avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul pensie cu salariu angajat contractual institutie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul pensie cu salariu angajat contractual institutie publica

Buna ziua, am o intrebare legata de pensionarea unei femei ,angajat contractual - muncitor necalificat la o institutie publica, care a primit decizia de pensionare dar, in acelasi timp isi continua activitatea, prin contractul de munca pe care deja il avea incheiat cu institutia respectiva. Este legal? Stiam ca la institutii publice nu mai este permisa cumularea pensiei cu salariul, dar, in cadrul institutiei, se spune ca ar fi permis, prin ultimele modificari aduse Codului muncii, legii pensiilor, etc. Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Dan_Oprea , utilizator 09:43, 30 August 2022
Bună ziua,
Contractul individual de muncă încetează de drept, cf.art. 56, alin.1, lit.c din Legea nr.53/2003-Codul Muncii la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
De văzut aici dacă angajata îndeplinește aceste condiții.
Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții - și aici mă gandesc mai degrabă la vârstă - poate d-na a avut grupă de muncă și putea să solicite pensionarea cu reducerea vârstei. În acest caz a primit decizie de pensionare pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei de pensionare și da, poate continua activitatea până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Ultima modificare: Joi, 25 August 2022
Danaioana, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Nelamurirea mea este daca la institutii publice este permisa cumularea celor doua venituri - pensie (limita de varsta sau anticipata) si salariu. Stiam ca trebuie sa opteze pentru un singur venit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este permis cumulul, trebuie însă atenție la fiecare situație în parte. Cât privește opțiunea ori pensie, ori salar....au fost doar propuneri dar nu s-a concretizat nimic.
Atenție însă, dacă vorbim de pensie anticipată aceasta nu poate fi cumulată cu salariul. Dacă angajatul primeste decizie de pensionare anticipată, va putea beneficia de aceasta doar la încetarea calității de angajat.
De aceea spuneam că trebuie vazut exact care este situația despre care vorbim.
Ultima modificare: Joi, 25 August 2022
Danaioana, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este permis cumulul salariului cu pensia anticipată...salariatul în cauză a făcut cerere de continuare a activitatii?
Ultima modificare: Joi, 25 August 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da, a facut cerere. Desi nu cunosc exact situatia angajatei, stiu ca a implinit 62 de ani in august 2022, deci merg pe presupunerea ca a iesit la limita de varsta (si stagiul de 32 de ani si 4 luni). In orice caz, credeam ca speta este mai simpla, ca, se permite sau nu se permite cumulul pensiei cu salariul (la institutie publica) dupa iesirea la pensie (la limita de varsta).

Alte discuții în legătură

Bugetar mentinut in activitate taptap taptap As vrea sa stiu daca un bugetar poate fi mentinut in activitate, la cerere, dupa implinirea varstei standard de pensionare. (vezi toată discuția)
Despre c.i.m blue191 blue191 Salariatul a primit decizia de pensie la limita de varsta.Poate sa lucreze cu acelasi contract?Cu ce data se incheie un nou C.I.M? (vezi toată discuția)
Contract individual de munca jenicaprod jenicaprod Actualul contract individual de munca, poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare? Daca da, care este temeiul ... (vezi toată discuția)