificat. (cine are timp de asta)

Alte discuții în legătură

Drept de autor alinasavin alinasavin Documentatiile pentru finantare realizate de catre o firma de consultanta sunt protejate de dreptul de autor? (vezi toată discuția)
Drept de autor privind legislatia ciprian88m ciprian88m Buna ziua, Am o intrebare referitoare la legile statului -- acestea sunt protejate de drepturi de autor ? Ca un exemplu, daca vreau sa copiez toata ... (vezi toată discuția)
Drepturi autor cantece patriotice comunism si discurs ceausescu AndreeaVaduva AndreeaVaduva Buna ziua, Are cineva idee cum se pot obtine drepturile de utilizare pentru bucatele din cantece comuniste si discursuri ale lui Ceausescu intr-un produs ... (vezi toată discuția)