avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara ! Ce pot face pentru a schimba notarul, la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara ! Ce pot face pentru a schimba notarul, la care a ...

Bună seara !
Ce pot face pentru a schimba notarul, la care a fost repartizat dosarul de succesiune, după moartea tatălui meu ?
Mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 20:30, 18 Februarie 2021
Bună ziua,
Nimic special, puteți merge la orice alt notar din zona dvs.
Discutati intai cu notarul la care vreti sa dezbateti succesiunea. Acesta va completa un formular pentru transferul dosarului succesoral care, cu acordul primului notar sesizat, va opera apoi prin camera notarilor publici. Daca primul notar sesizat nu este de acord cu transferul dosarului succesoral si aveti motive temeinice pentru care cereti transferul, adresati-va presedintelui Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici.
Există deja un dosar succesoral? Din ce să fie compus, dacă nu au dus niciun act acolo? La acest moment, eu cred că există doar sesizarea trimisă de primărie Camerei Notarilor, care a repartizat-o celui ce l-a anunțat pe user.

Să nu mă întrebați iar de baza legală în care afirm ce cred, e doar o deducție care mie mi se pare logică :)
Dosarul succesoral este format cel putin din sesizarea trimisa de catre Primarie si, probabil, un certificat emis de Camera Notarilor Publici privind inregistrarea cauzei la biroul notarial respectiv. Transferul dosarului succesoral presupune, pe langa transferul fizic al documentelor (daca acestea exista) operarea in registrul tinut de Camera Notarilor Publici privind cauzele succesorale a notarului public caruia ii este alocata cauza, astfel incat acesta sa poata inregistra dosarul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din Codul deontologic al notarilor:

ARTICOLUL 22
Dreptul de a alege notarul
(1) Orice persoană fizică sau juridică de drept privat sau de drept public are dreptul de a-și alege în mod liber notarul: clientela unui notar este formată din persoanele care, în mod voluntar, îi solicită acestuia consilierea, opinia, serviciile sau îi încredințează acestuia redactarea actelor sau instrumentarea procedurilor dorite.

(2) Semnarea actului notarial sau participarea la procedura notarială de către părți prezumă acordul acestora cu privire la alegerea în comun a notarului instrumentator.

O fi inițiat notarul un dosar succesoral, nu știu, dar nu cred că se pune problema acordului cât timp nimeni, dintre moștenitori, nu i-a călcat pragul.

Alte discuții în legătură

Succesiune amcristi amcristi Vreau sa fac succesiunea dupa decesul tatalui meu.am vorbit cu un notar care imi este si ruda dar intre timp am primit o instiintare ca trebuie sa merg la alt ... (vezi toată discuția)
Notar succesiune mariusbutusina mariusbutusina Buna ziua, Sotia mea a fost la un notar pentru a demara procedurile de succesiune dupa tatal decedat in 2009. In urma demararii procedurilor, notarul i-a spus ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune. ma judec cu mortul ? fldan fldan Stapanesc netulburat un teren in Bucuresti de peste 37 ani si vreau sa dobandesc proprietatea prin uzucapiune dar nu stiu pe cine sa chem in judecata deoarece ... (vezi toată discuția)