avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine poate face parte din comisia de cercetare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine poate face parte din comisia de cercetare disciplinara a ...

Cine poate face parte din comisia de cercetare disciplinara a salariatilor?

Este legal ca din comisia de cercetare disciplinara sa faca parte seful direct al celui cercetat si liderul de sindicat, seful direct fiind si presedintele CD?

In opinia mea, seful direct nu poate face parte iar liderul de sindicat are rolul de a sustine angajatul cercetat si nu de a-l cerceta, cei doi putand fi subiectivi in aprecierea faptelor iar prin incriminarea subordonatului seful direct dovedeste ca nu a fost in stare sa il supravegheze.

In privinta liderului de sindicat, in Codul muncii se mentioneaza la art. 251 alin. (4) ca salariatul are dreptul sa fie asistat de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, asta nu presupune ca trebuie sa fie membru in CD pentru a-l asista.

In ceea ce priveste desfasurarea cercetarii disciplinare este obligatorie convocarea la cercetarea disciplinara a celui care a sesizat angajatorul cu privire la abaterea disciplinara sau este lasat la optiunea comisiei de disciplina?

In capitolul de raspundere disciplinara unele prevederi sunt interpretabile sau putin detaliate, ex. cine poate fi considerat incompatibil si nu poate face parte din CD, exista vreo doctrina sau ceva similar in privinta clarificarii unor aspecte privind cercetarea disciplinara?

Pot fi cumulate mai multe referate de sesizare cu fapte diferite din date diferite si cercetate disciplinar in cadrul aceleasi cercetari disciplinare prealabile, decizia de sanctionare fiind numai pentru o fapta sesizata?

Potrivit juristei noastre angajatorul are dreptul si nu obligatia de a sanctiona o fapta sesizata chiar daca fapta se confirma!
Cum o pot face sa inteleaga ca angajatorul are obligatia de a sanctiona abaterile sesizate confirmate?



Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:40, 18 August 2021
Codul Muncii nu face referire la componenta comisiei de disciplina, astfel angajatorul numeste membrii acesteia.

Potrivit Codului Muncii, angajatorul are dreptul si nu obligatia , de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Inteleg ca angajatorul isi asuma pana la urma daca sanctioneaza un salariat chiar daca se dovedeste ca acesta a savarsit o abatere disciplinara.

Adica, daca se dovedeste ca salariat a furat, consuma alcool zilnic in indeplinirea atributiilor de serviciu, a consumat alcool si a produs un accident rutier in urma caruia au rezultat victime dintre angjati sau nu si daune materiale, lipseste nemotivat, salariatul poate scapa si fara un avertisment scris, cea mai mica sanctiune disciplinara prevazuta in Codul muncii?

Cine a conceput codul muncii cred ca ar fi trebuit sa prevada si dreptul angajatorului de a premia salariatii si de a-i avansa dupa savarsirea unei abateri disciplinare!

Ar trebuie trimisa o initiativa la parlament in acest sens pentru modificarea si completarea L53/2003.

In alte tari din UE mai dezvoltate decat Romania dpdv al legislatiei muncii, ce prevederi exista in codul muncii in privinta cercetarii disciplinare?
Oare sunt la fel de ingaduitoare cu salariatii care savarsesc abateri disciplinare?
Unde se pot gasi astfel de informatii?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu știu de ce vi se pare absurd ca aplicarea sancțiunilor să fie doar un drept, nu și o obligație a angajatorilor. O problemă mare ar fi dacă angajatorul ar aplica sancțiuni disciplinare după cum vrea mușchiul lui, adică dacă pentru aceeași faptă (alcool în timpul serviciului, de exemplu) pe unii i-ar sancționa iar pe alții nu, dar altfel eu una nu văd o problemă în a încerca întâi alte metode pentru a potoli angajații.

Ar trebuie trimisa o initiativa la parlament in acest sens pentru modificarea si completarea L53/2003.

Nu cred că ar trece o propunere care să facă din Codul muncii un fel de Cod penal pe care angajatorii să fie obligați să îl aplice.
Despre legislatia muncii din statele UE gasi detalii pe portalul acestor tari.

exemplu Franta
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Emilika40 a scris:

Nu știu de ce vi se pare absurd ca aplicarea sancțiunilor să fie doar un drept, nu și o obligație a angajatorilor.


Mi se pare absurd deoarece nu are rost sa mai faci cercetari disciplinare si sa aplici sanctiuni!
Tot asa ar insemna ca in codul penal sau in codul rutier sa fie prevazute sanctiuni pentru comiterea de infractiuni sau contraventii probate si sa nu se aplice sanctiuni pe motiv ca nu exista obligativitatea sa fie pedepsite.
Din punctul meu de vedere asta deschide calea anarhiei in societate, poate spun vorbe aiurea dar atat timp cat faptele dovedite nu sunt pedepsite atunci oricine poate savarsi o fapta cu certitudinea ca nu va fi pedepsit.
Poti sa comiti o crima si sa consideri apoi in cazul in care esti pedepsit ca judecatorul nu era obligat sa te pedepseasca si s-a comis un abuz impotriva ta.
Este absurd sa nu existe obligativitatea pedepsirii faptelor savarsite in cunostinta de cauza.

dar altfel eu una nu văd o problemă în a încerca întâi alte metode pentru a potoli angajații.


Si care ar fi aceste "alte metode" pentru a potoli angajatii?
Vorba buna, "mai baiete nu mai bea", "nu e frumos ce ai facut", "data viitoare vei fi avansat sef", "uite 10 lei, du-te si bea 2 beri cu prietenii" sau "maine te scoatem in fata unitatii sa te facem de ocara", etc. etc.?
Care ar mai fi alta metoda de potolire?

Angajatorul care nu isi sanctioneaza salariatii pentru savarsirea de abateri isi merita soarta iar pentru aplicarea de sanctiuni abuzive salariatul are dreptul si nu obligatia sa il actioneze in instanta.

@Cornel Vasile, merci beaucoup!
Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Speta dreptul muncii adrianparpala12345 adrianparpala12345 Buna ziua, as avea si eu nevoie de o idee cu privire la greselile care se regasesc in urmatoarea speta,acestea sunt in numar de 6, va multumesc frumos ... (vezi toată discuția)
Referat sanctiune disciplinara bogdan30ro bogdan30ro Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Am un sef care a fost jignit de un salariat. Seful a venit la mine si mi-a zis ca, pentru al sanctiona, trebuie sa-i fac un ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara Costy S Costy S Buna ziua, Ma puteti ajuta cu modelele actelor privind cercetarea disciplinara? Multumesc. (vezi toată discuția)