avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Se da speta În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Se da speta În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat ...

rezolvare speta
În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență având ca obiect statutul funcționarilor publici. La momentul adoptării ordonanței, în Parlament exista o propunere legislativă care trecuse de camera de reflecție prin aprobare tacită și se afla în comisia juridică la camera decizională. În data de 19 decembrie 2021, Parlamentul a adoptat Legea privind funcționarii publici.
În cursul lunii decembrie 2021, Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament asupra proiectului legilor bugetare. Ulterior, la trei zile de la prezentarea respectivului proiect de lege, a fost depusă o moțiune de cenzură, aceasta fiind votată cu majoritatea absolută, în condițiile art. 113 din Constituția României.
După două zile de la votarea moțiunii de cenzură, fără a consulta partidele reprezentate în Parlament, Președintele României a desemnat drept candidat pentru funcția de premier aceeași persoană care a condus Guvernul demis.
Cu ocazia desemnării candidatului pentru funcția de premier, Președintele a precizat că întoarcerea spre electorat prin organizarea alegerilor anticipate reprezintă cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemelor politice din România. Cu același prilej, candidatul propus pentru funcția de premier a făcut declarații similare celor ale Președintelui.
Parlamentul a luat act de propunerea Președintelui și, în comisiile permanente, a demarat audierile miniștrilor propuși. Totuși, pe fondul protestelor unora dintre parlamentari, nu a putut fi întrunit cvorumul pentru audierea unora dintre miniștri.
În același timp, Președinții celor două Camere au sesizat Curtea Constituțională cu o cerere privind un conflict juridic de natură constituțională.

Întrebări și cerințe:

1. Identificați problemele de constituționalitate sunt incidente în speță, argumentând pe baza prevederilor din Constituția României.
2. Ce argumente s-ar putea aduce în sesizarea Curții Constituționale, indicată în speță? Pe ce texte din Constituție
3. Ce ar putea răspunde Curtea Constituțională? Indicați posibilele texte din Constituție pe care le-ar putea invoca.

multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2022
cristina..2510, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna! daca ma poate ajuta cineva cu aceasta speta ! va multumesc! ... qnweiwjkanc qnweiwjkanc Buna! Daca ma poate ajuta cineva cu aceasta speta ! Va multumesc! În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență având ... (vezi toată discuția)
Se dau spetele speȚa nr. 1 În data de 30 noiembrie 2021, guvernul ... elena ghe elena ghe se dau spetele SPEȚA NR. 1 În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență având ca obiect statutul funcționarilor ... (vezi toată discuția)