avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Stimați membri ai acestui Forum, Vreau să declar un ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Stimați membri ai acestui Forum, Vreau să declar un articol ...

Stimați membri ai acestui Forum,



Vreau să declar un articol ca fiind neconstituțional. Cu alte cuvinte, vreau să ridic o excepție de neconstituționalitate.

Am o condamnare de 6 ani compusă dintr-o pedeapsă de:

- 3 ani cu suspendare la care a fost revocată suspendarea executării pedepsei - faptă din anul 2004 rămasă definitivă în anul 2007 ( încadrare vechiul Cod Penal 3-15 ani)

- și o altă pedeapsă de 3 ani(faptă cu intenție ce a dus la revocarea suspendării) care nu ne interesează, nefăcând obiectul temei.

Pedeapsa de 6 ani o execut în momentul de față în sistemul penitenciar din România.

În momentul intrării în vigoare a Noului Cod Penal(NCP) și Codului de Procedură Penală(CPP) în 2014, limitele de pedeapsă pentru infracțiunea de complicitate la furt calificat s-au redus de la 3-15 ani la 1-5 ani. Mie mi-a fost aplicată o pedeapsă de 3 ani în anul 2007 sub imperiul Codului Penal din 1969, adică minimul.

În momentul intrării în vigoare a Noului Cod Penal, limitele de pedeapsă reducându-se la 1-5 ani pentru infracțiunea respectivă, normal ar fi fost să mi se aplice legea penală mai favorabilă, respectiv să mi se reducă pedeapsa, în urma unei revizuiri, de la 3 ani la 1 an.

Legiuitorul însă a preferat să emită un articol de lege, respectiv art.4 din legea 187/2012 care spune că ”Pedeapsa aplicată pentru o infracțiune printr-o hotărâre ce a rămas definitivă sub imperiul Codului Penal din 1969, care nu depășește maximul special prevăzut de Codul Penal, nu poate fi redusă în urma intrării în vigoare a acestei legi.

Din punctul meu de vedere, acest articol de lege este profund neconstituțional și o să vă explic imediat de ce cred asta.

Un alt articol ce face referire la aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei este art.6 din Noul Cod Penal care statuează ”Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare și până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai ușoară, sancțiunea aplicată, dacă depășește maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracțiunea săvârșită, se reduce la acest maxim.

Și acest articol este neconstituțional din punctul meu de vedere, în strânsă legătură cu cel enunțat anterior(art.4 din legea 187/2012).

Să spunem că persoana NR.1 este condamnată pe codul vechi pentru infracțiunea de complicitate la furt calificat, la 5 ani pedeapsă. Persoana NR.2 este condamnată tot sub imperiul Codului Penal din 1969, tot pentru infracțiunea de complicitate la furt calificat, la 10 ani de pedeapsă. În urma intrării în vigoare a Noului Cod Penal în 2014, conform art.6 limitele pentru infracțiunea de complicitate la furt calificat reducându-se la 1-5 ani, pedeapsa de 5 ani a persoanei NR.1 rămâne neschimbată în timp ce pedeapsa persoanei NR.2 scade de la 10 ani la 5 ani ! Cum este posibil așa ceva?!

Adică avem (condamnări) 2 pedepse complet diferite, de gravitate diferită. Cea de 5 ani rămâne neschimbată iar cea de 10 ani care este evident mult mai gravă decât prima, sancțiunea fiind de 2 ori mai aspră, este redusă la același prag cu prima?

La fel ca și art.6 din NCP, art.4 din legea 187/2012, din punctul meu de vedere, încalcă Principiul Egalității deoarece, în cazul meu, execut o pedeapsă de 3 ani(adică minimul încadrării 3-15 ani pentru infracțiunea de complicitate la furt calificat sub imperiul Codului Penal din 1969) în timp ce a intervenit o lege penală mai favorabilă( infracțiunea de complicitate la furt calificat 1-5ani) iar alți indivizi ce au comis aceeași infracțiune ca și mine au primit sau pot primi un minim de 1 an(minimul încadrării 1 – 5 ani).

Din punctul meu de vedere, în urma intrării în vigoare a NCP și NCPP, în urma reducerii limitelor de pedeapsă, condamnările sub imperiul Codului Penal din 1969, până la executarea completă a pedepsei închisorii, trebuiesc revizuite și aplicată legea penală mai favorabilă și respectate și aplicate principiile EGALITĂȚII și PROPORȚIONALITĂȚII.

Chiar și pedeapsa pentru o infracțiune printr-o hotărâre ce a rămas definitiva sub imperiul Codului Penal din 1969, până la executarea completă a pedepsei închisorii, în urma intrării în vigoare a unei legi penale mai favorabile, trebuie redusă proporțional în concordanță cu limitele de pedeapsă ale legii penale mai favorabile.

Ce părere aveți despre aceste lucruri?

Vă rog să mă ajutăți, împărtășindu-mi părerile dumneavoatră ca profesioniști, să declar eceste articole neconstituționale, să ridic o excepție de neconstituționalitate în cadrul unui proces de revizuire, argumente din punct de vedere constitutional, etc.



Vă mulțumesc

Alte discuții în legătură

Aplicarea legii penale mai favorabile musatcristina musatcristina buna ziua ma poate ajuta cineva cu o explicatie privind aplicarea legii penale mai favorabile - noul cod penal - in cazul unei condamnari definitive de 4 ani? ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal 2014 Man26 Man26 Ce efecte are noul cod penal la o condamnare definitiva dupa vechiul cod la o pedeapsa de 2 ani cu suspendare si 4 de reabilitare pt faptele de furt calificat ... (vezi toată discuția)
Aplicarea facultativa in ncp alinadaniela87 alinadaniela87 imi poate spune cineva daca va mai fi legea cu aplicarea facultativa a pedepsei in ncp?sau banuiesc ca mai tre sa astept pana intra in vigoare ca pana in ... (vezi toată discuția)