avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Problema cu asociatii neplata dividende
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Problema cu asociatii neplata dividende

Am si eu o nelamurire:
Intr-un SRL sunt 3 asociati: unul 90%, altul 5%, si eu 5% . Din 2007, cand am facut impartirea asta in firma, nu am primit nici ban corespunzator celor 5%.Intre timp societatea a achizitionat cu credit o casa. Intrebarile mele sunt de fapt:
1. Imi revine si mie 5% din valoarea casei?
2. Ma pot indeparta ceilalti doi din SRL fara voia mea?
3. Cum fac legal o adresa prin care sa solicit dividendele din aceasta perioada?
Cel mai recent răspuns: sorinbolea , utilizator 18:45, 16 Ianuarie 2010
Distribuirea dividendelor nu este o obligatie. Daca adunarea generala (si, in cele din urma asociatul majoritar) nu decide distribuirea, atunci nu aveti cum sa cereti vreun ban.

Cota de participare la capital inseamna ca, in cazul in care vreti sa va retrageti din societate, aveti dreptul la 5% din patrimoniul social, insa ca valoare iar nu ca bunuri determinate.

Ceilalti asociati nu va pot exclude decat in cazurile expres prevazute de lege:

Art. 222 - (1) Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:

a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;

b) asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;

c) asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82;

d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
Ok. Dar daca asociatul majoritar isi ia profitul din firma ca si dividende, eu nu am acest drept? Adica nu mai reinvesteste profitul. Revin: cum fac legal o adresa prin care sa solicit dividendele din aceasta perioada.
Cum adica patrimoniul social ca valoare nu ca bunuri?

sorinbolea a scris:
Dar daca asociatul majoritar isi ia profitul din firma ca si dividende, eu nu am acest drept?

Daca are loc, distribuirea de dividende se face tuturor asociatilor, nediscriminatoriu. Totusi trebuie verificat daca a existat o hotarare AGA in sensul distribuirii sau nu, pentru ca din pacate e la moda o infractiune: considerarea banilor societatii ca fiind proprii pe masura ce sunt incasati, lucru care nu e deloc legal. Legea spune clar ca dividendele nu se pot distribui decat din profituri stabilite potrivit legii, adica intr-un an pe anul anterior, nicidecum in timp real. Vedeti ce s-a hotarat, puteti verifica la registrul comertului, deaorece acolo se inregistreaza hotararile AGA.

Cum adica patrimoniul social ca valoare nu ca bunuri?

Adica in indeea in care va retrageti din societate nu veti deveni coproprietar pe bunurile sociale si nici nu veti primi in natura vreun bun, veti primi doar bani corespunzator cotei dvs, aplicate asupra valorii intregului patrimoniu.


Deci dacă ma hotărăsc sa ma retrag din firma primesc banii corespunzători cotei mele. Cum pot sa ma retrag legal? Cedez unuia dintre asociat cele 5%? dar înainte cer banii corespunzători cotei mele?
Si inca ceva: distribuirea dividendelor se face din profit din câte am înțeles. Daca pe anul trecut s-a realizat profit in firma dar nu s-a decis nici impartirea prin dividende (cel puțin nu legal) si nici reinvestirea lui, eu nu pot sa îmi cer 5% din profit?
sorinbolea a scris:
Deci dacă ma hotărăsc sa ma retrag din firma primesc banii corespunzători cotei mele. Cum pot sa ma retrag legal? Cedez unuia dintre asociat cele 5%? dar înainte cer banii corespunzători cotei mele?

In primul rand trebuie sa vedeti daca actul constitutiv are vreo prevedere pentru cazurile de retragere. In plus, iata ce prevede legea societatilor comerciale:

Art. 226 - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.


Prin urmare, daca va intelegeti cu ceilalti asociati asupra retragerii (inclusiv asupra drepturilor cuvenite), atunci totul are loc amiabil, se face hotarare AGA si gata. Daca nu va intelegeti, atunci ajungeti in instanta.
Atentie, retragerea nu este o cesiune! Retragerea nu inseamna ca transmiteti partile dvs sociale unui asociat - aveti intotdeauna posibilitatea cesionarii, dar in acest caz nu aveti dreptul decat la pretul partilor sociale, pe care il conveniti cu eventualul cumparator. Pretul, desigur, poate fi oricat de mare.

[quotSi inca ceva: distribuirea dividendelor se face din profit din câte am înțeles. Daca pe anul trecut s-a realizat profit in firma dar nu s-a decis nici impartirea prin dividende (cel puțin nu legal) si nici reinvestirea lui, eu nu pot sa îmi cer 5% din profit?
Nu. Aveti dreptul la dividende numai daca s-a decis expres. Faptul ca nu s-a decis reinvestirea nu inseamna ca se distribuie dividende, ci doar ca banii respectivi raman la dispozitia societatii, putand fi folositi in functie de nevoi (inclusiv pusi deoparte pana in anul urmator si distribuiti atunci)

Alte discuții în legătură

Drepturile actionarilor ContSters48380 ContSters48380 Buna ziua, Eu sunt actionara la o firma infiintata de fostul meu socru. Sa va spun pe scurt problema mea: in asteptarea hotararei judecatoresti de ... (vezi toată discuția)
Dividende - cui i se cuvin? andra10 andra10 As vrea sa va aflu pararea in urmatoarea problema: O societate pe actiuni inchisa a realizat profit atat in 2006 cat si in 2007. La aprobarea situatiilor ... (vezi toată discuția)
In cazul in care in calitate de actionar am fost inselat in ce infractiune se incadreaza fapta ? olden olden SUNT actionar la un S.A. , societate pe actiuni unde [b]actionarul majoritar un fost PREFECT a REINVESTIT timp de 7 ani DIVIDENTE uriase [/b](lucrari pe bani ... (vezi toată discuția)