avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mediu cu radiatii ionizante, grupa I sau a II a de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mediu cu radiatii ionizante, grupa I sau a II a de munca , reducere varsta pensionare

Lucrez intr o unitate de stat ,spital, in mediu cu radiatii ionizante , de aproximativ 20 de ani. Recent am fost la un curs de radioprotectie si mi s a spus ca personalul care lucreaza in acest mediu beneficiaza de grupa 1 sau 2 de munca , implicit deci de posibilitatea de a iesi la pensie mai repede , cu pensia intreaga . Noi nu suntem incadrati in nici o grupa. Am inteles ca angajatorul, ca sa ne treaca la grupa 1 sau 2 ar fi trebuit sa plateasca contributii mai mari la stat. Nu a facut o , deci eu nu beneficiez acum de acea reducere a varstei de pensionare. Acum cica nu se poate da retroactiv din data in care am inceput activitatea in acest mediu. Cine trebuia sa faca incadrarea atunci si acum ce pot sa fac sa capat ceea ce mi se cuvine? Cui pot sa ma adresez?
Cel mai recent răspuns: maaammmiii , utilizator 12:33, 16 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La vremea respectiva, angajatorul trebuia sa intocmeasca materiale, sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii si sa nominalizeze persoanele beneficiare de grupe de munca la locurile de munca/ posturile de lucru/ meseriile pentru care a primit avizul de incadrare, cu respectarea HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (pentru conditii deosebite de munca), respectiv HG nr. 1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare (pentru conditii speciale de munca).
Este dreptul dvs. sa deschideti actiune in instanta impotriva angajatorului. Este greu de precizat care va fi hotararea definitiva a instantei. Instanta va dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii, dar expertul trebuie sa gaseasca documente in arhiva firmei (hotarari ale consililui de administratie, sesizari din partea salariatilor/ sindicatului, fise de post, autorizatii pentru locatii in mediu de radiatii, determinari de noxe, mentiuni in dosarele medicale ale salariatilor privind doza maxim admisa, etc.)
Mentiuni privind grupa de munca ar trebui sa se regaseasca in carnetul de munca (inainte de 2012).
Nu a facut nimeni incadrare in grupa de munca . Autorizatie pentru aparatul Rongen ,care este folosit din 2000 si in prezent ,exista de atunci si se fac revizii si reavizari periodice cu strictete ( acum sunt 2 aparate Rongen) . Am avut si avem dozimetre( banuiesc ca valorile lor sunt notate lunar, de catre cel responsabil ), sorturi , gulere , ochelari de protectie ,inca de atunci. Se face control periodic de catre medicul de medicina muncii, exista dosar medical pt personal. Pe cartea de munca nu este nimic notat, in schimb, pe fluturasul de salariu , exista specificat ca locul de munca este la bloc operator ( unde implicit se stie si se stia ca exista aparat Rongen ).In fisa postului nu a existat niciodata vreo referire la atributiile personalului in lucrul cu radiatiile ionizante .In schimb, pe fisele pacientilor se noteaza dozele ,de catre personalul prezent la serviciu conform graficului., de ani de zile.Acum , mi se pare nedrept sa lucrez atatia ani in mediu cu radiatii ionizante, si sa nu beneficiez de avantajele aduse de incadrare intr o grupa , macar de acum incolo ( mai am 4 ani pana la pensie). Dupa parerea dumneavoastra si informatiile pe care vi le am dat, credeti ca beneficiez de incadrare intr o grupa de munca ? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2022
maaammmiii, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solutia sa aflati este sa dschideti actiune in instanta impotriva firmei si sa se faca expertiza tehnica judiciara in specializarea protectia muncii. Nu am de unde sa stiu ce va hotari instanta de judecata. Daca nu primiti grupa de munca pentru anii lucrati pana in prezent, greu de crezut ca veti obtine pentru anii pe care ii aveti pana la pensie.
Buna ziua. Va rog sa mi spuneti in prezent, ce lege , referitoare la munca in mediu cu radiatii ionizante mai este in vigoare , pentru ca , responsabilul cu protectia muncii din cadrul unitatii noaste a spus ca legea 263/ 2010 este abrogata. Ce lege sa caut si ce articol care sa ma ajute sa vad daca eu beneficiez de ceea ce inainte erau trecute la grupa II de munca( 3 luni la fiecare an lucrat in conditii speciale si cresterea punctului de pensie ).Va rog sa ma ajutati. Vreau sa deschid actiune in instanta, cum ati spus si trebuie sa ma informez intai .Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2022
maaammmiii, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Resposabilul dvs. ssm nu cunoaste legea. Legea nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare este in vigoare. Ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994, anexa 2, si HG -uri mentionate in mesajul meu din 25.06.2022.

Alte discuții în legătură

Lucrez in mediu cu radiatii ionizante maaammmiii maaammmiii Sunt asistent medical si lucrez in bloc operator ortopedie unde se foloseste aparat Rongen zilnic in timpul programului . Activitatea mea se desfasoara in ... (vezi toată discuția)
Grupe de muncă Delicostea Delicostea Bună ziua. Salariații care isi desfășoară activitatea,in totalitate in sectoarele de sanatate HIV/SIDA si au avut ( in continuare nu se stie cat le v-or ... (vezi toată discuția)
Sunt idm la cfr-sa. desi in ordinul 50/03/1990 spune ca am dreptul ... Chereghi Sorin Chereghi Sorin Sunt IDM la CFR-SA. Desi in Ordinul 50/03/1990 spune ca am dreptul la grupa de munca (grupa 2). Nu am grupa de munca. (vezi toată discuția)