avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proiect crypto si NFT
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proiect crypto si NFT

Buna ziua,

Stiu ca vorbim de un spatiu nou, putin spre deloc reglementat, dar am o intrebare in legatura cu spatiul crypto si NFTs: in SUA actiunea de rug pull (practic echipa din spatele unui proiect abandoneaza dintr-o data si ramane cu investitia) se considera fapta penala. Se poate invoca aceasta actiune si pe un proiect din Romania?

Concret, vorbim de un proiect de NFTs cu un road map in spate (promisiuni de dezvoltare, trecute pe site-ul proiectului), din care pana in prezent, in mai bine de jumate de an, nu s-a livrat decat o mica parte (sa zicem 10-20%), si al carui "proprietari" (owners in engleza) nu mai comunica deloc sau aproape deloc cu comunitatea (cei familiarizati cunosc termenul), de mai bine de 1-2 luni de zile. Doar se invoca munca la un nou road map de mai bine de o luna, fara sa se prezinte informatii despre acesta sau o data clara pentru implementare. Totodata, proiectul a lansat si vandut in urma cu 3 luni o alta serie de NFTs care ar fi trebuit sa le aduca beneficii in plus celor care le cumpara si detin, la aproximativ 2-3 saptamani dupa cumparare. Aceasta functionalitate nu s-a implementat nici astazi. Nu exista nicio alta comunicare din partea "proprietarilor" pe aceasta tema.

Road map-ul initial, promisiunile echipei si restul discutiilor se gasesc pe site-ul proiectului, Twitter, Instagram si in grupul oficial de Discord. Toate tranzactiile sunt publice, daca se cunoaste adresa portofelului electronic, deci se pot urmari foarte usor.

Rog un raspuns strict pe subiect, fara devieri sau mentiuni ale riscurilor din spatiul crypto. Consider ca vorbim de un caz penal. Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2022
civik, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 03:20, 28 Iulie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc de raspuns. Investitia nu e mare, cam pe la 500 USD, dar vorbim de sute de oameni din comunitate care ar fi interesati de solutionarea problemei, deci poate varianta unui avocat e de luat in calcul; desi as fi mers initial pe ideea de plangere penala, poate misca ceva autoritatile, pentru ca toate variabilele sunt la vedere.

Dupa calculele mele, proiectul a atras doar din minting undeva intre 1500-2000 EGLD. Owner-ul a spus ca a investit $80k in marketing si development - o suma exagerata cu siguranta, dar si daca ar fi asa, ea s-ar traduce in 5-600 EGLD, la pretul de acum cateva luni, cand se lucra cat de cat la proiect. Restul s-au evaporat aparent, si el nu mai raspunde.

Estimez ca are cel putin 1000 EGLD pusi deoparte, nu mi se pare normal sa lasam o persoana sa fuga cu suma asta. Poate preda proiectul comunitatii, dar fara sa ramana si cu restul banilor. E inselatorie ce face.

Nu prea exista termeni si conditii in sfera asta de NFTs, nu am vazut niciunde sa fie mentionate. Pe site sunt doar functionalitatile proiectului, road map-ul, echipa, mentiunile din social media si FAQ.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2022
civik, utilizator
1. Cumpararea unui NFT presupune risc de investitor (investitorul isi asuma riscul ca poate pierde toti banii).

2. Piata de NFT-uri a avut de suferit. Daca echipa de dezvoltare si-a pierdut increderea in NFT-uri nu este o fapta penala.

3. La lichidarea proiectului ar trebui recuperate o parte din criptomonedele investite in dezvoltarea websiteului (nu in NFT-uri), bazat pe costurile de dezvoltare a proiectului deja facute. Acest lucru poate fi facut prin buna intelegere, nu e nevoie de plangere penala.
Multumesc frumos de raspuns, o sa comentez strict la fiecare idee:

1. Perfect de acord. Dar cumpararea unui NFT presupune si sustinerea proiectului cu fonduri pentru a urma road map-ul, si pentru a se dezvolta. Inteleg ca nu exista niciun contract sau termeni si conditii in spate, dar investitorii sustin road map-ul, prin investitia in NFTs. Nu se cumpara un jpeg.

2. Nu este o fapta penala, dar, din nou: prin cumpararea NFT-ului s-a sustinut dezvoltarea proiectului. Nu poti spune dupa cateva luni de dezvoltare minima ca te-ai saturat, lasi proiectul in deriva si pleci cu jumatate din fondurile atrase. Mai ales ca nu a existat nicio comunicare. E total imoral, si din punctul meu de vedere se incadreaza la inselaciune.

3. Proiectul nu e lichidat, dar owner-ul nu comunica cu nimeni de saptamani. In ultimele doua luni singurele comunicari au fost ca se lucreaza la un alt road map, si ca nu prea mai exista fonduri (ceea ce este fals cu siguranta, inclusiv pe baza cifrelor prezentate de acesta). In paralel, inca exista o platforma de staking (singura dezvoltare realizata) ce ofera un foarte mic beneficiu detinatorilor, inca sustinuta de dezvoltatorii externi, care practic il roaga din cand in cand sa mai alimenteze contractul cu crypto (pentru ca nici asta nu face automat). Este singura reactie din ultimele doua luni de zile, banuiesc tocmai pentru a evita lichidarea.

Este un slow rug pull, vizibil pentru oricine intelege un proiect crypto sau NFT.

tgeorgescu a scris:

1. Cumpararea unui NFT presupune risc de investitor (investitorul isi asuma riscul ca poate pierde toti banii).

2. Piata de NFT-uri a avut de suferit. Daca echipa de dezvoltare si-a pierdut increderea in NFT-uri nu este o fapta penala.

3. La lichidarea proiectului ar trebui recuperate o parte din criptomonedele investite in dezvoltarea websiteului (nu in NFT-uri), bazat pe costurile de dezvoltare a proiectului deja facute. Acest lucru poate fi facut prin buna intelegere, nu e nevoie de plangere penala.

Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2022
civik, utilizator
Inca o data: banii pentru dezvoltarea websiteului pot fi partial recuperati. Banii investiti in NFT-uri nu mai pot fi recuperati decat prin a vinde acele NFT-uri doritorilor.

Deci toata miza disputei este doar o parte din banii special alocati dezvoltarii websiteului. Si ma tem ca Politia Romana nu va aloca 50 mii Euro de la buget pentru a investiga international aceasta miza.

Alte discuții în legătură

Vanzare lucrari / artwork-uri digitale pentru cryptomonede unknownamethyst unknownamethyst Buna ziua! Daca eu sunt un artist digital si imi pun lucrarile pe site-urile de tip NFT pentru a fi scoase la licitatie pe cryptomonede sau vandute tot pe ... (vezi toată discuția)
Infractiune sau nu? isshmen isshmen Buna seara, Inainte de a spune, pe larg, povestea unui prieten, rog a se muta acest topic in categoria potrivita. Un prieten, face un website pe internet ... (vezi toată discuția)
Scaderea traficului post-vanzare pe site, acuzatie inselaciune roger1 roger1 Buna ziua! Am un prieten care se ocupa cu vanzarea unor site-uri pe care le face el acasa. El detinea un site de seriale, dar fara a fi downloadat si uploadat ... (vezi toată discuția)