avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venit, CAS, CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venit, CAS, CASS

Bună ziua!

În luna iunie a acestui an, am încetat contractul de muncă cu agenția la care lucram, în scopul reorientării profesionale. În iulie, am început să colaborez cu două entități în baza contractelor de drepturi de autor (scriere creativă) și îmi doresc să continui astfel până la sfârșit de an când voi pleca din țară.

Raportându-mă la activitatea mea din iulie până la final de an, estimez venituri nete care cumulate și împărțite la 6 depășesc salariul minim brut. Împărțite la 12 nu depășesc. Valoarea veniturilor nete cumulate pentru cele 6 luni este mai mică decât 12 salarii minime brute. Sunt obligată să plătesc contribuțiile la pensie și sănătate? Și dacă da, care sunt pașii? Poate e o întrebare banală, dar mă zăpăcesc exprimările din ghidul fiscal și vreau să mă asigur că nu greșesc interpretarea.

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 17:18, 24 August 2022
Daca venitul net este sub plafonul de 6 salarii minime ( 15300 lei corespunzator la 6 luni) nu datorati CAS si nici CASS.
Mulțumesc mult pentru răspuns!

Așadar, datorez CAS și CASS. Impozitul pe venit este reținut la surse. Nu mai trebuie să mai depun declarația, nu?

Referitor la plata CAS și CASS, care sunt termenele și unde se plătesc? Pot plăti online?
Am zis ca nu datorati CAS si CASS . Ce venit veti avea pe cele 6 luni din 2022 ?
Pentru cele 6 luni, estimez venituri nete care cumulate depășesc cu puțin plafonul de 6 salarii minime.
IN acest caz se va datora CAS si CASS in suma de 3825 CAS ( 25% x 15300 ) si 1530 CASS ( 15300*10%) prin Declaratia unica care trebuie depusa in 30 zile - teoretic dar se poate si dupa .

Alte discuții în legătură

Fiscalitate - impozit pe venit, cas, cass oana.osc oana.osc Bună ziua! În luna iunie a acestui an, am încetat contractul de muncă cu agenția la care lucram, în scopul reorientării profesionale. În iulie, am ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În luna iunie a acestui an, am încetat contractul ... oana.osc oana.osc Bună ziua! În luna iunie a acestui an, am încetat contractul de muncă cu agenția la care lucram, în scopul reorientării profesionale. În iulie, am ... (vezi toată discuția)
Plata opțională la cass slimline.infratrainer slimline.infratrainer buna ziua.Nu mai am contract de munca incepand din luna august ,si am contract de chirie inregistrat la ANAF (ca si valoare se incadreaza in plafon pt a nu ... (vezi toată discuția)