avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stagiu de cotizare la locul de munca in afara functiei ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stagiu de cotizare la locul de munca in afara functiei de baza

Buna ziua,
Va rog sa-mi dati detalii in legatura cu stagiul de cotizare pentru concedii medicale in urmatorul caz:
Medic angajat cu doua ore la clinica privata, (este angajat cu norma intreaga la o unitate de stat), intra in concediu medical cu cod 745 (leziune in timpul sarcinii) insa la medicul de familie certifiatul medical a fost intocmit cu codul 01 (boala obisnuita) in loc de 15 (risc maternal). Riscul maternal este suportat integral de casa de sanatate, fara stagiu de cotizare, insa aici, din cauza unui cod eronat, casa de sanatate nu mai vrea sa plateasca, indiferent de boala efectiva de 745. Mai mult, la locul de munca unde este angajat cu 2 ore, are numai 125 zile de cotizatie in loc de 126, din aceasta cauza casa de sanatate nu vrea sa achite deloc lunile de concedii de boala, ori pt. boala 745 ori pentru 751 si 995,
Nu am gasit in lege precizarea concreta, daca stagiul de cotizare - in cazul contractelor in afara functiei de baza - se refera doar la stagiul de la locul de munca respectiv, sau oricare stagiu in sistemul public de sanatate (si la functia de baza).
In Normele de aplicare ale OUG 158/2005 cele 126 zile se refera doar la concediile de sarcina si lauzie, in celelalte cazuri, conf. art. 12, conditia este:
Art. 12. - (1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. In intelesul prezentelor norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Care este de fapt stagiul de cotizare in cazul prezentat, si cine este obligat sa plateasca?
Cel mai recent răspuns: seduardg@yahoo.co.uk , utilizator 08:27, 24 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca are dreptate casa de sanatate.
Ar fi bine daca medicul ar putea corecta codul de indemnizatie.

Ordinul 15/2018:

ART. 58
(1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situaţii dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator, dacă la fiecare dintre angajatori îndeplineşte condiţia privind stagiul de asigurare, precum şi pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare. În aceste cazuri, primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul care a eliberat certificatul.
Va multumesc tare mult raspunsul dvs. , urmeaza sa incercam prin medicul de familie rezolvarea situatiei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În cazul în care angajatorul respinge la plată un certificat de concediu medical din cauza completării greșite constatate de către medicul de întreprindere, medicul/casa de asigurări de sănătate care a eliberat certificatul de concediu medical poate efectua modificări pe formularul eliberat, confirmate prin semnătură și parafă, după caz, sau poate elibera un duplicat în care menționează, la data acordării, data când a efectuat modificarea, specificând „DUPLICAT“ și atașând certificatul de concediu medical anulat la exemplarul 3 al noului formular.
Asa m-am gandit si eu, sa se modifie certificatul medical, numai ca - la vremea respetiva - spitalul, locul de munca pricipal, a aprobat a a introdus in calculul salariului cu codul gresit. Si nu cred, ca va accepta, sa corecteze si ei toate statele si declaratiile. Deci nu mai am alta cale, decat sa corectez eu in toate lunile afectate.
Va multumesc, si sunt foarte recunoscator pentru ajutor, a fost o mare lectie, ca nu trebuie acceptat nici certificatul medical fara verificarea coerentelor.
Angajatorul va face o rectificativa in urma modificarii corecte a CM de catre medic.

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal camypos camypos Buna seara, Imi poate spune cineva daca exista un for de supraveghere a medicilor care pot da concedii medicale abuziv? Daca angajata mea primeste concediu ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pentru concediu medical platit zpavel_alia zpavel_alia Buna ziua, In cazul unei angajate careia i s-a eliberat concediul medical, fara a avea stagiu de cotizare necesar platii acestuia (ii mai lipsesc 3 zile), ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu medical daca sunt angajat doar de 2 zile? mircea1987 mircea1987 Sunt angajat din 27 martie 2015 si in urma cu 2 zile am avut un accident in urma caruia nu pot sa lucrez. Medicul de familie mi-a spus ca nu poate sa-mi acorde ... (vezi toată discuția)