avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca in strainatate

Cum pot trimite un angajat sa lucreze pentru un client din strainatate timp de 8 luni???
Legea spune ca-l pot delega 60+60 de zile! Termenul este insuficient si nici nu pot detasa angajatul la un alt angajator!
Precizez ca firma va lucra in parteneriat cu clientul si nu are punct de lucru sau reprezentanta deschise acolo. In aceste conditii pot schimba locul de munca in strainate?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: augustina , utilizator 08:58, 13 Ianuarie 2010
Prin modificarea locului de munca ... in acest sens, actul aditional de modificare trebuie sa cuprinda elementele prevazute in art.18 C.mun. :)
Va multumesc pentru raspuns! :)

Eu ma gandesc sa deleg angajatul pe perioada prevazuta de lege (cu deducerea diurnei si a cheltuielilor cu cazare si transport) si apoi sa fac un act aditional de schimbarea a locului de munca la sediul clientului, in cazul de fata, in Valencia, Spania, fara aplicarea deducerilor fiscale. Insa nu as vrea sa ma trezesc cu vreo amenda pentru ca firma nu are punct de lucru in strainatate.
Nu este obligatoriu sa aveti punct de lucru deschis in strainatate ... este perfect legala si varianta propusa de dvs ....nu veti primi amenda.
Pentru munca in strainatate vedeti si prevederile art.18 din Codul Muncii.
In cazul detasarii unui salariat in strainatate, raporturile de munca ale acestuia la unitatea din Romania vor fi suspendate, salariatul urmand a trece pe statul de plata al angajatorului strain (persoana juridica diferita de angajatorul din Romania), urmand a se aplica reglementarea institutiei detasarii potrivit art. 45 si urmatoarele din Codul muncii.
Pentru lucratorii trimisi in strainatate este obligatorie dovedirea caracterului de asigurat. Acest lucru se realizeaza prin intermediul unui certificat privind legislatia aplicabila (formularul E 101).

Formularul E 101 ,,Certificat cu privire la legislatia aplicabila” dovedeste caracterul de asigurat al persoanei detasate, astfel incat, o persoana sa nu fie supusa, in acelasi timp, ambelor legislatii de securitate sociala, sau sa nu se regaseasca in situatia in care niciuna din cele doua legislatii sa nu-i fie aplicabila.

Formularul E 101 nu contine informatii legate de nivelul contributiilor sociale. El este un certificat de stabilire a legislatiei aplicabile.

Lucratorul care primeste un astfel de certificat poate dovedi cu el apartenenta la sistemul roman de asigurari sociale.

Cererea pentru obtinerea Formularului E 101 trebuie completata de catre angajator, in cazul detasarii unuia/mai multor lucratori salariati.

Cererea se depune la sediul C.N.P.A.S. cu 30 de zile calendaristice inainte de inceperea perioadei de detasare, insotita de documentele necesare emiterii formularului de detasare.

p.s. fara drepturi de autor !
Dvs. sustineti ca pentru o perioada mai lunga de timp va trebui sa folosesc obligatoriu institutia detasarii din C. mun.? Problema este ca societatea romana va avea o relatie subcontactuala cu un partener care va fi contractor principal dar care nu are la randul sau sediul sau punctul de lucru in statul unde se va desfasura activitatea. Crazy, nu?
In situatia detasarii, lucratorului trebuie sa beneficieze de drepturile care ii sunt mai favorabile. Nu implica aceasta, de exemplu, acordarea salariului minim pe economie al statului unde se desfasoara activitatea?!
Sunt o gramada de implicatii si maine ar trebui prezint o situatie clara a intregului proces:((
Multumesc oricum!

Alte discuții în legătură

Detasati in germania?! corina.trandafir corina.trandafir FIRMA ROMANEASCA INCHEIE UN CONTRTACT DE PRESTARII SERVICII CU O SOCIETATE DIN GERMANIA DECI ANGAJATIII FIRMEI ROMANESTI VOR LUCRA ACOLO. TREBUIE SA FAC ... (vezi toată discuția)
Detasare angajati in strainatate roxyalexandru roxyalexandru buna seara! in cazul detasarii unor angajati in strainatate. pe baza unui contract de prestari servicii incheiat intre o firma din romania si una din eu, ... (vezi toată discuția)
Detasare pe baza formularului a1 nicostaicu nicostaicu Buna seara Va rog daca ma poate ajuta cineva referotor la detasarea angajatilor pe baza formularului A1? O firma cu sediul in Romania, detaseaza oameni pe ... (vezi toată discuția)