avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura pt dezbaterea mostenirii - Consulat sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura pt dezbaterea mostenirii - Consulat sau apostila?

O procura pentru dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor, realizata in strainatate, trebuie NEAPARAT sa fie facuta la un Consulat al Romanieie, sau poate fi executata la orice notar, apoi apostilata in tara de executare? Stiu ca cele pentru vanzare/cumparare de proprietati (Case, terenuri) TREBUIESC executate la Consulat. Dar o simpla procura pentru dezbatterea mostenirii?
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
NickN70, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 07:00, 28 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, chiar și o procura pentru dezbaterea succesiunii trebuie întocmită tot la Consulat.
Sursa Dvs?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 36/1995, Codul civil și practica notariala.
De ce unele procuri sunt acceptte facute la un notar local si apostilate si unele nu? Unde este legea care spune ca o procura TREBUIE executata la un Consulat din exteriorul tarii? Conventia de la Haga cu privire la apostilare nu se aplica in mod egal TUTUROR tipurilor de procuri?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu știu care tipuri de procuri sunt acceptate, însă cele pentru încheierea actelor de dispoziție va spun sigur ca nu.
In mute state nu exista procedura autentificării, iar în tarile cu sistem de drept latin, 99% dintre notarii străini întocmesc procuri cu legalizare de semnătura, nu in forma autentica.
În plus, ei legalizează semnătura pe ceea ce solicitați dvs, nu pe forma juridica corecta a actului.
Apostila nu înlocuiește forma autentica a procurii. O procura apostilata nu este și autentica.
Testați, dacă vreți sa aruncați pe geam vreo 300-400 euro pe notar străin, traducere și apostilare, când puteti face procura la Consulat/Ambasada cu 3 euro, în forma autentica și direct în limba romana, în conformitate cu legislația din România.

Alte discuții în legătură

Procura de vanzare cu apostila in usa danbala danbala Am intocmit o procura de vanzare, notarizata de un notar public din USA si autentificata cu apostila conform Conventie de la Haga. Totusi notarul din Romania ... (vezi toată discuția)
Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Respingere de catre autoritatile din romania a procurii incheiate in sua global_bystander global_bystander Buna ziua, Sunt titularul unui permis de conducere romanesc obtinut in Romania in anul 2008 pentru categoria B de vehicule, iar in luna martie a acestui ... (vezi toată discuția)