avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

As avea nevoie de o clarificare.
Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei pe numele meu, nepoata dupa sora. Matusa mea a murit iar in garsoniera ei sta sora ei. Sora matusii sta in garsoniera fara sa aiba domiciliul acolo, a stat mai mult pentru a-i tine companie surorii mai bolnave. Eu locuiesc in strainatate si nu stiu cum sa procedam cu garsoniera acum dupa moartea proprietarei. Trebuie sa ma deplasez in Romania, sa facem succesiune, sau pentru ca am testament ce trebuie sa fac pentru sa intru in posesia legala a garsonierei? Mentionez ca matusa mea in afara de sora in viata mai are doar nepoti (cum sint de altfel si eu) ca singura familie. Va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez si daca testamentul intocmit la notar imi da dreptul sa intru in posesia garsonierei? Pot sa deschid succesiunea la notar pe baza testamentului si ce implicare au celelalte rude.
Va multumesc mult.
Trebuie facuta succesiunea.
In baza testamentului, notarul va va elibera certificatul de mostenitor.
Dupa aceasta data ii veti putea solicita celeilalte matusi sa elibereze garsoniera.
Poti merge la consulat pentru a intocmi o procura pe numele unei persoane aflate in tara, care sa accepte mostenirea in numele dvs. si sa se dezbata mostenirea. Sa va obtina certificat de mostenitor.
Multumesc. Doua mici clarificari inca.
Cind prezint testamentul este nevoie de celelalte rude si/sau acordul lor? Precizez ca sintem 7 veri in total pe acelasi grad de rudenie cu matusa decedata (nepoti dupa frati) dar testamentul este pe numele meu.
Si ce se intimpla daca ceilalti deschid succesiunea inainte de a avea eu ocazia sa prezint testamentul, pot sa deschida succesiune fara mine?

Va multumesc foarte mult.
Inteligent raspunsul lui Bam :)):))
Trebuie sa accepti mostenirea in termend e 6 luni.
Pentru obtinerea certificatului de mostenitor nu ai nevoie de celelalte rude, care oricum nu vor mosteni nimic.
Au trecut 3 ani de la deces, poate sora si-a facut deja certificat pe numele ei...
Cine a platit impozitul garsonierei?

Alte discuții în legătură

Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Succesiune ciudata. este testamentul valid??? ema.1 ema.1 Buna seara. Avem urmatoarea problema de rezolvat: tata a avut doua surori.Nici una dintre ele nu a avut descendenti. Una dintre ele a decedat in 2006 ,fiind ... (vezi toată discuția)
Testament maricaluminita maricaluminita Am primit prin testament de la o persoana care nu-mi este ruda, universalitatea bunurilor sale mobile si imobile, declarandu-ma legatar universal. persoana a ... (vezi toată discuția)