avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Ma confrunt cu o situatie aparent fara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Ma confrunt cu o situatie aparent fara iesire. De ...

Buna seara,
Ma confrunt cu o situatie aparent fara iesire.
De 2 saptamani avem inundatie in garsoniera aflata la parter de bloc cu 10 etaje la nivelul unei nise care traverseaza camera de zi si a ajuns si pe holul de acces in casa. Asociatia de proprietari refuza sa constate sursa acestei inundatii si imi spune ca trebuie sa sparg eu acolo ca sa vad de unde vine, lucru absolut ilegal. Pe de alta parte, mi s-as pus ca oricum ma afecteaza doar pe mine deci paguba nu e mare. Pare a fi vorba de teava de alimentare cu apa dupa cat de rapid evolueaza.
Ei refuza sa ia masuri motivand ca nu au cum sa intre in apartamentul de deasupra.
Nici gand sa opreasca apa.
Ce este de facut?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ngg , utilizator 23:45, 7 Noiembrie 2022
De spart, trebuie sa spargeti atit dvs, cit si cel putin cel de deasupra dvs. Asociatia este obligata sa respecte art. 31 din legea 196/2018. Reamintiti-le acest lucru:

Articolul 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de către proprietar și asociația de proprietari.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin. (1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
[ link extern ]

Este obligatia lor sa repare avarii pe parte comuna.
Atat timp cat dv sunteti prejudiciat va revine obligatia sa desfasurati personal demersuri pentru a afla sursa inundatiei
daca defectiunea este la partea comuna raspunde asociatia de proprietary daca defectiunea este la parte individuala raspunde proprietarul
Daca asociatia de proprietari este indiferenta ,dv nu intreprindeti nimic pentru stopare majorare prejudicii?
La mine in apartament nu exista acces direct in acea nisa in sensul ca aceasta se afla in camera de zi, nu am alimentare cu apa de acolo. Asociatia imi spune ca vecina de deasupra are probleme psihice si ei nu au cum sa verifice la ea in casa, sa ma descurc eu cu ea. La parter e garsoniera cu alimentarea cu apa separata de apartamentele situate deasupra.

Nelamurirea mea este legata de cine stabileste sursa inundatiei, parti comune sau apartamentele de deasupra?
Asociatia imi forteaza mana sa sparg eu acolo, instalatorul nu e de acord si din datele pe care le avem exista varianta ca daca umblam acolo in regie proprie sa fim reclamati la Insp de Stat in Constructii ca fiind o lucrare neautorizata.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


ngg a scris:


Nelamurirea mea este legata de cine stabileste sursa inundatiei, parti comune sau apartamentele de deasupra?
Asociatia imi forteaza mana sa sparg eu acolo, instalatorul nu e de acord si din datele pe care le avem exista varianta ca daca umblam acolo in regie proprie sa fim reclamati la Insp de Stat in Constructii ca fiind o lucrare neautorizata.

De ce sunteti in continuare nelamurit ? Ce nu e clar din art. 31 alin 1 : "proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva"

Peretele respectiv e cu probleme de a fi spart, doar daca e perete de rezistenta,
Multumesc!!!

Alte discuții în legătură

Vecinul de deasupra imi distruge tavanul de la baie periodic Vulturudac Vulturudac vecinul de deasupra imi distruge tavanul periodic,de cativa ani,are o defectiune la baie si i curge apa folosita de el la mine in baie,prin tavan si pe langa ... (vezi toată discuția)
Important.sfat asociatie proprietari ghost87 ghost87 Buna seara Am nevoie de sfat,va rog. Detin un apartament,sunt plecata din tara.De curand sta o persoana in varsta la mine,am declarat la asociatie.Astazi au ... (vezi toată discuția)
Vecina de sub mine ma acuza ca o inund Alexandru Daniel6667 Alexandru Daniel6667 Buna ziua!  De foarte mult timp, vecina din apartementul de sub mine imi bate in usa si imi spune mereu ca are peretii care acopera tevile verticale ... (vezi toată discuția)