avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DATA OBLIGATIEI DE PLATA A PENSIEI INTRETINERE MINOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DATA OBLIGATIEI DE PLATA A PENSIEI INTRETINERE MINOR

Buna ziua. In dispozitivul hotararii de divort a surorii mele scrie clar ca FOSTUL SOT ESTE OBLIGAT SA PLĂTEASCĂ PENSIA DE INTRETINERE MINOR "DE LA DATA INTRODUCERII CERERII RECONVENTIONALE, respectiv 08 iulie 2019". Divortul s a finalizat in februarie 2020, hotărârea a devenit definitiva prin neapelare, dar fostul sot refuza sa plateasca de la data de 08 iulie 2019, invocand ca trebuie sa plateasca din februarie 2020, data devenirii definitiva a hotărârii... Hotararea a fost pronuntata in noiembrie 2019. Il poate actiona penal pt abadon de familie, tinand cont ca el socoteste plata abia din 2020? Va mulțumesc si aștept cu interes raspunsul dvs. Am si foto, dar nu pot atașa aici. Cu respect, George M.
Bună ziua! Cu hotărârea definitivă mergeți la un executor judecătoresc

Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2022
gi-jane2, moderator
Mergeti la executor cu hotararea. Nu are nici o relevanta abandonul de familie.
Buna ziua. Raspunsul nu ma multumeste... cunoastem etapa cu executorul... Ideea este ca fostul sot manifesta rea vointa, nu intru in detalii iar organele de Politie interpreteaza eronat hotararea... Așteptam o lamurire mai in termeni juridici... Multumesc!
pai nu v-o multumi raspunsul dar politia nu are nici o treaba; e o speta civila; reaua vointa in acest caz nu se pedepseste penal; domnul e creditor in baza unei hotarari judecatoresti (titlu executoriu); executorul e solutia aici
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2022
irina.pricop, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.378 Cod penal:
(1)
a
b
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 296. Cod procedură penală
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

Nu are nici o şansă în penal, dacă acum plăteşte cuantumul lunar. Rămâne executorul.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2022
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Nelamuri sentinta VintilaC VintilaC In ian 2019 am depus actele pt divort. In iulie 2019 s_a dat o sentinta in care scrie: \"Exexutorie de drept de la pronuntare, cu privire la capetele de cerere ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Adina popa Adina popa Fostul meu sot a primit hotararea judecatoreasca pentru a plati pensia alimentara copilor de cand am inaintat divortul dar nu vrea sa plateasca ce pot face (vezi toată discuția)
Reclamatie neplata pensie alimentara karamell karamell Buna ziua! Am vrut sa reclam pe fostul sot pentru neplata pensiei alimentare,dar politistii de la sectia de politie mi-au zis ca trebuie sa astept pana trec ... (vezi toată discuția)