avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament primit, fara acte la notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament primit, fara acte la notar

Ma aflu intr-o situatie putin mai atipica . Am intrat in posesia cheilor si a actelor unei garsoniere in urma decesului unei persoane.

Proprietara din acte a decedat acum mai multa vreme insa a fost lasat mostenire catre un alt domn. Acest domn nu a facut actele de succesiune si ulterior a decedat si acesta lasand mostenire mai departe fiicei acestuia actele garsonierei. Aceasta cand a aflat de mostenire , cand a fost informata ca trebuie sa plateasca intretinerea a spus ca nu vrea nimic de a face cu apartamentul respectiv si mi-a trimis mie prin curierat rapid toate actele si cheile si ca sa mi-l dea mie , dar ca nu vrea sa faca nimic la notar , eu nici macar nu o cunosc pe aceasta doamna ,doar sunt administrator la acel bloc.

Se poate face ceva ca sa pot intra oficial in proprietatea garsonierei ?
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2022
Mytro, utilizator
Ar fi suficienta o declaratie notariala prin care mostenitoarea alege sa renunte la mostenirea provenita din partea decedatului in favoarea mea ? Ulterior eu sa fac restul demersurilor de succesiune ?

ynocentta a scris:

ca nu vrea sa faca nimic la notar ,
Atat timp cat mostenitorul d edrept nu intelege sa incheie declarative pe proprie raspundere ca renunta la masa succesorala dv nu aveti posibilitatea sa deveniti proprietar al acelui apartament
Discutati cu proprietara apartamentului,comunicati ca intelegeti sa suportati dv toate debitele

Nu nu este suficient...
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mytro a scris:
Ar fi suficienta o declaratie notariala prin care mostenitoarea alege sa renunte la mostenirea provenita din partea decedatului in favoarea mea ? Ulterior eu sa fac restul demersurilor de succesiune ?


Așa numita „renunțare în favoare” este, de fapt, o acceptare a moștenirii urmată de o înstrăinare (donație, vânzare etc)
Dacă acceptă moștenirea, o să aibă (din) ce să vă dea (să vă vândă/să vă doneze etc.)
Dacă renunță, atunci devine străină de moștenirea aceea precum sunt și eu/terță persoană (și va avea de vânzare tot atât cât am și eu din moștenirea aceea, adică nimic).

O eventuală renunțare a ei profită moștenitorilor subsecvenți. Dacă aceștia există. Dacă nu ...
„În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.” (963 alin 3 C. civ.)

Lipsa poate fi fizică sau juridică (există, dar nu vor/renunță la moștenire).
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2022
romascanu, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca renunta, o ia statul, nicidecum dvs.
Am citit pe internet referitor la Uzucapiune, daca ma voi ocupa eu de plata intretinerii , impozitului etc. pentru un timp de 10 - 20 ani , atunci pot folosi acest lucru pentru a deveni proprietar ?

Alte discuții în legătură

Succesiune ciudata. este testamentul valid??? ema.1 ema.1 Buna seara. Avem urmatoarea problema de rezolvat: tata a avut doua surori.Nici una dintre ele nu a avut descendenti. Una dintre ele a decedat in 2006 ,fiind ... (vezi toată discuția)
Testament gion gion As avea nevoie de o clarificare. Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei ... (vezi toată discuția)
Testament gasit la multi ani de la deces danaver danaver Buna ziua, Facand ordine printre actele din casa am gasit un testament al unui prieten al bunicilor mei care ne lasa mie si surorii mele toata masa lui ... (vezi toată discuția)