În ce situații, atunci când are loc un accident rutier, polițistul constatator este obligat să verifice alcoolemia șoferului vinovat?
Cu o săptămână în urmă, în timp ce mă deplasam cu bicicleta pe un drum județean, la intrarea într-o comună, am fost lovit de un autoturism venind din spate și mi-am pierdut cunoștința sau am avut o pierdere temporară de memorie de jumătate de oră. Când mi-am revenit, o ambulanță și un echipaj de poliție erau deja prezente. Dat fiind că puteam să stau în picioare și nu părea să am fracturi, am refuzat internarea.
Apoi ne-am deplasat la secția de poliție din localitate (aflată la circa 400 metri de locul accidentului), unde șoferului i s-a făcut proces verbal, i s-a suspendat carnetul și i s-a dat o amendă. Procesul verbal nu menționează efectuarea unui test de alcoolemie, ci doar că șoferul nu a păstrat suficientă distanță când a încercat să mă depășească, rezultând coliziunea.
Dat fiind că șoferul era din aceeași localitate, cunoscându-se probabil cu polițiștii, e posibil ca aceștia să fi evitat să-i facă testul de alcoolemie în mod premeditat? Pot fi trași la răspundere din acest motiv?
Menționez că, în zilele următoare accidentului, au apărut niște complicații medicale severe, pentru care urmează să fac investigații clinice.