avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil tata

Situatie: doi parinti necasatoriti, dar care au impreuna un copil de 1 an si jumatate (nascut pe 10 mai 2021), Tatal nu locuieste la acelasi domiciliu cu copilul, ci il viziteaza saptamanal, de comun acord cu mama. Mama se afla in concediu de crestere copil. Tatal nu vrea si nu poate (motive de sanatate si/sau legate de angajator) sa isi ia luna tatalui (sau eventual cele 2 luni cfm noului proiect OUG), dar are venituri impozabile inainte de nasterea copilului.
In aceasta situatie, cum poate mama sa obtina indemnizatia pana la implinirea varstei de 2 ani ai copilului? Se poate invoca faptul ca tatal nu are acelasi domiciliu cu copilul?
Multumesc mult pentru orice raspuns.
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2022
cocealaua, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:31, 2 Decembrie 2022
Numai daca tatal nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege, mama poate beneficia de asa ceva.
Da, asta știu. Dar din cate am citit, una dintre condiții este și să locuiască cu copilul (punctul c- mai jos).

De fapt, vreau să știu dacă, in cazul in care are venituri impozabile, mai exista vreo condiție neîndeplinita. Și eu cred că nu este cazul, dar mama vrea sa fie sigura, căci este o mama care până la urma creste singura copilul.

Drepturile de indemnizatie crestere copil se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României; c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

În opinia mea, daca nu locuiește cu copilul nu poare beneficia.
Întrebați la AJPIS/ANPIS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie mariapop22 mariapop22 buna daca parintii necasatoriti nu mai pot sa stea impreuna se suspenda stimulentul de insertie luat de tatal?cine trebuie sa anunte? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil GeorgeSorin1988 GeorgeSorin1988 Buna seara! Daca sotia ma insoteste cu copilul in strainatate in perioada in care se afla in concediu de crestere, mai poate beneficia de indemnizatie? Care ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie bogddana bogddana buna ziua, mai pot primi stimulentul de isertie daca la un moment dat nu mai am un ctr activ in Romania? (vezi toată discuția)