avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa calda oprita din cauza restantierilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa calda oprita din cauza restantierilor

Buna ziua,

Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara mentionez ca blocul are 5 scari iar apa a fost oprita doar la 2 scari . Am cerut lamuriri la administratie dar pur si simplu nu vor sa dea un raspuns pertinent . Un restantier are o suma mare de ceva timp ( 5ani) dar administratia nu face nimic in aceasta privinta.
As dori sa stiu unde sa ma adresez pentru un audit la asociatie si daca radetul are dreptul legal sa opreasca apa doar la anumite scari si nu la tot blocul, ce drept are sa intre la subsolul blocului . In cazul acesta eu ca proprietar cu datoriile la zi nu beneficiez de apa calda din cauza nepasari administratiei Unde trebuie sa ma adresez suu dati-mi un sfat ce as putea face.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:39, 21 Septembrie 2013
Dv, personal sunteti bun-platnic fata de asociatie, dar asociatia este rau-platnic pentru RADET care are dreptul prin contractul intre furnizor si asociatie sa intrerupa furnizarea apei calde si caldurii daca nu ii sunt achitate facturile.
Daca dv. nu va platiti telefonul, compania de telefonie are dreptul sa "va taie" accesul la transmisie pentru ca asa scrie in contract.

Fiecare scara are contor de bransament pe care se emite factura separata. Asadar asociatia compusa din 5 scari primeste pentru fiecare scara factura separata pentru contorul sau de bransament. Daca facura nu este achitata, din cauza restantierilor din acea scara, furnizorul are dreptul si posibilitatea sa inchida apa pe acea scara.

Restantierii trebuie chemati in instanta pentru recuperarea debitelor restante sau...asociatia isi poate crea fonduri, de rulment in special, astfel incat sa poata sustine aceste restante. Altfel ramaneti cu apa oprita pana cand factura se va achita.
Administratorul mai poate face la furnizor esalonarea acestor restante, dar trebuie sa dovedeasca seriozitate in plata facturilor restante conform cu acest plan de esalonare, altfel furnizorul va va taia din nou apa.
Titirez69 a scris:
Am cerut lamuriri la administratie dar pur si simplu nu vor sa dea un raspuns pertinent . Un restantier are o suma mare de ceva timp ( 5ani) dar administratia nu face nimic in aceasta privinta.

Cereti lamuriri presedintelui asociatiei si membrilor comitetului executiv pe care i-ati ales in adunarea generala.
Presedintele este cel ce poate sa-l dea in judecata pe acel restantier. Daca nu vrea, nu poate, nu stie..., convocati adunarea generala si alegeti-va alt presedinte.
Tot presedintele poate sa mearga acum la furnizor si sa incheie cu acesta o intelegere ca va achita debitele conform unui grafic in urmatoarele luni. Asa o sa aveti apa in cateva zile. Dar aceasta intelegere trebuie respectata, adica asociatia trebuie sa incaseze bani de la proprietari ca sa plateasca furnizoru pentru ca altfel peste 2 luni fiurnizorul o sa va opreasca iar apa.
Implicati-va mai multi proprietari in conducerea asociatiei ca sa rezolvati aceste probleme.


am si eu o intrbare si sper ca cineva sa poata raspunde:
Bun,sunt 5 scari la un bloc ,contractul de furnizare radet se face cu asoc.de propr a BLOCULUI nu pe fiecare scara in parte,scara 2 si 4 are restantieri,administratorul care e si casier si gestioneaza banii locuieste la scara 4,presedintele la scara 2,administratorul plateste facturile scarilor 1,3,4(pentru ca locuieste el acolo),5 iar apa se opreste doar la scara 2 pt. ca administratorul nu a platit factura de la acea scara,vreau sa precizez ca administratorul si presedintele sunt alesi pe vechiul model comunist in adunarea gen. si nu presedintele ca reprezentant legal (persoana juridica) iar adminul ca si angajat al asociatiei.
Intrebarea este:de ce se opreste apa doar la o scara si nu la toate scarile tinand cont de cele precizate mai sus(nu ca as vrea sa moara si capra vecinului dar fiind o singura asociatie ar trebui sa fie ajutati toti in aceeasi masura pt ca li se poate intampla la fel si celorlalte scari iar plata datoriilor poate deveni mai usoara participand toata lumea la achitarea ei),iar presedintele ce ce influenta mai are daca adminul este ales de proprietari? va multumesc
Am scris mai sus, dar revin.
Daca scarile au bransament, si au pentru ca sunt contorizate fiecare in parte, se primeste factura pentru fiecare scara. Daca nu se incaseaza bani pentru plata facturii unei scari, normal e ca nu se poate plati factura si, daca nu se poate plati factura, se cheama ca scara este restantiera la RADET si, daca depaseste conditiile de plata, intai se someaza si apoi se intrerupe furnizarea apei calde si asta se intampla pentru ca furnizorul are si dreptul, dar si tehnic o poate face.

RADET face acest lucru cu oricine are contract cu ei. Daca ar fi existat contract cu fiecare apartament in parte, apa calda se oprea prin deconectarea apartamentului. Cum nu exista conditii tehnice pentru acest lucru, atunci contractul si deci facturarea se realizeaza acolo unde este posibil tehnic cu implicatii pentru cat mai putini oameni, adica la nivel de scara.

In plus trebuie sa stiti ca presedintele se alege ca fiind reprezentant al proprietarilor, iar administratorul se angajeaza, conform legii in vigoare. In multe asociatii locatarii isi aleg si administratorul pentru ca il cunosc si il vor ca administrator, dar el ajunge cu adevarat pe functie tot prin angajare.

Asociatia o fi unitara, dar scarile sunt mici entitati in alcatuirea ei, fiecare cu proprietatea ei comuna, fiecare cu consumurile, incasarile si platile ei. Ca le face acelasi om (administratorul), asta e complet nerelevant cand e vorba sa nu-si plateasca consumurile si sa li se opreasca furnizarea serviciului respectiv.

Ca lucrurile nu se desfasoara tocmai cum ar trebui sa se intample, asta e o alta poveste si asta chiar tine de conducerea si administrarea asociatiei, iar proprietarii pot reactiona.
Buna ziua,

Traiesc relativ aceeasi situatie cu domnul care a deschis topicul - in speta :
Asociatie de proprietari cu 3 scari, cu restantieri istorici dar si recenti, distribuiti pe toate cele 3 scari. O parte din ei sunt actionati in instanta, dar solutionarile dureaza, si in anumite cazuri sunt ineficiente .
Spre exemplu:
- exista un ordin de executare pentru un restantier ,care nu este pus in practica de executor, explicatiile administratiei fiind ambigue.
- exista o decizie judecatoreasca pentru alt restantier , care il obliga pe acesta sa plateasca lunar o fractiune din datorie - rezultatul fiind aici ca acesta acumuleaza alte datorii , neplatind intretinerea curenta .
Per total situatia este dramatica, Banii incasati lunar de la "buni platnici" nu sunt suficienti pentru a acoperi facturile de la furnizori.
Administratia este obligata sa jongleze luna de luna , platind partial cate un furnizor , acumuland datorii si implicit penalitati.
Astfel am ajuns in situatia de nu mai avea apa calda de ceva timp, in vara am stat cu gunoiul neridicat. Probabil ca la iarna nu vom avea caldura, ma astept sa existe si aceasta situatie.

Intelegand explicatiile dumneavastra de mai sus , as vrea sa intreb :
- Exista posibiltatea legala de a debransa definitiv sau temporar un rau-platnic ? In sensul ca administratia / comitetul sa decida inchiderea apei / gazelor celor care nu platesc ? Mentionez ca furnizarea gazelor este in sistem pausal.
- Exista o metoda de a urgenta procesul de judecata pentru recuperarea datoriilor si a executarii rau-platnicilor?

Multumesc ,

Alte discuții în legătură

Dreptul la apa calda sau la apa rece Badeaic Badeaic buna ziua! fac parte dint-o asociatie de locatari in care sunt cuprinse doua scari de bloc. apa rece ne este furnizata de apanova, iar cea calda de catre ... (vezi toată discuția)
Restante la plata intretinerii sandu.53 sandu.53 Buna ziua, Acum cateva zile ni s-a intrerupt furnizarea apei calde datorita unor restante la plata cauzate in principal de neplata de ani de zile a ... (vezi toată discuția)
Blocuri debransate datorita restantelor asociatiei Petre Buju Petre Buju În Suceava,SC TERMICA SA a luat măsura(şi a transpus-o în practică)debranşării de la căldură şi apă caldă întreaga asociaţie de ... (vezi toată discuția)