avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte

tatal meu, recasatorit, a decedat in urma cu 2 ani/
sotia, mama mea adoptiva, locuieste in apartamentul proprietate personala comuna.
sint singurul copil (din ambele casatorii0; exista mostenitori posibili de gradul 2 dupa incetarea din viata a mamei adoptive.
intrebarea este: exista avantaje (financiare- respectiv executarea succesiunii o singura data- sau legale) daca finalizez actele de succesiune atita timp cit sotia traieste sau initiez succesiunea numai dupa ce decedeaza?
in plus- legalizarea succesiunii dupa tatal meu in prezent va implica obligatia mea de a plati taxe de proprietate (sau alte costuri) atita timp cit sotia locuieste in apartament?
precizari:
1) am verificat suma taxelor de succesiune pe siturile avizate
2) nu intentionez sa modific ocuparea apartamentului atita timp cit sotia e in viata
va multumesc anticipat pentru informatii/sfaturi autorizate
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, exista avantaje.
Nu știți când va înceta din viata soția.
Dacă se împlinesc 2 ani de la decesul tatălui, în afara taxelor notariale, veți avea de achitat și un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
Apoi, aveți posibilitatea ca după dezbaterea succesiunii după tata, mama sa va transmită cota moștenită, un calitate de soție, astfel încât la decesul ei sa nu mai fie nevoie de dezbaterea succesiunii.
multumesc raluk0207;
sint deja peste 2 ani (cu citeva zile respectiv) deci va trebui platita cota oricum; sper ca dupa decesul sotiei sa actionez inainte de cei 2 ani (nu locuiesc in tara);
pe de alta parte nu sint in raporturi bune cu sotia deci e improbabil ca ea sa imi transmita cota ei din mostenire (a existat conflict intre ei pe aceasta tema, tatal meu voind ca apartamentul sa ramina pe numele meu- eu l-e am trimis fonduri de cumparare in 1999- iar sotia dorind sa lase testament pe numele rudelor proprii de gradul 2; dezbaterile au avut loc in timpul in care ei locuiau in casa mea, sponsorati si intretinuti de mine in tara de rezidenta- timp de peste 20 ani-
ma intreb daca taxa de transfer dupa decesul sotiei este dubla- deci daca actiunile notariale vor fi calculate separat.
de asemenea nu am aflat inca daca intabularea partiii mele de proprietate ma obliga sa contribui la cheltuielile curente (taxa de proprietate, asigurare, intretinere) in perioada in care eu nici macar nu sint in tara, ne mai vorbind in apartament.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-ati exprimat "mama adoptiva". Ați fost adoptat legal de aceasta doamna sau nu?
Taxele se vor calcula separat, pentru fiecare dezbatere succesorala, fiind doua moșteniri distincte.
Odată ce ați acceptat succesiunea și v-ati însușit calitatea de moștenitor, dobândiți atât activul succesoral (bunurile defunctului), cât și pasivul (datoriile).
Nu are importanta ca locuiți sau nu în imobil sau ca nu sunteți în tara.
Dacă soția tatălui a lăsat vreun testament rudelor sale, este interesul și problema lor sa dezbata succesiunea după aceasta.
nu a existat adoptiune oficiala; m-am referit la sotie ca "mama adoptiva" numai pentru ca avea 17 ani (deci minora) cind s-au casatorit si am considerat ca sotia a devenit mama adoptiva prin natura lucrurilor; multumesc de crerea de precizare

Alte discuții în legătură

Dezbaterea procedurii succesorale - "elasticitatea" termenului citatiei biroului notarial SuziLiu SuziLiu Rog un pic de informatie legat de urmatoarea chestiune: - biroul notarial care se ocupa de problema succesiunii defunctei X (unde X este ruda iar eu ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire catalinavizitiu catalinavizitiu In urma cu doi ani tatal meu si fratele lui au mostenit un apartament cu doua camere de la parinti.Acum un an a decedat si fratele tatalui meu.fratele tatalui ... (vezi toată discuția)