avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt calomnios

Buna seara,
Intr-o fituica de scandal, publicata online si avand si distribuire pe facebook, s-a scris despre mine un articol compus doar din minciuni sfruntate, fiind acuzat de urmatoarele : organizarea unui grup infractional, spaga unui judecator, uzurparea drepturilor unui proprietar inventat. Ca sa fie mocirla completa, au dat si numele meu , fara acordul meu, desigur.

Intrebare : calomnia nu mai este incriminata, dar denuntul calomnios poate fi invocat in cazul meu ? Dar GDPR, le permite sa imi dea numele in ziar fara acordul si fara stirea mea ? Au dat si adresa mea, cu unicul scop de a ma denigra si a ma umili. Pentru ca pot si ei cred ca nu raspund in fata legii pentru faptele lor.
Cel mai recent răspuns: leorot , utilizator 17:17, 8 Decembrie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa va indreptati catre instanta civila, nu sunt fapte penale.
Stimate domn,

În cazul dvs.., nu cred că vi se poate face plângere pentru „denunț calomnios” - în reglementarea anterioară, respectiv „inducerea în eroare a organelor judiciare” - art. 268 Cod Penal statuând că: „(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.”.

Dvs. aveți posibilitatea sesizării instanței de judecată cu o acțiune în daune delictuale, prin care să solicitați instanței să oblige acea entitate „fițuică”, la (i) îndepărtarea articolului ce conține informațiile false, (ii) publicarea de scuze publice pe site și, totodată, a hotărârii prin care aceștia au fost obligați la cele anterior enunțate, precum și (iii) acordarea de daune morale, pentru prejudiciul ce vi s-a adus prin încălcarea dreptului la imagine, la demnitate, la viață privată, etc.

Cu stimă,
Av. Hulea Ionuț-Marius
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2021
„Hulea Ionuț-Marius” - Cabinet de Avocat, Avocat
Va multumesc frumos pentru raspuns. Aveti dreptate. Mai am o singura problema : asa zisa publicatie este online, articolul nu este semnat, efectiv nu am o firma sau o persoana fizica pe care sa o dau in judecata. Ce fac in acest caz ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Simplu: accesati rotld.ro sectiunea WHOIS si cautati proprietarul numelui de domeniu. Atentie! acest lucru functioneaza daca proprietarul "fituicii online" este o persoana juridica... GDPR-ul bata-l vina!
multumesc pentru sfat, am accesat rotld si intr-adevar, rezultatul este ca domeniul apartine unei persoane fizice, fara detalii despre ea.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2021
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

Reglementare in noul cod penal vasile2013 vasile2013 Mai este reglementata in Codul Penal in vigoare infractiunea de denuntare calomnioasa?...Nu am reusit sa o gasesc si m-am gandit ca a fost scoasa din actuala ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios ContSters287513 ContSters287513 Fostul patron pentru a se razbuna pe mine ca l-am reclamat la ITM si a fost sanctionat mi-a facut plangere penala la politie, si la Primarie, prezentand niste ... (vezi toată discuția)
Ce ma sfatuiti sa fac? Dollaru23 Dollaru23 Buna De o vreme o persoana ma bombandeaza cu plangeri penale ,reclamatii la dna si la locul de munca prin care imi aduce un prejudiciu grav de imagine cu ... (vezi toată discuția)