avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Buna ziua, Am o intrebare cu privire la transformarea ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Buna ziua, Am o intrebare cu privire la transformarea posturilor ...

Buna ziua,

Am o intrebare cu privire la transformarea posturilor intr-o primarie din Personal Contractual în Functionar Public, conform art. 406-407 din Codul administrativ care a prevazut această posibilitate pentru autoritatile publice care aveau prevazute în statele de functii posturi de natura contractuala, si care presupuneau desfasurarea unor activitati dintre cele prevazute la art. 370 alin. (1) - (3), prin act administrativ al conducatorului autorității publice, preexistând totodată obligația de a solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici avizul privind functiile publice, pe baza activitatilor cu caracter general si activitatilor cu caracter special, care implica exercitarea prerogativelor de putere publica.

Astfel, în conformitate cu prev. art. 612 din Cod, pâna la data de 1 ianuarie 2020 calitatea de functionar public s-a putut dobândi si prin transformarea posturilor de natura contractuala în posturi aferente functiilor publice, în conditiile prevazute la art. 406, aceasta fiind excepția de la regula instituită de prev. art. 464, care prevede că singura modalitat în care se dobândește calitatea de funcţionar public este prin concurs.

Intrebarea este urmatoarea: ce incadrare primeste functionarul public (treapta, gradatie, coeficient de salarizare,etc.) a carui post se transforma (an 2019).

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: DANYDANA65 , utilizator 14:28, 25 Ianuarie 2022
Gradația este cea care corespunde vechimii în muncă, indiferent că este funcționar public sau contractual, iar trepte nu există la funcționarii publici. La transformarea posturilor contractuale în funcții publice se ținea cont de vechimea în specialitate a studiilor (1 an pentru gradul de asistent, 5 ani pentru gradul principal și 9 ani pentru superior/redus la 7 ani după intrarea în vigoare a Codului Administrativ), clasa funcției publice era dată de nivelul studiilor aferente postului contractual care se transforma (medii pentru clasa III, studii superioare de scurtă durată pentru clasa II și studii superioare de lungă durată sau ciclul I Bologna pentru clasa I). Dacă aveți exemple concrete de posturi contractuale (cu grad, nivel de studii și gradație de vechime), putem face o simulare.
Multumesc pentru raspuns.

Posturile contractuale sunt :
1.inspector de specialitate gr.II
2.personal contractual agent de paza si ordine publica
3.referent II grad 3, responsabil cu SVSU
daca mai este nevoie si de alte informatii o sa revin in completare.
1. Inspector de specialitate grad II presupune o vechime în specialitatea studiilor superioare de minim 4 ani (1 an ca debutant și 3 ani ca inspector de specialitate grad III) și s-ar fi transformat în inspector/consilier clasa I grad profesional asistent : a se vedea art. 31 alin. 6 din Legea 153/2017 și art. 4 alin.(1), anexa VIII, capitolul II, pct.I - Reglementari specifice personalului incadrat pe baza de contract individual de munca - personal contractual din administratia publica din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Agentul de pază nu se poate transforma în funcție publică (nu are ca atribuții exercitarea atributelor de putere publică)

3. Referent II ( vechime în specialitate minimă necesară de 6 luni, ca urmare a promovării de pe gradul de debutant gradația 3 se transformă în funcția publică de referent clasa III grad profesional asistent. gradația vechime 3.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Sunt perfect de acord cu dumneavoastra.


DANYDANA65 a scris:

Multumesc pentru raspuns.

Posturile contractuale sunt :
1.inspector de specialitate gr.II
2.personal contractual agent de paza si ordine publica
3.referent II grad 3, responsabil cu SVSU
daca mai este nevoie si de alte informatii o sa revin in completare.

Ultima modificare: Marți, 25 Ianuarie 2022
DANYDANA65, utilizator

Alte discuții în legătură

Promovare pe studii superioare alehandraa alehandraa Buna ziua. Sunt referent cu studii medii din anul 2001 intr-o institutie publica,personal contractual cu casa, in anul 2010 am absolvit Facultatea de ... (vezi toată discuția)
Din personal contractual, functionar public zoard zoard Buna ziua ! Sunt angajat la o primarie comunala, din 2008 referent III, personal contractual, cu un salariu de 648 lei, dupa 1 ian 2010, conform Legii ... (vezi toată discuția)
Din referent iii in consilier i ? Darie Tudor Darie Tudor M-am numit secretar in doua comisii de examen pentru promovare in clasa.:P Primul examen a avut loc in 6.09. a.c., si a avut, ca obiect promovarea din ... (vezi toată discuția)