avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Senzorii de gaze obligatorii.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Senzorii de gaze obligatorii.

Buna ziua!
In cadrul asociatiei de proprietari ne confruntam cu o problema legata de instalarea senzorilor de gaze.
In momentul de fata avem doua retele de alimentare cu gaze . Una este a blocului care traverseaza toate bucatariile si alta este construita ulterior de cei cu centrale proprii care s-au separat de la teava comuna.
Furnizorul de gaze obliga toti consumatorii sa-si instaleze senzori in bucatarii pe unde trece teava comuna. Litigiile au aparut deoarece proprietarii cu centarle refuza sa plateasca senzorii din bucatarii pentru ca ei nu mai folosesc alimentarea de la teava comuna obligandu-i practic pe ceilalti sa preia aceste costuri foarte mari,
Furnizorul de gaze ameninta cu oprirea gazelor daca nu se instaleaza acesti senzori.

Astfel, fie se opresc gazele, situatie care nu-i afecteaza pe cei debransati, fie se preiau toate costurile doar de cei alimentati de la teava comuna a blocului care reprezinta sume foarte mari.

Este legal refuzul platii senzorilor de cei debransati?
Probabil ca aceasta situatie nu este una izolata si doresc sa stiu cum poate fi solutionata legal.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: filip01 , utilizator 23:41, 27 Aprilie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Senzorii nu sunt pentru folosinta gazului, ci pentru existenta unui pericol pe o instalatie de gaz din locuinta (scurgeri) . Prin locuinta celor cu centrala trec 2 instalatii, asa ati zis ca vechea instalatie trece prin toate bucatariile. Deci si cei cu centrala proprie trebuie sa aiba senzor pentru vechea instalatie. Deci toata lumea plateste in mod egal. Asa ca problema e solutionabila., nu exista temei legal in sustinerea celor ce au centrala termica proprie.
Va multumesc!
Cei cu centarale refuza plata sub pretextul ca nu mai folosesc instalatia comuna.
Daca nu platesc, nu se pot instala senzorii si deci se opresc gazele doar pentru cei ramasi la teava blocului.
Pentru a nu ramane fara gaze, cei ramasi la teava blocului sunt determinati sa acopere costurile cu senzorii si electrovalva de bransament si pentru cei cu centrale, ceea ce reprezinta sume foarte mari.
Cum pot fi determinati cei cu centrale sa-si plateasca costurile aferente? Nefiind afectati de oprirea gazelor nu pot fi costansi.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
varianta 1 de bunavoie
varianta 2 in instanta(se mai adauga si cheltuielile de judecata, daca tot fac scandal de bani)

art 75 din 196/2018
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata
cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
Cei cu centtale termice individuale ,la fel ca toti proprietarii din condominiu detin obligatia legala sa contribuie la plata lunara parti comune
Apectul ca acestia din motive de confort individual au inteles sa renunte la serviciile de utilitate publica in sistem comun ,nu reprezinta temei legal pentru a fi exonerati de la plata parti comune
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Am instalație de gaz separată de a vecinilor, dar instalația lor îmi tranzitează bucătăria sunt obligat să-mi montez un al doilea detector? somnu somnu Buna ziua, Locuiesc la bloc si am o instalatie separata de gaz fata de acesta. Pe instalatia mea am montat senzor de gaz si electrovalva in apartament si ... (vezi toată discuția)
Pentru contorizare căldură pe casa scării blocului de la cet, ... asociațieproprietari asociațieproprietari Pentru contorizare căldură pe casa scării blocului de la CET, locatarii care au centrale individuale pe gaz mai plătesc lucrarea de contorizare pe casa ... (vezi toată discuția)
Instalare centrala termica si pastrarea tevii existente comune ( plus teava noua de gaz pentru centrala). keen_boy keen_boy Buna seara, Va scriu pentru ca poate v-ati lovit de situatia aceasta pana acum. Locuiesc intr-un bloc la etajul 5. Coloana comuna de gaz pentru aragaz ... (vezi toată discuția)