avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ...

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:03, 11 Ianuarie 2021
Nu este legal, termenul este de 60 de zile conform legii 196/2018.
Articolul 77
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalitatile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile de la termenul scadent pentru plata, fara ca suma penalitatilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afisarii.
[ link extern ]

Nu s-a modificat această prevedere din Regulamentul Asociației de Proprietari din anul 2014. Poate un proprietar să conteste listele de întreținere care sunt calculate în acest mod?
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2021
Tudorionascu, utilizator
Bineînțeles. S-a schimbat legea. Acum e valabilă 196/2018.
Pai cum vine asta ? Spuneti ca nu e legal dar in acelasi timp spuneti ca termenul de plata este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afisarii. ... pai poate fi 15 sau 20 de zile , nu ? + 30 inseamna 45 sau 50 de zile , nu ?
Nu, penalizarea poate incepe dupa cele 30+30 de zile. Cititi cu atentie, sunt doua termene. Termenul scadent pentru plata este cel de maxim 30 de zile, dar penalizarile nu se pot aplica decit dupa alte 30 de zile.
In legea veche termenul total era mai mic.

Alte discuții în legătură

Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Legea locuintei-penalitati intarzieri plati Heather Heather Buna ziua, As dori sa stiu de cind se pot aplica penalitatile de intarziere la plata intretinerii si care este cuantumul acestora? Multumesc anticipat, (vezi toată discuția)
Termenul de plată a cotelor de contribuție conform l196/2018? CipM CipM In L 196/2018 avem art 77 + 78 citate mai jos. In art 77, din alin (2) ar rezulta ca termenul stabilit in conditiile alin (1), adica de catre AG, ar putea ... (vezi toată discuția)