Am intentionat sa fac contract cu casa de asigurari de sanatate asa cum am facut pentru CAS numai ca m-am lovit de o mare inflexibilitate. Nu prea stiu unde/care sunt capetele patrate fiindca eu nu pricep cum functioneaza asta #-o
Pentru CAS platesc lunar procentul corespunzator de contributie din venitul pe care mi l-am stabilit prin contractul cu ei - adica intr-un cuantum pe care sa stiu ca pot sa-l platesc, fara sa-mi creeze gauri in buget si care sa fie si convenabil cand se va pune problema de a beneficia de pensie.
M-am asteptat ca si la sanatate sa fie acelasi lucru, insa (pe langa agresivitatea greu de "inghitit" a personalului - care ar trebui pus in alte functii nu la lucru cu publicul daca nu stiu sa discute) mi s-a spus ca trebuie sa platesc un procent (5,5 % daca am retinut bine) din toate veniturile, inclusiv cele din afara salariului. Ba chiar sa mai platesc si din urma pentru lunile intre inchiderea cartii de munca si momentul incheierii contractului.:O
Recunosc ca nu pricep cum functioneaza treaba asta. Adica
- nu exista (ar trebui sa existe) un pachet de servicii de baza in sanatate? si daca da, de ce nu se poate cotiza doar pentru acela (adica o suma fixa minima) indiferent de venituri?
[doar pe acesta l-as plati, si chiar si pe acesta strangand din dinti, fiindca sistemul asa cum este el acum nu merita NICI UN BAN. Oriunde te duci la stat e numai mizerie si esti tratat in sila de personalul medical, de la medici la personal auxiliar. De aceea, o data la cativa ani cand se intampla sa am nevoie de servicii medicale prefer mereu clinicile particulare - sunt scumpe, dar primesti tratament adecvat (la nivel medical si uman) ca sa nu mai vorbim de curatenie (din spitalele de stat mai poti sa pleci si cu altele, pe langa cele cu care ai venit)]
- ma intereseaza ideea pachetului minim cum spuneam mai sus, fiindca mi se pare absolut neconvenabil sa platesc acel procent, de exemplu, din veniturile din chirie. Fiindca stim cu totii ca din suma incasata se scade impozitul deci oricum nu ramai in mana cu suma de pe contract. Dar tocmai de aceea as vrea sa dispun asa cum consider de acei bani - suma chiriei in sine nu e foarte mare si asa... deci cu atat mai mult acel procent mi se pare enorm - bani aruncati pentru ceva ce nu folosesc poate nici macar o data la 10 ani (fiindca asa cum am spus, atunci cand am nevoie apelez la particular)
- care e ideea cu platitul din urma? de ce??? :stunned: trecutul e trecut, pe cine mai intereseaza? nu am beneficiat de nici un serviciu medical in acele 3 luni trecute "degeaba" din punctul lor de vedere. Un contract nu se incheie pentru "de acum inainte"?
- ... si inca o ineptie: trebuie - cica! - sa aduc certificat constatator de la registrul comertului ca nu am avut firma in ultimii 5 ani. Dar eu am firma din 2008 si normal ar fi sa mi se ceara copii dupa actele firmei si nu certificat constatator ca nu am firma cand eu de fapt am #-o
Deci... apreciez orice ajutor in legatura cu aceasta mare mizerie X-(
... si nu in ultimul rand as vrea sa stiu cum pot renunta la acest sistem corupt si mizerabil si sa fac, de exemplu, o asigurare privata de sanatate (cine le ofera, unde le gasesc?) ca macar sa stiu ca in caz de ceva (Doamne fereste) pot beneficia de servicii de calitate.