avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua, Se pot recupera banii opriți în 2021 din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua, Se pot recupera banii opriți în 2021 din pensiile ...

Bună ziua,
Se pot recupera banii opriți în 2022 din pensiile mai mari de 4000 lei pt. CASS?
Ce trebuie făcut? Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2022
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 16:39, 2 Ianuarie 2023
Trebuie vazut ce va decide parlamentul. Decizia CC contesta aprobarea prin OUG a taxarii, impozitarii. Constitutia mentioneaza posibilitatea modificarii prin lege nu prin OUG.
Si daca Parlamentul nu spune nimic.Nu are nici un interes ,precum si Guvernul.Nu se poate actiona in instanta ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este ca pana cand nu se publica in Monitorul Oficial nu se poate face nimic.

Art. 147 – Deciziile Curţii Constituţionale Constituţia României)

(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
.
.
4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Guvernul are tot interesul “ sa faca ceva “ , pentru ca , daca nu se adopta in Parlament o lege care sa instituie contributia pensionarilor la sistemul de sanatate , dispare o suma importanta din bugetul pe 2023 , si asta nu si-o pot permite . Dar chiar si asa , eu cred ( neavand nici un fel de pregatire juridica ) ca oricum contributiile platite pana acum nu se pot recupera in nici un fel . Actul normativ declarat neconstitutional prin decizia CC nu devine asa ( neconstitutional ) de la aparitia lui - ceea ce ar permite recuperarea sumelor retinute nelegal . De aici cred eu textul art 147(4) : “...De la data publicarii , deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor “ . Altminteri , o lege aplicata ani de zile , careia i s-a invocat neconstitutionalitatea la un anume moment , dar care a stat la baza a nenumarate hotarari date de instante , ar genera un val de noi procese care sa le anuleze pe cele anterioare , un adevarat haos . Deci , de la data publicarii , contributii la sanatate nu se mai pot retine in baza OUG . Pana la data publicarii deciziei , acestea au fost retinute absolut legal , prin urmare nu sunt motive legale pentru a fi restituite celor carora li s-au retinut . Eu asa vad situatia , nu exclud deloc ca s-ar putea sa gresesc .
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2022
CHKa, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actionati in instanta, doamna! Daca o facem toti, vom face presiune asupra guvernului sa restituie CASS retinut ilegal. Nu o sa le convina daca cei 200 de mii de pensionari ii vor da in judecata ca vor avea de platit mai mul decat daca restituie CASS. Vor fi blocate instantele, iar, in plus, vor avea de platit cheltuielile de judecata si dobanzile aferente.

Sanda Nicolăescu 52 a scris:

Bună ziua,
Se pot recupera banii opriți în 2022 din pensiile mai mari de 4000 lei pt. CASS?
Ce trebuie făcut? Mulțumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2022
raser, utilizator

Alte discuții în legătură

Ne puteți furniza un model de chemarea cnpp în judecată la ... raser raser Ne puteți furniza un model de chemarea CNPP în judecată la Curtea de Apel București, Contencios Administrativ pentru restituirea contribuțiilor de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. 1.În 15122022 ccr a constat și a admis neconstituționalitatea ... nedelcu.lucian1950@gmail.com nedelcu.lucian1950@gmail.com Buna ziua. 1.În 15\\12\\2022 CCR a constat și a admis neconstituționalitatea OUGnr 130\\2021 referitor la plata CASS.Ce trebuie facut pentru ... (vezi toată discuția)
Dupa decizia ccr provind necosntitutionalitatea retinerii cas ... romeo bratu romeo bratu Dupa decizia CCR provind neconstitutionalitatea retinerii CAS din pensie prin ordonanta de urgenta, care aunt caile legale pentru recuperarea sumele retinute ... (vezi toată discuția)