avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Probleme cerere micsorare pedeapsa permis retinut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Probleme cerere micsorare pedeapsa permis retinut

Buna ziua,
Va spun pe scurt intamplarea mea cu IPJ Dolj. Pe data de 16 martie a.c. mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 60 de zile. In data de 17martie mi-am depus dovada de 15 zile iar pe data de 18martie am sustinut examenul pentru micsorarea pedepsei cu o treime pe care l-am si luat. In data de 21 aprilie m-am prezentat la DRPCIV Craiova sa fiu sigur ca imi recuperez permisul la trecerea celor 40 de zile si am primit raspuns negativ ca nu am depus o cerere in primele 20 de zile.. WTF mi-am zis.. Am facut cererea pe 22 aprilie si am depus-o cu greu prin registratura ca la ghiseu nu au vrut sa mi-o primeasca si dupa ce am fost in audienta.. Am citit oug 195/2002 si nu spune nimic de aceea cerere ca trebuie depusa in primele 20 de zile.. Normal ca acum nu au vrut sa imi semneze cererea si de aici un lung sir de reclamatii si urmeaza si procesul.. Acum va intreb.. Exista o baza legala in care ei imi cer mie dupa ce am luat examenul sa depun o cerere in primele 20 de zile de suspendare? Mi-au refuzat cererea sub motivul ca am depus-o in a 35-a zi de suspendare.
Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:29, 18 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista o astfel de prevedere in codul rutier, cea cu 20 de zile.
Problema e un pic mai "alambicata", in regulamentul de aplicare a codului rutier au ramas niste "codite" care tineau de vechiul cod rutier, adica atunci cind se dadea de reducere la 30 sau 45 de zile.
Ele ar trebui sa dispara la sfirsitul lunii acesteia, cind expira termenul de punere in acord a regulamentului de aplicare a codului rutier cu modificarile operate in cod, la 1 februarie, cind s-a introdus si reducerea cu o treime.
Puteti sa va folositi de prevederea veche, spunind ca aveti dreptul la 45 de zile si sa descilceasca ei prostia:
Articolul 220^1
(1) Îndeplinirea condițiilor pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzute de art. 104 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se analizează de către șeful serviciului poliției rutiere la nivelul căruia s-a hotărât cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a cărei reducere se cere.
(2) În situația în care hotărârea cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a fost luată la nivelul poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin. (1) se analizează de către șeful acesteia.
(3) Cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea.
(4) Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce sau refuzul de a reduce această perioadă se dispune în scris de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (1) sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prevăzut la alin. (2) și se comunică titularului permisului de conducere în cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, inclusiv.
(la 19-03-2020, Sectiunea a 4-a din Capitolul VII a fost completată de Punctul 12, ARTICOLUL UNIC din HOTĂRÂREA nr. 182 din 10 martie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 19 martie 2020 )
[ link extern ]

Uitati si ce scrie in ordonanta de anul acesta de modificare a codului rutier:
Articolul II
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Guvernul va modifica în mod corespunzător Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările și completările ulterioare.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2022
latka, moderator
Salutare si multumesc pentru raspuns.. Eu am depus cererea pe 21 aprilie si nu am primit raspuns.. Am depus cererea si la Brigada Rutiera Bucuresti si nici de acolo nu am primit raspuns..Azi le-am trimis din nou cererea cu atasul din regulament.. Peste 6 zile o sa imi expire cele 60 de zile si oricum o sa imi iau permisul dar nu e ok ce fac ei. Vreau sa merg mai departe pentru ca cineva trebuie sa raspunda pentru aceasta greseala..
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu va incurajez in demersul dvs., nu e deloc OK ceea ce fac domnii politisti. Legea trebuie respectata de ambele parti, dar se pare ca ei isi aroga drepturi suplimentare. Este destul de evident ca nu exista nici un articol care sa prevada depunerea cererii in primele 20 de zile de suspendare. Sfatul meu e sa va angajai un avocat, totusi, puteti sa cereti oricum in cererea de chemare in judecata plata cheltuielilor.
Buna ziua..
Intre timp mi-am recuperat permisul dar nu vreau sa ramana asa.. Luni am primit raspuns de la IPJ Dolj.Atasez un link cu raspunsul. A fost sec ca nu am depus in termen cererea. Atat. Care termen presupun ca cel de 30 de zile..
[ link extern ]
Azi am fost sunat de IPJ Dolj biroul Control Intern sa ma prezint la sediul lor pentru o declaratie in care sa spun ca nu am fost instiintat ca trebuie sa depun cererea pentru reducerea pedepsei. De ce se leaga de cele 30 de zile si nu de cele 45 de zile?
O sa merg mai departe cu plangere catre parchet pentru abuz in serviciu si plangere la judecatorie pe civil. Vreau ca pe viitor sa nu mai fie si altcineva in situatia mea si ei sa faca ce vor.
Aveti dreptate, dar e un progres, de la 20 au ajuns la 30 :) Vorba dvs., cum de nu s-au impiedicat la 45 ? Trebuie sa-i dati in judecata pe contencios administrativ, avind la baza acel document. E un abuz si cei doi functionari care au semnat trebuie sa va despagubeasca. Insist la a va angaja un avocat.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2022
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este termenul de depunere a cererii pentru reducerea perioadei ... alinayahoo alinayahoo Care este termenul de depunere a cererii pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului ? (vezi toată discuția)
Articolul 221 din regulamentul rutier este valabil in conditiile ... crys001 crys001 Articolul 221 din regulamentul rutier este valabil in conditiile aplicarii noului cod rutier di 2024?Concret mi s-a retinut permisul 90 zile pentru neacordare ... (vezi toată discuția)
Dacă am avut suspendat permisul în 2021 și l-am redobândit ... alexandrugeorgescu1 alexandrugeorgescu1 Dacă am avut suspendat permisul în 2021 și l-am redobândit prin examen 13/15, mai am dreptul sa mai dau acest examen și în 2022, având în vedere ca mi ... (vezi toată discuția)