avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea ...

Termen de plata a intretinerii mai scurt decat prevede legea
Exemplu:
Data afisarii: 26 Ianuarie 2023
Data scadenta: 16 Februarie 2023
Stiam ca legea precizeaza ca se poate plati in termen de 30 zile de la data afisarii listei. In cazul de fata sunt doar 22 zile, practica se repeta de cca 1 an.
Am contactat administratorul, mi-a raspuns ca ca datele respective reprezinta alegerea Asociatiei.
Se poate asa ceva? Stiu sigur ca la ultimele AG la care am participat, nu s-a discutat asa ceva.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 04:51, 25 Aprilie 2023
4 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
E o proasta intelegere a legii, nu sunteti singurul care prezinta acest subiect. Pur si simplu acele persoane, unele cu atestat, nu inteleg ce inseamna un termen scadent= termen maximal in care se poate achita o factura, un debit (datorie) al unei persoane catre un furnizor de servicii. La orice furnizor de utilitati sau comunicatii (TV, internet, telefonie) este clasic acest termen de 30 de zile maxim, prevazut, in cazul de fata, la art. 77 alin. 2 din legea 196/2018.

Totusi, concret ce puteti face (presupun ca asta va intereseaza) :
1. Clasic, sa adresati o "interpelare" oficiala presedintelui de asociatie, in cele maxim 10 zile de la afisare, conform 28
2. Daca asta nu rezolva, apelati la art. 102, alin 1, reclamind primariei :

e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;


Adica unul dintre acestia, in speta cred presedintele, caci el este obligat sa semneze acele liste, isi depaseste atributiunile, "inventind" un alt termen scadent decit prevede legea. Asociatia are dreptul dupa cele 30 de zile de la termenul scadent sa aplice penalitati. Dar nu si sa modifice termenul scadent.

As zice ca pe undeva "miroase " si a penal, daca ziceti ca lucrul asta se petrece luna de luna in ultimul an, doar parlamentul, ca "unica autoritate legiuitoare a ţării" are acest drept, de modificare.

Art. 258 cod penal :Uzurparea de calităţi oficiale
(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
latka, moderator
Va multumesc, asa credeam si eu.
3 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art77
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de
maximum 30 de zile calendaristice de la data afişării.

Daca observati, scrie maxim 30 de zile, dar minim nu.
Daca exista o hotarare a AG, este legal.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este legal, pentru ca modifica un text de lege, care instituie un termen scadent de 30 de zile. Nu cunoasteti termenul.
Daca exista o hotarire de AG nu e legal, AG nu are atributii de a emite hotariri cu statut de lege, sau care incalca legi deja existente, prin modificarea textului de lege. Ar lua painea de la gura parlamentului si guvernului.
Dupa dvs., AG poate hotari ca acel termen e de zero zile, sau o zi.. :))))

Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2023
latka, moderator
2 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incerc sa raspund la intrebarea adresata de @oldgeorge:
1. Ceea ce se intampla la dvs. in asociatie nu este legal; legalitate este explicata de catre Legea nr.196/2018, art. 77 (1,2) si se refera la calculul penalitatilor - pentru ca aici este problema.
Art. 77. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalităţi pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată.
Penalităţile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităţilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afişării.

Asadar, fiecare proprietar poate achita cheltuielile repartizate pe LP, fara a i se calcula penalitati, din momentul afisarii LP + 30 zile + nr. de zile aprobat in AG pentru termenul de plata.
O sa se supere Dl. moderator, dar chiar si dansul trebuie sa inteleaga ca conf. al. 2 de mai sus, care spune ca acest termen este de maximum 30 de zile. Practic, acesta este un interval este de la 1 - 30 zile. Asa zice legea, nu inventam nimic!
Revin, cand/de cand se pot aplica penalitati ?
Data afisarii LP + 30 zile + (1 -30), adica dupa 31, 32, 33, 34..... 60 zile.
Ce zice Dl. moderator?
Dupa dvs., AG poate hotari ca acel termen e de zero zile, sau o zi.. :))))

AG nu poate hoatri zero zile (ilegal), dar termenul de plata de o zi, este legal, adica omul poate achita fara penalizari la 31 de zile de la afisarea LP!
Observatie: @vali m, a inteles corect pentru ca acest subiect s-a mai discutat pe forum.

Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2023
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile a.p. Apostol Maria Apostol Maria Buna dimineata. Sunt cenzor la o A.P. Administratorul trece pe lista de plata un termen de plata a cotelor de contributie de 20 de zile calendaristice, ... (vezi toată discuția)