avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită titlu executoriu fara nicio instiintare prealabila????
Discuție deschisă în Executare silită

titlu executoriu fara nicio instiintare prealabila????

Buna ziua,
As dori un sfat in urmatoarea chestiune: pe 6.01.2010 am primit un plic recomandat de la Administratia Finantelor Publice Brasov, in interior se afla un TITLU EXECUTORIU cu urmatoarele date:
"-Natura obligatiei fiscale: Diferente de impozit anual de regularizat
-Documentul prin care s-a evidentiat suma de plata: DECIZIE DE IMPUNERE 8.................870 din 15/07/2009
-Termenul legal de plata sau perioada pentru care a fost calculata majorarea de intarziere/dobanda/penalitatea: 27/10/2009
-Cuantumul sumei datorate: 120"
In continuare, mi se aduce la cunostinta ca "Intrucat a expirat scadenta/termenul de plata al obligatiilor fiscale inscrise in documentul prin care s-a stabilit sau individualizat suma de plata, conform celor prezentate mai sus, s-a emis prezentul inscris care constituie titlu executoriu in temeiul art.141 din OG ...etc...etc.

Data emiterii: 18.12.2009"

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Cum e posibil sa am diferente de impozit de platit cand singurele mele surse de venit, in 2008 si 2009, au fost salariile primite de la 2 scoli (la una, sunt titulara si am norma intreaga, la cealalta eram platita la plata cu ora, DOAR pe perioada cursurilor)?

2. Cum se explica faptul ca nu am primit nicio instiintare prealabila?(nici la data emiterii deciziei de impunere-15.07.2009, nici la data expirarii termenului legal de plata-27.10.2009)

3. Respectivul titlu executoariu reprezinta o somatie de plata sau se va trece direct la executarea silita?

4. Cum as putea sa ma lamuresc daca cei de la fisc au procedat corect in cazul meu, avand in vedere faptul ca nu am fost atentionata in prealabil ca terbuie sa platesc aceasta suma (si nu mi se explica de ce trebuie sa platesc aceasta suma)!!! Exista vreo institutie care ma poate sprijini in demersul meu si cum trebuie sa procedez?

Multumesc anticipat pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 19:40, 10 Ianuarie 2010
E bine sa va prezentati la Administratia financiara, cei care au emis titlul executoriu, pentru a solicita mai multe detalii. Daca nu aveti si alte surse e venit , e posibil sa fie vreo confuzie, se intampla. Daca nu va lamureste atunci atacati titlul in justitie.
CNP-ul inscris in titlul executoriu este al dvs.?
nu ati avut vreun contract de mandat, vreo conventie civila sau altceva? cum ati fost platita la scoala? pe drepturi de autor?
nu ati depus declaratia 200 pana pe 15.05.2009?

daca decizia de impunere a fost emisa in 15.07.2009, inseamna ca ea v-a fost comunicata pe 27.08.2009, termenul de plata fiind de 60 de zile, adica 27.10.2009, asa cum ati precizat mai sus.
este posibil ca altcineva din casa dvs sa fi primit plicul si sa-l fi facut uitat pe undeva sau postasul sa nu va fi gasit acasa, iar plicul sa fi fost returnat si astfel actul administrativ fiscal putea fi comunicat prin publicitate, conform normelor legale.(cred ca a doua varianta este mai plauzibila deoarece este diferenta mare de zile intre data emiterii si cea a comunicarii, ceea ce ma face sa cred ca actul a fost publicat pe site timp de 15 zile)

ceea ce ati primit acasa este o somatie insotita de un titlu executoriu, conform art. 145 din OG 92/2003 privind codul de procedura fiscala.
asadar, fiscul a instituit prima masura de executare silita.
daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu veti achita sumele inscrise in titlul executoriu, masurilor vor continua.

urmatoarea masura de executare silita prevazuta de lege este poprirea asupra veniturilor.

puteti merge la administratia financiara pentru lamuriri si puteti depune contestatie la executare silita, in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei, la instanta judecatoreasca competenta.

problema este ca aceasta contestatie nu suspenda executarea.

succes!
CNP-ul este al meu. Nu am avut vreun contract de mandat, vreo conventie civila sau altceva. La scoala unde sunt titulara am fost platita ca orice alt cadru didactic (conform grilei de salarizare a cadrelor didactice), iar la cealalta scoala am fost platita la plata cu ora (8h / saptamana) doar in perioada cursurilor.

E adevarat ca NU am depus nicio declaratie 200 pana pe 15.05.2009, deoarece ambele si singurele surse de venit fiind de la buget (activand ca si cadru didactic), credeam ca fisele fiscale vor fi trimise de scolile unde activam (cum a fost si in anii 2007, 2008). Fiind bugetara, era obligatia mea sa trimit aceasta declaratie? Aceasta sa fie motivul acestei retineri de impozit??

Pe 27.08.2009 eram acasa, nimeni altcineva nu avea cum sa ridice plicul, daca acesta ar fi fost pus in cutia mea postala. Daca postasul nu ma gasea acasa, nu era obligat sa lase un aviz in cutia postala, asa cum a fost in cazul titlului executoriu?

Multumesc mult pentru lamuriri!
stati linistita, nu trebuia sa depuneti declaratia 200 daca ati avut numai venituri de natura salariala.

daca situatia e asa cum o descrieti dvs. si nu ati realizat alte venituri, cred ca este vorba de o greseala, este posbil sa se fi debitat pe un CNP eronat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie executare silita intrebsieu intrebsieu Buna, va rog daca ma poate ajuta sa ma lamuresc cu o situatie de Executare Silita. Detin un PFA si am ramas restant cu plata la finante. Si am primit astazi ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)
Somatie si titlu executoriu pfa MrDerpson MrDerpson Salut, Astazi am fost sa ridic o recomandata de la posta. Kinder Surprise de la ANAF: somatie + titlu executoriu (pe ambele este trecut numarul dosarului de ... (vezi toată discuția)