avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatie si titlu executoriu PFA
Discuție deschisă în Executare silită

Somatie si titlu executoriu PFA

Salut,

Astazi am fost sa ridic o recomandata de la posta. Kinder Surprise de la ANAF: somatie + titlu executoriu (pe ambele este trecut numarul dosarului de executare).

Mentionez ca este vorba de taxele trimestriale neachitate pentru trimestrul 3 (cu scadenta pe 25 Septembrie).

In somatie mi se specifica faptul ca figurez cu restantele respective si:
"Daca in termen de 15 zile de la primirea prezentei somatii, nu veti achita sumele mentionate pentru care termenul legal de plata a expirat sau nu veti faca dovada stingerii acestora ... se va proceda la continuarea masurilor de executare silita".

Mi se mai zice ca pot face contestatie in 15 zile, ca toate cheltuielile ocazionate de stingerea sumelor de mai sus, vor fi suportate de mine etc.



Bun, acum eu stiu ca am de achitat si evident ca o sa achit, nu se pune problema de contestatie. Ce ma intereseaza pe mine e termenul acela de 15 zile.

Atat pe somatie cat si pe titlu executoriu este trecuta data de 15 Octombrie 2015.

Eu abia astazi am primit scrisoarea (de remarcat "viteza" - plic trimis din Bucuresti ...in Bucuresti, a durat 14 zile, FANTASTIC!), am semnat la posta de primire + pe un plic (care probabil se va intoarce la ANAF, banuiesc).

Eu trebuie sa platesc in termen de 15 zile incepand de astazi sau incepand de pe 15 Octombrie?

Totodata, ce inseamna 15 zile? 15 zile calendaristice sau 15 zile lucratoare (nu se specifica in somatie) si nici in codul fiscal: "(1) Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită. Somaţia este însoţită de un exemplar al titlului executoriu."


Daca s-a mai confruntat cineva cu asta si stie, i-as fi recunoscator daca m-ar lamuri, ca sa stiu cat timp mai am sa platesc.
Ideea e ca e vorba de o suma de ordinul miilor de lei, adica destul de mare si nu pot s-o achit de pe o zi pe alta.


Iar presupunand ca nu reusesc sa achit in cele 15 zile (ce or intelege ei prin alea 15 zile), imi vor pune proprire pe conturi in ziua imediat urmatoare?
In codul fiscal scrie: "(11) ) Pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător. În acest caz, prin excepţie de la art. 145 alin. (1), poprirea nu poate fi înfiinţată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei".

Din nou, nici aici nu inteleg daca in termen de 30 de zile de pe 15 Octombrie sau de astazi.

Cel mai recent răspuns: MrDerpson , utilizator 12:08, 30 Octombrie 2015
Am rezolvat, nu mai e nevoie.

Daca mai cineva primeste somatie, sa faca asa:
1. Sa se duca prima data la evidenta plati pentru a afla cu exactitate cat are de platit, cu tot cu penalizari.
2. Cu nota de plata sa se duca la casierie sa achite.
3. Cu somatia + titlul executoriu + chitanta de la casierie sa se duca la camera de colectare executari silite.

Acolo se vor verifica somatia, titlul si chitanta, vor bifa pe undeva ca ati achitat si veti primi linistiri ca sunteti in regula.

Mie inca nu-mi vine sa cred ca incepusera procedura de executare silita dupa fix 20 de zile de intarziere a platii trimestriale. De parca as fi fost vreun risc major, de parca as fi intarziat cu anii. Doamne fereste...

Oricum, a fost invatare de minte sa platesc la timp si sa nu mai intarzii nici macar o zi.

BTW: penalizarile sunt uriase!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprirea contului bancar clauc clauc Buna tuturor vreau sa va aduc si eu un subiect in actualitate. Am intarziat plata TVA + taxe aferente , in cuantum de 20000 ron sau 200 mil lei vechi si mi ... (vezi toată discuția)
Neplata impozit auto Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Am primit somatie si titlu executoriu..trebuie sa platesc in 15 zile...si daca nu? cum procedeaza mai departe..cat timp mai dureaza pana la poprire sau ... (vezi toată discuția)
Impozit profit neplatit gabriela_peleanu gabriela_peleanu Buna ziua! Daca nu platesti impozitul pe profit dupa cat timp se pune poprire pe conturi? Multumesc! (vezi toată discuția)