avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... OPRIRE APA RECE BLOC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

OPRIRE APA RECE BLOC

Sunt administrator la o asociatie de proprietari care este pe acelasi bransament comun de apa cu o alta asociatie. Din cauza ca cealalta asociatie nu si achita datoria catre apa, in ultimiii 3 ani a acumulat o restanta de aprox 29.000 lei, bani pe care fosta administratora a asociatiei mele, i a platit catre Apa Nova, incercand sa acopere neplata celeilalte asociatii, iar eu am preluat cu un minus de aprox 29.000 lei . Am dat in judecata asociatia rau platnica, procesul este in derulare. Am facut catre Apa Nova nenumarate adrese prin care sa le dovedesc ca restanta nu este a mea, ci a celeilalte asociatii, dar nu i a interesat si ne au oprit apa rece. Motivul a fost suma datorata, dar si faptul ca celalalt Presedinte, de la asociatia vecina, nu a dorit refacerea contractului cu Apa Nova, iar din aceasta cauza n am putut face o reesalonare a datoriei ! Ce pot face pt a avea din nou apa?
Incurcate sunt Caile Domnului.!! Cum puteti fi doua asociatii de proprietari pe acelasi bransament, Acest fapt va face sa fiti depedenti unul de celalalt. Plata datoriei altei asociatii de proprietari, nu este permisa (deturnare de fonduri ale asociatiei D-voastra), pentru ca nu aveti un act prin care D-voastra dati cu imprumut o suma de bani, si cealalta asociatie se obliga sa -i returneze pana la data de XXX
@Schiopu Oana

S-au facut greseli de conducere a asociatiei. Dv. nu sunteti de vina pentru ca ati mostenit o problema prost administrata.

Apa Nova nu poate si nici nu are de ce sa se bage in felul in care cele doua asociatii isi impart consumul unui acelasi bransament pe care furnizorul emite o singura factura.
Asadar, daca fosta administratora a facut acte de caritate, le-a facut cu stiinta proprietarilor din asociatia pe care o administrati.
Procesul este de durata si fara perspectiva de a se solutiona nici repede, nici bine.

Solutia este una grea de tot.
Nu cred ca aveti alta decat sa va montati bransament separat, asa cum ar fi trebuit facut de la bun inceput si va costa si mult mai putin decat s-a platit in timp pentru cealalta asociatie.


De regula asemenea bransamente comune sunt la acelasi bloc. Astept sa confirme initiatorul discutiei daca este asa.
Sunt situatii cand in acelasi bloc, de exemplu cu 2 scari, s-au constituit asociatii de proprietari pe fiecare scara. Sigur ca legislatia permite acest lucru dar probabil ca nu s-a mers pana la capat. Adica atunci cand alimentarea cu apa este comuna, furnizorul avand un singur apometru pentru cele doua scari (asociatii), trebuie clarificate de la inceput prin contract obligatiile fiecarei asociatii. Sau mai simplu sa se faca bransamente separate, contracte separate...
De aceea atunci cand dintr-o asociatie, proprietarii unei scari vor sa se constituie in asociatie separata, trebuie obtinut avizul furnizorilor de utilitati si acesta vine cu solutia sau sugereaza solutia.
Dar probabil ca cele doua asociatii (scari) au si altele in comun: subsol, terase, gaz, spatii comune, fatade comune... Oricand pot apare divergente pe oricare din acestea.
De aceea eu sugerez ca cei doi presedinti, cele doua comitete, proprietarii sa discute intre ei si sa incerce sa se unifice. Din cele doua asociatii sa faceti una singura. Ideea poate prinde treptat si-apoi convocati adunare generala comuna si hotarati conform legislatiei.
Pai nu rezolva problema apei, ca dupa cum spune utilizatoarea locatarii de pe scara pe care o administreaza in prezent, adica bunii platnici, au tot platit apa celorlalti.
De ce sa se adune intr-o noua-vechea asociatie daca acest lucru nu le-ar fi benefic?
Cred ca s-au despartit tocmai pentru ca o scara suporta cheltuielile pentru cealalta scara.
Mai ramasese problema bransamentului comun la apa rece, dar pentru ca s-au lasat pe tanjeala, iata, au ajuns sa li se taie apa.

Facerea de bine.....
Poate nu am explicat corect.
Daca sunt doua asociatii in acelasi bloc trebuia de la inceput sa-si clarifice prin acte scrise gestionarea a ceea ce au in comun. Dar chiar si daca aveau un contract clar intre ele, cele doua asociatii tot pot ajunge la neintelegeri avand un singur contract si un singur apometru general. Si tot se ajunge la oprirea apei si-apoi in instanta.

Dar, daca ar fi o singura asociatie formata din cele doua existente astazi, situatia ar fi altfel din mai multe puncte de vedere:
- nu mai era nevoie de bransament separat (cheltuieli suplimentare) sau de intelegeri scrise intre cele doua scari fiind in aceeasi asociatie cu care sa se ajunga in instanta
- una din asociatii (scari) se administreaza bine si nu are proprietari cu restante iar acest lucru se datoreaza bunei gestionari a acesteia ceea ce putea sa se intample si daca era asociatia mai mare (cuprinzand si cealalta scara)
- pe asociatia mare se adunau bani mai multi in fondul de rulment, de reparatii, alte fonduri, bani ce puteau fi folositi la nevoie sa acopere temporar si plati pentru furnizorul de apa.
- acum cei buni platnici dintr-o scara (asociatie) nu au cum sa-i influienteze direct pe cei rau platnici (din cealata scara), dar daca era o singura asociatie, proprietarii restantieri puteau fi actionati in instanta individual, firesc, facand parte din aceasi asociatie.
- acum daca asociatia "buna"" ar da in judecata asociatia "rea", asa cum stim din basme binele invinge raul, numai ca dupa lupte in instante, executari greu de efectuat pentru ca e o asoiciatie care nu prea are nimic de executat, spre deosebire de executarea individuala a proprietarului x sau y care are proprietatea sa.
- lista ramane deschisa cu privire la avantajele existentei unei asociatii mai mari comparativ cu una mica.



Alte discuții în legătură

O problema cu apa rece de la apa nova..... IonCristi79 IonCristi79 Buna ziua! Ma numesc Serbu Cristi locuiesc in Bucuresti sectorul 5. De ceva timp exista o problema la mine in bloc legata de apa rece de la Apa Nova. Avem ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare protocol predescughe predescughe Buna ziua Am o intrebare Asociatie nou infiintata prin desprindere din asociatie veche nu poate semna protocolul de desprindere din vechea asociatie din ... (vezi toată discuția)
Esalonari alexandraaciubotaritei alexandraaciubotaritei Buna ziua, De 3 luni sunt presedinte al unui bloc cu 3 scari din sectorul 5. In luna octombrie anul trecut am descoperit ca administratora ne-a creat un ... (vezi toată discuția)