avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Adeverinta de aptitudini
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Adeverinta de aptitudini

La angajare , nu este suficienta adeverinta de la medicul de familie? Obligatoriu e nevoie de adeverinta de la un medic in "medicina muncii"? multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:15, 16 Iulie 2016
Codul Muncii
Art. 27.
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
.....

Hotararea nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor :

Art. 4
(1) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.

Art. 16
(1) Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
....
(3) Examenul medical la angajarea în muncă constă în:
a) anamneza medicală profesională şi neprofesională şi examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1.
......
(6^1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

Art. 17.
Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.


Art. 44.
Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului.


In Anexa 4 a Hotararii de Guvern este prevazut modelul Dosarului medical, document care este completat de medicul de medicina muncii si care contine o singura referire la medicul de familie – numele si numarul de telefon ale acestuia.

Prin urmare, medicul care poate elibera astfel de adeverinte este medicul de medicina muncii.
1. Conform HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor angajatorul va trimite la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator cu "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale", completate si semnate de el.

2. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.

3. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.

Fisa de aptitudine nu este o adeverinta medicala, ci singurul document legal (concluzia medicului specialist de medicina muncii poate fi apt/ apt conditionat/ inapt) prevazut de HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor in baza careia angajatorul si lucratorul pot sa semneze CIM pentru locul de munca/ postul de lucru/ meseria/ activitatea mentionate de angajator in fisa de solicitare a efectuarii examinarii medicale si numai pentru riscurile profesionale bifate in fisa de identificare a factorilor de risc profesional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverință medicală apt pentru a preda în învățământ Stan Tudor Stan Tudor Medicul de familie poate să îmi elibereze o adeverință medicală din care să rezulte că sunt apt pentru a preda în învățământ dacă sunt în ... (vezi toată discuția)
Ma poate da afara de la locul de munca dacă am ascuns că am o boală? Snowtitanium Snowtitanium Salutare , Cand mam angajat , nu am scris despre boala mea, dimineata trebuie sa duc o adeverinta de la medic, dar pe actul care mi sa eliberat , scrie despre ... (vezi toată discuția)
Medic medicina muncii Floricica55 Floricica55 Buna ziua! lucrez intr-o unitate de sanatate publica si am incheiat contract de prestari servicii pentru servicii de medicina muncii cu firma privata.As dori ... (vezi toată discuția)