avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mă poate angajatorul penaliza financiar în această ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mă poate angajatorul penaliza financiar în această situație? ...

Ocup un post de Customer Support în limba franceză într-o multinațională. Nu e call center.

Ieri unul dintre team leaderi mă întreabă dacă vorbesc limba engleză. Îi răspund că da și îmi trimite un fișier cu 150 de verificări pentru care ar fi trebuit să sun clientul și să comunic în limba engleză. Refuz să fac acest lucru fără să fiu remunerată suplimentar pentru o a doua limbă străină. Insistă spunând că doar eu și altă colegă vorbim limba. Refuz din nou și mi se spune că în condițiile în care eu nu am productivitate (nu e adevărat) trebuie să fac ce mi se spune. Discuția se încheie aici.

Azi șefa mea care e și șefa mare îmi spune că nu e normal cum am procedat, că limba engleză este obligatorie, că toată lumea o vorbește și că nimeni în afară de mine nu refuză să facă asta. Eu îmi susțin punctul de vedere insistând că skillurile trebuie să fie plătite corespunzător. Îmi zice să trimit un mail, atât ei cât și superiorilor, în care să scriu că ''eu refuz să comunic în limba engleză fără să primesc o mărire de salariu " spunând că asta va avea repercusiuni negative asupra mea și că mi se va tăia bonusul de performanță ca urmare a refuzului de îndeplini anumite sarcini.

Cum ar trebui să procedez fără să îmi fac viața la lucru un calvar?

Să trimit un mail, nu așa cum a zis șefa, ci atașând fișa postului și eventual conversația cu primul team leader?

Să zic pur și simplu că nu mă simt sigură de nivelul meu de limbă engleză atunci când mi se cere?

Au cum să-mi taie bonusul având în vedere că niciuna dintre limbi nu e menționată în fișa postului iar limba franceză doar în contract la bonusul de limbă?
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2022
Mirabela1502333955, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 09:41, 25 Octombrie 2022
Trebuie să vă adaptați la mediul în care lucrați.Fiecare judeca singur situația în care se află și ia deciziile corecte pentru el.Cred că plata suplimentară poate să vină și mai târziu nu trebuie să faceți presiuni imediat,dar faceți ce considerați că e mai bine.Nimeni nu cunoaște mediul de lucru mai bine ca dumneavoastră.E clar că vă puteți aștepta și la un calvar și încheierea relațiilor de munca.
Nu exista nicun text de lege care sa prevada plata suplimentara pentru folosirea unei limbi straine.
Nu ați înțeles. Dar eu m-am lămurit, nu au ce sa-mi facă :)

Nici nu poți fi obligat sa folosești o limba străină când contractul nu prevede acest lucru și nici nu a fost un criteriu de selectie la angajare. Mi se cere acest lucru pentru prima data după un an de când sunt angajata.

Nu exista niciun act care sa dovedească faptul că eu vorbesc aceasta limba.

Cornel Vasile a scris:

Nu exista nicun text de lege care sa prevada plata suplimentara pentru folosirea unei limbi straine.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti fi obligata sa faceti mai mult decât scrie in fisa postului. Nu vor sa plateasca in plus pt ce faceti in plus fata de ce e musaisa faceti, ok , nu faceti. Si ca sa evitați zile fripte..." de fapt nu știu asa bine cat sa imi asum raspunderea pt discutia cu un client"
Si in fisa postului ce se mentioneaza?

Alte discuții în legătură

Spor pentru multiple limbi straine vmladin vmladin Salutari, am nevoie de niste informatii in legatura cu sporul de limba. Sunt team manager la o firma multinationala, iar in subordinea mea am un angajat ce ... (vezi toată discuția)
Cod cor pentru o profesie angi prunaru angi prunaru As dori sa angajez la firma mea,profil afterschool,o persoana nativa vorbitoare limba engleza si franceza,pentru asta mi s-a cerut un cod cor al ... (vezi toată discuția)
Indrumare pt sustinerea examenului la cppc ank5 ank5 Buna, Luna viitoare voi da examen.....pe domeniu juridic....lb germana Ma poate ajuta cineva prin a-mi spune ce fel de documente sunt mai des date la ... (vezi toată discuția)