avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Esalonari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Esalonari

Buna ziua,

De 3 luni sunt presedinte al unui bloc cu 3 scari din sectorul 5. In luna octombrie anul trecut am descoperit ca administratora ne-a creat un prejudiciu de 250.000 ron ( pe un singur bloc), dar in situatia noastra sunt mai sunt 3-4 blocuri din aceasi zona. Prejudiciul consta in neplata facturilor catre furnizori, drept urmare in calculul cotelor de intretinere am introdus rubrici pentru esalonari. O mare parte din locatari platesc aceste esalonari, dar exista restul care refuza sa plateasca pe diverse motive ( ca au platit in trecut si sa recuperam anii de la fosta administratora). Este plangere penala depusa impotriva ei, a fostului presedinte si a comisiei de cenzori, dar pana la momentul actual nu a fost demarata nici o actiune. Intrebarea este cum putem sa-i obligam pe oameni sa plateasca aceste esalonari? Este corect sa punem penalitati la esalonari tot de 0.2% pe zi?

Va multumesc si astept raspuns !

Alexandra
Cel mai recent răspuns: e.mm , utilizator 15:06, 9 Februarie 2010
Ca presedinta trebuie sa faceti toate demersurile pentru recuperarea acestei sume de la administratoare si de la cine se mai face vinovat de acest prejudiciu. In primul rand trebuie sa instituiti privilegiu imobiliar pe apartamentul administratoarei.
..............................
Locatarii nu sunt obligati sa plateasca inca o data cotele de intretinere, asa incat nu e cazul sa fie penalizati. Nu confundati o suma obligatoriu de platit cum este intretinerea lunara, cu aceasta plata facuta cu bunavointa de catre locatari.
............................
Nu ei sunt de vina pentru acest prejudiciu si faptul ca unii dintre ei nu vor sa participe la acest mod de a plati furnizorii nu li se poate imputa in niciun fel.
Unii inteleg ca daca nu se procedeaza asa blocul poate ramane fara utilizati, altii nu au, nu vor, nu pot plati. Dar nu este o obligatie, ci o plata benevola care, cred ca aveti in vedere sa fie inapoiata celor care participa acum, in momentul cand prejudiciul va fi recuperat de la cei care l-au produs.
...................................
Totusi am o nelamurire: cine nu demareaza nicio actiune?
oare de ce legiuitorul a spus,citez:"garanţiile profesionale şi materiale",am inteles ca dumneavoastra sunteti nou,dar va felicit ca cereti sfaturile celor care sau m-ai confruntat cu astfel de probleme.
atentie !,penalitatile nu vor fi m-ai mari de 2 %,de bine de retinut si penalitatile se aplica conform Art. 49 din Legea 230/2007 si numai daca exista un proces verbal al comitetului executive prin care ati stabilit sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari conf. art.Art. 30 lit.j din aceeasi lege.

sincer nu m-am lovit pana acum de esalonari,dar din ce ati postat va trebui sa va platiti datoriile,pe care poate le veti recupera in justitie de la vinovati
@sacalul09
Oamenii aceia au platitara o data cotele. De ce sa fie penalizati daca administratora a fugit cu banii si ei acum trebuie sa mai plateasca o data?
E chestie de moralitate....aici nu se poate aplica prevederea legala pentru penalizari....decat pentru cei care nu au platit cotele deloc.
alexandraaciubotaritei a scris:

Prejudiciul consta in neplata facturilor catre furnizori...


Poate nu am inteles eu bine dar neplata facturilor catre furnizori nu este un prejuduciu adus cuiva ci doar o intarziere a platilor ce se poate datora lipsei lichiditatilor. Iar furnizorul poate aplica penalizari, poate sista furnizarea utilitatilor si poate incheia o conventie cu asociatia pentru esalonarea platilor restante si a penalizarilor aferente.
Proprietarii trebuie sa plateasca ceea ce au consumat si penalizarile aferente daca nu au achitat cotele la timp.
Poate ne mai dati amanunte.
Administratorul respectiv a avut bani in casa sau banca si nu a achitat facturile?
A furat banii incasati?
Sau nu a avut suficiente incasari din care sa poata achita la termen fcaturile?
Daca nu a avut bani din incasari, e clar, asa cum spunea si domul Adrian, nu poate fi vorba de prejudiciu.
Daca a avut bani si nu a platit... e altceva.

Pe langa presedinte si administrator, trebuie urecheati si trasi la raspundere si ceilalti membri ai comitetului executiv pentru ca nu si-au indeplinit atributiile:
Legea 230-2007, art. 30, alin (1), lit f): "Supraveghează desfăşurarea tuturor activităţilor din cadrul asociaţiei de proprietari, în mod special situaţia încasărilor şi plăţilor lunare".
Cat despre esalonari... sub nicio forma proprietarii nu pot fi obligati nici sa plateasca a doua oara niste cheltuieli pe care si le-au achitat deja, nici penalizati pentru asa ceva.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
Armenteros, utilizator

Alte discuții în legătură

Oprire apa rece bloc Schiopu Oana Schiopu Oana Sunt administrator la o asociatie de proprietari care este pe acelasi bransament comun de apa cu o alta asociatie. Din cauza ca cealalta asociatie nu si achita ... (vezi toată discuția)
Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia de locatari - calcul penalitati bconstantin bconstantin Buna ziua! Din motive financiare in perioada 2011....2012...2013 parinti mei nu au mai putut plati datoriile lunare catre asociatia de locatari.In toata ... (vezi toată discuția)