avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vanatoarea abuziva a masinilor "bulgaresti" de catre ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vanatoarea abuziva a masinilor "bulgaresti" de catre politia rutiera inceputa din 18 ianuarie

Din data de 18 ianuarie, o ordonanta interna a politiei rutiere s-a dat catre agenti pentru a "vana" orice vehicol cu numere de bulgaria ce circula pe drumurile romanesti.

Motivele? Bineinteles fortarea romanilor sa le imatriculeze in Romania. Ar mai fi mici infractiuni savarsite cu masini imatriculate in bulgaria ( furturi, etc) ,dar sunt prea putine . Dar primul motiv este bineinteles invidia statului roman .

Agentii au fost instruiti sa ceara toate documentele prevazute de lege. Aici avem nevoie de ajutorul celor ce cunosc acest capitol indetaliat, eu personal sunt electronist/soft auto autovehicole si proprietar a cateva masini imatriculate in bulgaria.

Documentele necesare de care eu sunt ferm convins sunt : asigurarea /carte verde, inspectia tehnica valabila, actele masinii ,taxe drum, si cel mai important este dreptul de instrainare a masinii ,adica PROCURA NOTARIALA de imputernicire pentru a circula cu un autovehicol ce nu este proprietate personala.

BUN, pana la 18 ianuarie politia rutiera era cam confuza de legea in cauza referitoare la aceasta procura. UN articol se pare ca ar fi aparut peste noapte, care spune ca :

dreptul de circulatie al unui autovehicol ce nu este proprietate personala si il detineti prin Procura Notariala este de maxim 90 zile.

O procura notariala stiu ca scrie mare si lat in ea ca este valabila pana la revocarea ambelor parti. deci nu expira in 90 zile. OK, ai procura valabila si nu au trecut 90 zile de cand s-a infiintat, e bine.. . ti-a expirat intri in "INFRACTIUNE" si dosar penal si retinerea autovehicolului. Aceasta se intampla brusc de la 18 ianuarie 2010.

Cetatenii nu prea au fost instiintati de aceasta lege, sunt luati ca din oala.
Cateva cazuri s-au intamplat aici in Pitesti, urmeaza sa ma intalnesc personal cu persoanele patite sa ma asigur ca este adevarat.

Intrebarea mea este pe ce articol / OUG se bazeaza exact si o considera ei infractiune, deoarece masina este imatriculata , are asigurare /taxe drum etc, procura notariala ca ai drepturi depline ai autovehicolului . IAR daca procura a depasit 90 zile devii infractor , cu retinere permis, dosar trimis la procuror, tot tacamul, masina retinuta in sediul politiei.

Oare nu este cam un abuz de legea confuza?

Cineva mi-a spus ca la legea circulatiei , infractiune se considera " un simplu articol 85 alineatul 4 /2006 ce spune = a circula cu un autovehicol ce nu are drept de a circula pe drumurile rutiere romanesti"

apoi alt articol care nu este incadrat la infractiuni se refera la cele 90 de zile timp in care un cetatean are dreptul sa circule cu o imasina instrainata pana sa imatricuelze masina sau sa nu mai circule cu ea. .

ei au legat aceste doua fraze si au conceput marea infractiune rutiera.

Orice sfat este binevenit ,modalitate contestatie,drepturi,etc , pentru ca maine poimaine ne trezim ca nu mai sunt 90 zile ci 15 zile ..
Traiasca Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
motorcod, utilizator
In aceasi ipostaza ma aflu si eu..si-s tot Pitestean :)) Kestia sta se intampla numai la noi pentru ca eu circul foarte mult in tara si nimeni nu se leaga de treaba asta.Eu propun sa ne unim ca suntem peste 25 persoane in situatia aceasta ,in primul pas sa intram intr-o audienta la Comandantul Politiei si ulterior in functie de raspunsul si comportamentul autoritatilor sa ne angajam un avocat ,,istet".
Ca idee.

Articolul pe care se bazeaza ei este urmatorul:SECTIUNEA a 6-a
Circulatia autovehiculelor în traficul international
Art.82 - (4) Autovehiculele si remorcile înmatriculate în alte state, detinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioada de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în tara


P.S. Da te rog add la Yahoo id: Flufybear sa discutam direct acolo.
am si eu o idee, dar care sigur va fi stearsa la 5 minute dupa postare! toti cei care aveti masini de bulgaria, ati putea sa le faceti casco si sa intrati cu ele in toate masinile de politie pe care le intalniti!!! veti avea de platit o amenda, 30 zile pe bara, si de inmanat polita rca politistilor! dupa care veti incasa de la societatea de asigurari contravaloarea reparatiilor masinii! in acest timp politia va merge pe jos :P sper sa nu fie totusi singura solutie si legea sa nu ramana cu asemenea clauze aberante!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
ticut, utilizator
ticut a scris:

am si eu o idee, dar care sigur va fi stearsa la 5 minute dupa postare! toti cei care aveti masini de bulgaria, ati putea sa le faceti casco si sa intrati cu ele in toate masinile de politie pe care le intalniti!!! veti avea de platit o amenda, 30 zile pe bara, si de inmanat polita rca politistilor! dupa care veti incasa de la societatea de asigurari contravaloarea reparatiilor masinii! in acest timp politia va merge pe jos :P sper sa nu fie totusi singura solutie si legea sa nu ramana cu asemenea clauze aberante!


EU AM O TOYOTA LANDCRUISER LA BULGARI ! :)) NU E NEVOIE DE CASCO. O SA ZGARII DOAR BARA IN CAZUL DE MAI SUS :d
Buna seara. Nu cred ca poate face nici un politist nimic cuiva care circula cu o masina inmatriculata corect si cu asigurare valabila a tarii de provenienta a numerelor de inmatriculare. Asa cum am mai scris intr-un topic deschis de "motorcod" , politistii se iau de cei care nu au aceste documente si sint destui indivizi certati cu legea..
Parerea mea este ca : Nu poate nimeni dovedi cu nimic cind a intrat si si cind a iesit cineva din tara in UE si inapoi. Ce este drept, ca circula f multi derbedei si colorati cu nr de Franta si Anglia care incalca si normele rutiere, ba chiar batjocoresc si asta o vede oricare dintre noi. In plus, daca ar exista citiva politistii cu experienta, ar putea vedea "daca masina are IMPOZIT si ASIGURARE la zi " ....In acest caz nu au ce face si nu ar cere ..."declaratii"... dar - daca nu-s in regula, bine fac ca-i stapinesc pe "mafioti" , pt. a nu ne mai face de ris , la re-intoarcerea lor in vest. Stati o ora-doua in vama, sa vedeti ce " exemplare " trec dincolo ....Scriu in cunostinta de cauza, deoarece am numere germane conform domiciliului proprietate si am si cele doua abtibilduri-buline ale fiscului si ale TUV ului pe numere, fapt care atesta clar ca numerele sint ok. Multi circula cu nr germane care nu au decit bulina Tuv ... ceea ce inseamna clar ca masina este radiata din D. ...( nemtii nu tin tablele ci doar razuiesc bulina ) - asa ca acest indivizi ce eludeaza legea.... dupa parerea mea si pt binele nostru, ar trebui sa fie totusi stirpiti, aplicindu-se legea. Cit timp veti fi corecti, conducind corect si cu acte in regula, nimeni nu va va face nimic.
Referitor la chestia cu nr bulgaresti, e alta treaba. Ar fi ideal sa ai un contract de inchiriere sau comodat pe un anumit spatiu, in asa fel incit sa ai masina direct pe numele tau. Daca le spui ca masina e a lui X din orasul Y ....si ca nu sti nici macar cum sa dai de el, ....deja e greu sa demonstrezi in instanta, ca procura e valabila si ca iesi odata la 3 luni ca sa duci ....miez de nuca la bulgari ... :D Atentie. In acest caz, cu procuri de la "dl Molotov" pe care nu-l stiti...Va trebuie sigur avocat ...
PS: Ati observat cine circula "tare" si incalca regulile? ...Pt ca se bazeaza ca amenda ajunge greu in asemenea circuit , pina la la soferul adevarat....( de aia cred ca si actioneaza politia )
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
FamiliaRusu, utilizator
Dupa parerea mea (si sper sa nu supar pe nimeni) proprietarii de masini inmatriculate in Bulgaria sunt, cel putin, de doua categorii:
1. cei care au achizitionat un autoturism si nu au vrut sau nu au putut sa plateasca taxa de inmatriculare;
2. cei care au identificat o oportunitate de a cumpara un "cotet" la adapostul caruia sa poata incalca atat regulile de bun simt cat si pe cele de circulatie.
(sunt autoturisme in stare jalnica, neaccesorizate, folosite pe post de bolizi, etc)

Si daca din prima categorie fac parte oameni onesti din a doua categorie fac parte oameni cu o conduita morala cel putin indoielnica. Practic cei din a doua categorie au fortat juristii Politiei sa caute in legislatie abordari precum cele la care s-au facut deja referire.

Alte discuții în legătură

Amenda penala sau dosar penal florinmincan florinmincan Fratele meu are o duba ford transit cu numere de anglia inscrisa in anglia pe numele lui . Am fost oprit de un politist la Pitesti si mi s-au cerut actele la ... (vezi toată discuția)
Procura pentru masini cu numar de bulgaria florinmincan florinmincan am o masina cu numar de bulgaria si am auzit ca trebuie facuta procura din 3 in 3 luni. Este adevarat sau nu? (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu numere de bulgaria? barbone_2006 barbone_2006 Buna ziua. Cat pot folosi pe teritoriul Romaniei o masina inmatriculata la bulgari [b]daca am procura in acest sens[/b]? Cineva mi-a zis ca 90 zile ca ar fi ... (vezi toată discuția)