avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatar care ne face probleme
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatar care ne face probleme

În Asociația de Proprietari avem pierderi de apă la o țeavă care trece undeva sub, sau prin peretele unui apartament aflat la demisol al uni proprietar. Pentru a înlocui țeava, una dintre modalități ar fi pe sub un trotuar circulat ocolind acest apartament ceea ce ar costa aprobări, documentație multă, volum de lucru și costuri enorme, sau cu acceptul lui o țeavă prin spațiul lui, pe cheltuiala Asociației cu cheltuieli puține și termen de execuție rapid.
Proprietarul în cauză având încă un apartament la etaj, permite accesul pentru lucrări, doar dacă vecinii lui de la etaj îi aprobă cererea pentru a-i schimba destinația acestui apartament în spațiu comercial. Vecinii ar aproba doar pentru activitate cu flux mai redus de clienți ( galerie de artă, birou ) pentru că la apartamentul lui de la demisol deja funcționând un anticariat de ani de zile, toți locatarii au probleme cu el din cauza clienților, a porții deschise încontinuu, mizeriei din cauza traficului și a multor obiecte aduse de el și depuse pe aleea de trecere, probleme pe care nu le-a rezolvat la cerințele locatarilor.
În asemenea condiții poate el să ne pună piedici și să ne șantajeze atâta vreme cât cel puțin 7 apartamente suferă și plătesc cheltuieli mai mari la apă pe zi ce trece ? Deocamdată s-a hotărât notificarea lui de-a ne permite efectuarea lucrării prin spațiul lui de la demisol, dar ne temem că refuzând, ne va obliga să apelăm la instanță și prin asta să ajungem la un proces care poate să dureze mult și în acest timp să se agraveze situația și noi să plătim facturi tot mai mari la apă.
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2023
DTonik, utilizator
Cel mai recent răspuns: DTonik , utilizator 23:02, 9 Februarie 2023
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pretentia proprietarului apartamnetului de la demisol si la etaj conduce catre santaj
Asociatia de proprietari ar trebui sa execute interventia de inlocuire conform proiect constructie -indiferent de pretentiile locatarului
Eeste vorba despre instalatie parte comuna,unde disp l nr 196/2018 prevede fara exceptii sau derogari ca proprietarul este obligat sa permita accesul in apartament pentru interventii la partea comuna de constructii si instalatii,cu preaviz
proces care poate să dureze mult

In cazul in care notificarea asociatiei de proprietari-daca a fost conceputa si redactata in conformitate cu dispozitiile in vigoare ,nu determina acceptul proprietarului ,puteti sa il actionati in instanta ,unde daca apelati la persoana specializata care stapaneste dispozitiile in domeniu poate sa obtina hotarare judecatoreasca foarte rapid
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa va dea scris ca refuza si puneti-i la plata pierderile.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti urma pasii urmatori ,daca chiar nu doreste il puteti da in judecata sau faceti lucrarea si nu-l racordati la retea daca nu doreste sa vedem ce face fara utilitati ,fiind la demisol se poate inunda in caz de inlocuire bransament.

ANUNT IMPORTANT
Se va afisa in timp util cu minim 5 zile cand se vor incepe lucrarile ce se vor desfasura pe durata a 2-4 zile datorita complexitatii lor , conform
LEGE Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018
privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor
EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
ART. 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală.
Fac excepție cazurile de urgență cand termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.

Anunt a fost emis in 4 exemplare unul pentru persoana avizata ,unul pentru afisare la avizier , unul afisat vizibil pe usa de acces in scara si unul pentru a fii arhivat .Prin acesta se considera procedura indeplinita .
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2023
Oprisanescu Stefan, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De asemenea, dacă refuză, nu e musai să inițiați un proces de drept comun, care durează, ci să cereți ordonanță președințială, care se obține mai repede și mai ușor.
Mulțumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înlocuire țeava MART ALINA MART ALINA Înlocuire țeava Buna ziua_Locuiesc la etaj. 1 și Vecinul de la parter mi a comunicat ca are pete pe peretele de la hol și Bucătărie.Aceeași situație ... (vezi toată discuția)
Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul ... Clearly Clearly Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul etaj de pe scara) si in debara am teava pluviala. In weekend, datorita ploilor si a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, saptamana trecuta am fost anunțați, printr-un afis ... AdrianaPoporogu AdrianaPoporogu Bună ziua, Saptamana trecuta am fost anunțați, printr-un afis lipit pe usa de la parter a liftului, ca începând cu luna martie se vor desfășura ... (vezi toată discuția)