avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Adeverința medicală angajare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Adeverința medicală angajare

Buna ziua! Doresc sa va adresez o întrebare legată de adeverința solicitată la înscrierea unui concurs, dacă este obligatoriu sa fie trecut de medicul de familie ca cel in cauza a suferit de o boala neoplazică in trecut. După angajare s-a adus un certificat de handicap pentru încadrare in grad de handicap care solicita nereținerea impozitului pe salariu, care a fost refuzat pe motiv ca nu a fost declarat in adeverința de la medicul de familie boala neoplazică. Cum se poate proceda in acest sens? Se poate înlocui adeverința sau solicita clarificări la medicul de familie? Menționez ca la medicina muncii s-au adus acte doveditoare bolii care acum este in remisie. Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2022
maddo25, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:21, 16 Aprilie 2022
Nu este clar. Medicul specialist de medicina muncii care are contract de prestari servicii medicale cu firma ce a scris in fisa de aptitudine a lucratorului ? Adeverinta medicala emisa de medicul de familie nu este fisa de aptitudine si numai in baza acesteia, lucratorul nu poate fi angajat legal.
La emiterea fisei de aptitudine, medicul specialist de medicina muncii poate solicita informatii de la medicul de familie/ colaboreaza cu acesta.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art. 4 (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
-art. 9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
-art. 16 (6^1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/ scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-art. 44 Medicul specialist de medicina muncii şi medicul de familie al lucrătorului se vor informa reciproc şi operativ referitor la apariţia unor modificări în starea de sănătate a lucrătorului.
Ei întâi m-au angajat, la 11 zile de angajare am fost trimisa la medicina muncii contractata de către instituția care M-a angajat.
Problema reiesea de la sintagma “nu este in evidență cu boli cronice”, scris pe adeverința de la medicul de familie depusă la concurs, din acest motiv nu imi poate lua in evidentă certificatul de handicap, pe care eu l-am dus ulterior angajării (nu l-am dus de la început deoarece era expirat. Am aflat mai târziu, îdatorită legii cu pandemia toate documentele mai sunt valabile încă 3 luni după terminarea stării de alerta).
Angajatorul a facut o ilegalitate angajandu-va fara fisa de aptitudine emisa de catre medicul specialist de medicina muncii. Si dvs. ati facut o ilegalitate daca nu ati prezentat situatia pe care o mentionati, atunci cand ati depus documente pentru angajare.
Adeverinta emisa de medicul de familie poate fi considerata interpretabila daca ulterior ati primit un nou aviz de handicap de la o comisie medicala. Certificatul de hamdicap fiind expirat, medicul a scris ca nu sunteti in evidenta cu boala neoplazica. Corect era sa scrie ca nu mai sunteti si sa explice de ce.
Angajatorul poate interpreta in sensul ca a existat o intelegere intre dvs. si medic cand s-a emis adeverinta pentru a putea participa la concurs.
Nu mentionati ce a scris medicul in fisa de aptitudine: apt/ apt conditionat (ce conditionari a mentionat)/ inapt. Aceste mentiuni trebuie respectate de catre angajator.
Daca s-a emis legal un certificat de handicap si in fisa de aptitudine se mentioneaza "apt", angajatorul trebuie sa tina cont de certificatul de handicap.
Daca pe fisa de aptitudine scrie "inapt", in conditiile in care nu va poate oferi un alt loc de munca, angajatorul va poate pune la dispozitia fortelor de munca din judet.
Daca pe fisa de aptitudine scrie "apt conditionat"si angajatorul nu poate respecta recomandarile medicului si nu va poate oferi un alt loc de munca, angajatorul va poate pune la dispozitia fortelor de munca din judet.
Medicul de medicina muncii a luat in evidentă dosarul pe care eu l-am prezentat, legat de afecțiunea pe care am avut-o, a scris ca sunt apta și nu a menționat pe fisa pe care a înregistrat-o la angajator nimic legat de dosar. Va multumesc foarte mult pentru timpul dumneavoastră!
Daca ati fost declarata "apt" pentru locul de munca, angajatorul va poate mentine pe post, caz in care va tine cont de certificatul de handicap.
Angajatorul are si el dreptate in conditiile in care pentru postul pe care l-a scos la concurs, dorea un lucrator fara antecedente medicale. Este la latitudinea angajatorului daca va mentine pe post. In mesajul anterior am mentionat ce poate face angajatorul, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma poate da afara de la locul de munca dacă am ascuns că am o boală? Snowtitanium Snowtitanium Salutare , Cand mam angajat , nu am scris despre boala mea, dimineata trebuie sa duc o adeverinta de la medic, dar pe actul care mi sa eliberat , scrie despre ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de aptitudini AlbertMiru AlbertMiru La angajare , nu este suficienta adeverinta de la medicul de familie? Obligatoriu e nevoie de adeverinta de la un medic in \"medicina muncii\"? multumesc! (vezi toată discuția)
Adeverinta medicala pentru concurs DMariusEmilian DMariusEmilian Medicul de familie poate elibera o adeverinta medicala cu mentiunea APT PENTRU CONCURS???? (vezi toată discuția)